Volatilitate, Deflație și Manipulare

Un Răspuns Pentru Criticii Bitcoin

February 9, 2015 by in category Featured, Informatii, Stiri tagged as , , , with 0 and 0
Home > Blog > Featured > Volatilitate, Deflație și Manipulare

Bitcoin are criticii și scepticii săi, iar opoziția față de tehnologia în curs de dezvoltare – în special în rândul intelectualității – nu pare să se diminueze.

volatilitate-deflatie-si-manipulare-bitcoin

Sunt mulți comentatori importanți pe tema subiectului, de la autorul Jeffrey Robinson până la bloggerul specialist în finanțe, Karl Denniger, profesorul Mark Williams, de la Universitatea din Boston, keynesianul Paul Krugman, economistul austriac Gary North și Izabella Kaminska de la FT Alphaville.

Presupun că experții enumerați mai sus, au o precepție aprofundată și corectă a protocolului Bitcoin, care facilitează rolul său dublu de monedă și bun material.

De obicei, argumentele prezentate de către un grup de critici de elită precum acesta, pot fi ușor atribuite lipsei prerogativelor economice sau experienței din lumea reală pe piețele financiare sofisticate. Dar pur și simplu, nu este cazul aici – ceea ce face ca totul să fie și mai enigmatic pentru a fi înțeles. Din moment ce diferitele critici sunt lipsite de orice analiză economică convingătoare, presupun că s-ar putea reduce totul la simple diferențe filosofice cu privire la originea și natura banilor.

Cu flexibilitatea rețelelor distribuite peer-to-peer, dezvoltate de o criptografie puternică a cheii publice, ne aflăm cu toții pe un teritoriu nou; lumea se află pe marginea prăpastiei unei realinieri fundamentale în transferul de valori. La bază, Bitcoin este un protocol de transfer al valorilor. Putem alege să îl folosim sau nu. Cel mai important este faptul că nu există nicio constrângere impusă prin legi juridice.

Valoare este subiectivă

Probabil cel mai deranjant lucru pentru criticii Bitcoin este mitul care presupune că Bitcoin expune – mitul conform căruia statul conferă valori în bani și noi avem nevoie de ”regi” pentru a ne bate moneda.

Ni se reamintește în mod constant de către critici, că banii pot fi doar o unealtă juridică a statului și că ”sistemul societății civile este cel care pune valoare în monedă.” Expunând teza avansată de către economistul german, Friedrich Knapp în ”The State Theory of Money”(1924), o prezentare ce pledează pentru abordarea Chartalist pentru teoria monetară, susținând că banii nu trebuie să aibă o valoare intrinsecă și să fie folosiți doar ca jetoane emise de guvern, chatarliștii zilelor noastre promovează ideea că doar guvernele și emitenții suverani au capacitatea de a conferi legitimitate banilor.

Încredera în băncile centrale este de asemenea, o încredere în planificarea centrală a unei economii. În plus, reprezintă planificarea centralizată a celui mai înalt ordin, pentru că interferează cu procesul de descoperire a prețului de pe piață  – rata dobânzii.

Ca antiteza planificării centralizate în bani, Bitcoin capătă treptat, tot mai multă legitimitate pe piață. Legitimitatea instituțională și guvernamentală nu sunt necesare pentru ca Bitcoin să servească drept depozit de valori, mijloc de schimb și unitate de cont.

Primul articol legat de Bitcoin, al Kaminskăi, de la începutul anului 2013, a evidențiat o interacțiune destul de bună între Chris Cook și un economist austriac, privind dezbaterea valorii intrinseci. Aici se găsec mai multe detalii despre valoarea intrinsecă, cu  Willem Buiter, economist la Citi.

Volatilitatea este creatoare de diversiuni

Dar stai, nu tocmai această volatilitate afectează bitcoinii și fiabilitatea lor ca depozit de valori și mijloc de schimb?

Cu cât Bitcoin se dezvoltă, vor apărea schimburile multi-jurisdicționale, care includ de asemenea, produse cu instrumente financiare specializate, de acoperire a riscului și acest lucru va avea ca efect, creșterea capitalizării de piață și nivelarea volatilității prețurilor. Sunt deja efectuate schimburi Bitcoin, mai mult decât au loc swap-uri valutare.

Deși este important, volatilitatea speculativă este de fapt un spectacol dinaintea evenimentului principal în care Bitcoin își o poziție sigură în lumea financiară. Chiar și la frageda vârstă de șase ani, Bitcoin nu prezintă mai multă volatilitate decât francul elvețian sau petrolul North Sea Brent, cu ultima pierdere de mai mult de 50% din valoarea sa, în aproape șase luni.

Nu vă temeți de deflație

Dar cum rămâne cu acumularea de bitcoin? Nu este dăunător pentru utilzarea lor ca bani?

Prefer să numesc acest lucru, economisiri, și poate e timpul să renunțăm la toate aceste lecții predate în școală. Economisirile și deflația nu sunt dăunătoare economiei. Așa cum Jörg Guido Hülsmann spunea odată: ”Nu ar trebui să ne fie frică de deflație. Ar trebui să o iubim la fel de mult cum iubim libertatea.”

Contrar bancilor centrale și a insistenței clasei politice care susțin că deflația trebuie împiedicată cu orice preț, o economie cu o unitate monetară care crește în valoare în timp, aduce beneficii semnificante de natură economică, cum ar fi dobânzi aproape zero și o creștere a cererii datorată prețurilor mici.

În cele din urmă, piața va ajunge la un echilibru între investiții și economii, deoarece, în absența unui echilibru, beneficiile unei strategii de economisire, ar dispărea. Creșterea economică adecvată, prin investiții rezonabile, va duce la o deflație determinată de productivitate.

În mod ironic, depozitul de valori al bitcoin este cel care permite și consolidează utilizarea sa ca mijloc de schimb. Potrivit lui Daniel Krawisz de la Institutul Satoshi Nakamoto, cei care strâng bitcoini, oferă valoare monedei, iar el afirmă că: ”prețul inițial al Bitcoin a fost determinat de oamenii care au dorit să-l dețină, nu de cei care au dorit să-l cheltuie. Mai mult, fiecare pas ulterior în avansarea bitcoin, trebuie să înceapă cu mai mulți posesori, nu cu mai mulți cheltuitori.

Nicio tranzacție naked short, până în prezent

Sunt în continuare uimit de cei care strigă ”manipularea pieței”, dar nu reușesc să vadă manipularea atât de evidentă pe care ei o detestă, prezentă în tranzacțiile naked short cu metale prețioase și în Plunge Protection Team. Cu toții știm că el mai important birou comercial din lume se află la etajul 9, pe Liberty Street 33.

Kamiska scrie: ”Piețele Bitcoin sunt un cuib pentru practicile de piață alunecoase. Totul, de la HFT, front-running, metode ieftine de promovare, flux de ordine preferențial, tranzacționări în marjă slabe, naked shorting și cel mai popular în prezent – ”înțelegeri secrete” ale marilor jucători. Toate sunt acolo.

Citind asta, vei fi iertat dacă te gândești că Kaminska s-ar putea de asemenea, referi la piețele reglementate, populate de preferințele MF Global și la dobânzile fraudare ale RBS, Citigroup și JP Morgan. Ea nu face asta. Cu siguranță Kaminska nu tolerează acest tip de activitate pe piață, dar nu asta e ideea.

Ideea e să avem o piață nou-nouță, pentru nu mai puțin de un instrument purtător digital, germinând  în paralel cu vechii operatori tradiționali și luptând cu oligarhia plăților cu amănuntul și en-gros, precum și cu interesele legitime ale interdicțiilor legale de ofertele de plată amenințătoare. Desigur, piețele de schimb Bitcoin se confruntă cu lipsă de lichidități, lipsă de profunzime a pieței, și cu câțiva actori periculoși, dispuși să exploateze astfel de condiții. Aceștia se află în avangarda arhitecturii securității criptografice pentru purtătorii de portofele conectați în mod dinamic.

Frauda la orice nivel, fie susținută de stat sau din principii rău intenționate, nu are nicio scuză și nu ar trebui tolerată. Soluția nu este să se ascundă noile schimburi sub umbrela terenului de joc pereceput ca având beneficii prea mari pentru eșec și pierderi socializante, ci să se încurajeze schimburile competitive multiple pe mai multe jurisdicții.

Cu Bitcoin si schimburile, totul se referă la arbitraj jurisdicțional.

Chiar ar trebui să credem că cei doi tineri fondatori ai Bitstamp se potrivesc cu antichitățile lui Jon Corzine? La urma urmei, episoade precum Bitstamp nu au loc din cauza unei orchestrate crize de lichidități.

Dar cine îi va proteja pe oameni?

Autoritatea Bancară Europeană a publicat raportul privind monedele virtuale, cu o diagramă a factorilor de risc ce conține 70 de riscuri Bitcoin, și a fost salutată în mod prompt de către mulțimea FT Bitcoinmania.

Pentru un răspuns normal și atent, ne întoarcem la Ken Tidell, care crede că ”în opinia ABE, instituțiile financiare europene ar trebui să evite Bitcoin ca pe un sconcs mort și să stea cât mai departe, până când ”operatorii schemei” sunt convinși să schimbe Bitcoin, pentru a fi administrat de o autoritate de reglementare, înțeleaptă și omniscientă.” El conchide că ABE nu înțelege cu adevărat Bitcoin și amplifică riscurile de a susține un ordin care descurajează inovația financiară, dacă nu se încadrează în constructul lor limitat.

În Statele Unite, Oficiul de Protecţie a Consumatorilor Financiari a făcut același lucru cu publicarea unui avertisment consultativ către consumatori, cu privire la riscurile monedei virtuale.

Pentru a ajuta mai bine consumatorii, am descris câteva din caracteristicile superioare ale Bitcoin în domeniul protecției financiare, pentru că atunci când cuvintele ”protecție financiară” fac parte din numele oficial al unei agenții, pare incorect să fie omise caracteristici a ceea ce poate fi unul din cele mai protectoare instrumente financiare concepute vreodată.

Fără a ține cont de o anumită ordine, Bitcoin oferă protecție împotriva bancnotelor contrafăcute, supravegherii financiare, furtului de identitate, pierderii activelor, restricțiilor transfrontaliere și taxelor excesive, blocajelor de plăți, inflației susținute de guvern și confiscării. Poate moneda ta să facă toate astea?

Mai mult, fără o bancă centrală și fără depozite de asigurare finanțate de contribuabili, este oarecum reconfortant să știi că cel care împrumută bitcoin în ultimă instanță, este la fel ca cel care împrumută aur – acei naivi care cred în valoare subiectivă.

În domeniul jurnalismului financiar, Bitcoin demască statisticienii.

4.4/5 - (5 votes)

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.