Va avea Bitcoin soarta lui Napster?

October 2, 2014 by in category Stiri with 0 and 0
Home > Blog > Stiri > Va avea Bitcoin soarta lui Napster?
sean-parner-fondator-napster

Sean Parker, co-fondatorul Napster

Aparent ca din senin, apare o tehnologie care schimbă modul de gândire a oamenilor, în ceea ce privește o industrie stabilită. Autoritățile o văd ca pe o amenințare și sunt determinate să se asigure că nu subminează structurile de profit existente.

Pare a fi rezumatul unui reportaj despre bitcoin până în acest punct, nu-i așa? Ei bine, da, dar moneda digitală nu este prima tehnologie care se confruntă cu atitudinea opozantă  a actualilor oficiali.

Industria muzicală, de exemplu, s-a confruntat cu amenințări din partea unei tehnologii asemănătoare la sfârșitul anilor 1990. De fapt, în urmă cu 15 ani, controversatul serviciu de file-sharing Napster a fost unul din cele mai importante subiecte.

Tehnologia companiei a permis utilizatorilor să se conecteze la fișiere muzicale stocate pe hard disk-uri din întreaga lume, și apoi să descarce acele fișiere cu un simplu click. Zece ani mai târziu, industria muzicală nu a mai fost la fel de atunci.

Bineînțeles, chiar și în pragul apogeului, a existat un acord în rândul observatorilor de pe piață, ce susține că Napster a schimbat imaginea muzicii. Dar, asediat de procese, astăzi Napster supraviețuiește ca o umbră a ceea ce a fost. În schimb, interesele de afaceri au profitat de problemele sale legale, au legitimat tehnologia și au profitat de pe urma ei.

Rezultatul ar putea fi o interesantă lecție de istorie pentru bitcoin, ilustrând ceea ce se întâmplă cu beneficiarii atunci când rivalii caută modalități de a îmbunătăți o idee inedită scoasă din existență.

Modelul streaming

Deși Napster a oferit oamenilor un mod revoluționar de a folosit conexiuni peer-to-peer pentru a descărca muzică, problema a fost că a eliberat lucrări publicate de casele de discuri.

Napster a permis oricui să descarce muzică  – pe care alții trebuiau să o plătească înainte – în mod gratuit. Prăbușirea sa a ajutat în cele din urmă Apple că domine industria de descărcare a muzicii, iar mai târziu a dat naștere platformelor muzicale de streaming, precum Pandora sau Spotify, în ceea ce a devenit un model tot mai important pentru acest sector.

profitul-industriei-muzicale

Când a atins apogeul, Napster avea 60 de milioane de utilizatori și în ciuda controversatului model de afaceri, a strâns milioane de la investitori, deși acest lucru nu l-a ferit de la un ulterior proces public.

Recording Industry Association of America (RIAA), un grup de comercializare și publicare a produselor muzicale, nu a fost deloc încântat de ideea că oamenii nu plătesc  taxe de autorizare corespunzătoare pentru materialele muzicale. Au fost, de asemenea, muzicieni importanți cărora nu le-a surâs ideea de muzică gratuită, deși mulți s-au gândit că un serviciu ca Napster ar fi inevitabil.

În cele din urmă, Napster fost obligat de RIAA să înceteze operațiunile și a intentat proces pentru încălcarea drepturilor de autor, iar cea mai rămas din companie a fost preluat de o alta.

Toate acestea sunt relatate în filmul Downloaded, care, în spiritul acestui subiect, este disponibil online gratuit.

Copyright vs control guvernamental

În cele din urmă, cazul Napster ne arată ce se poate întâmpla când industria se confruntă cu amenințarea descentralizării și cu structuri de tarifare mai ieftine.

Datorită apariției bitcoin, tehnologia financiară ar putea evolua în mod similar, dezvoltându-se într-un model unde toți plătesc pentru acces la o rețea financiară din întreaga lume, într-un mod care răzbate fluxul muzical.

Downloaded este un film foarte interesant,” spune Fabio Federci, a cărui startup, Coinanalytics, urmărește date referitoare la bitcoin. Totuși, ”nu există drepturi de autor pe bancnota de un dolar,” a adăugat acesta.

Paralela între muzică și bani devine irelevamtă din punctul în care sunt implicate protecții de ordin legat diferite. În cazul muzicii înregistrate, aceasta este protejată în temeiul dreptului de autor.

Banii, la rândul lor, sunt protejați de diverse guverne care din multiple motive doresc să protejeze monedele naționale. Este asta mai mult sau mai puțin riscant decât legea drepturilor de autor?  Depinde unde locuiești. În SUA, guvernul federal a adoptat poziția de concura cu ardoare cu monede digitale, precum bitcoin.

David Andolfatto, vice-președinte al Rezervei Federale și profesor la Universitatea Simon Fraser, a declarat în aprilie, în St. Louis: ”Cred că Rezerva Federală poate concura cu bitcoin ca monedă.

Andolfatto recunoscut la momentul respectiv, că există aspecte de ordin tehnic proprii monedei bitcoin cu care banca centrală a SUA nu poate concura. El a subliniat în mod special, că plațile în bitcoin au aplicații la nivel global, dincolo de dolar.

puterea-de-cumparare-bitcoin-versus-usd

Distrugere creativă și inovație

În afară de muzică și finanțe, alte industrii sunt avariate, iar în acest proces, trebuie să se confrunte cu standarde de reglementare ce pot fi învechite. Napster este doar o companie care s-a luptat cu o industrie puternică, confruntându-se cu opoziția. Bitcoin s-ar putea confrunta cu un control și mai mare.

Chiar și companiile de miliarde de dolari, precum Uber, care urmăresc să ofere servcii de transport mai bune prin intermediul tehnologiei, sau Airbnb, care a dezvoltat o modalitate de a obține cazare prin excedentul de locuințe cândva inaccesibil, nu sunt ferite de obstacole.

Bătăliile purtate de aceste startup-uri în industriile lor, pot fi asociate cu proverbiala picătură într-un ocean, în comparație cu ce trebuie să se confrunte bunurile digitale descentralizate, precum bitcoin.

Deși oferă un nou confort pentru clienți, Uber a îndepărtat zeci de șoferi de taxi. Asta datorită barierelor mici de intrare față de costurile ridicate necesare pentur înregistrarea și obținerea licenței pentru taxi.

În cazul Airbnb, platforma sa provoacă probleme de reglementare în locuri unde cazările contra-cost nu sunt permise în zonele rezidențiale. Acest lucru este adevărat în ciuda a ceea ce gazdele de pe Airbnb ar putea crede despre închirierea un spațiu nefolosit.

volatilitatea-bitcoin

Până în prezent, problemele de volatilitate ale bitcoin au dus fără îndoială la cel mai reglementat control. Mai mult, bitcoin concurează direct cu banii guvernului, ceea ce poate fi un motiv de interdicție în unele locuri.

Exemple concrete sunt Bolivia și Ecuador, deși grupurile locale încearcă să schimbe statutul juridic al monedei digitale în jurisdicțiile lor.

Ar putea bitcoin să devină un alt Napster? Răspunsul depinde de cum vezi întrebarea. Napster a avut cu siguranță un impact, dar nu a reușit să supraviețuiască la potențialul său ca afacere. Ca atare, istoria companiei ar putea oferi un avertisment important pentru industria Bitcoin.

Bitcoin ar putea fi inlocuit cu altceva, ceva mai convenabil pentru guvernele și băncile din întreaga lume – ceva ce Apple Pay, în mod ironic, încearcă să realizeze.

3.7/5 - (8 votes)

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.