Utilizatorii iOS capătă primul Portofel Bitcoin “Descentralizat” cu Breadwallet

September 16, 2014 by in category Portofel, Stiri with 3 and 1
Home > Blog > Portofel > Utilizatorii iOS capătă primul Portofel Bitcoin “Descentralizat” cu Breadwallet
capturi-cu-breadwallet

Breadwallet – primul portofel descentralizat de Bitcoin pentru iPhone

Utilizatorii de dispozitive iOS pot descărca acum o aplicație a portofelului descentralizat care se conectează direct la rețeaua bitcoin, lucru care il face diferit față de alte produse pe baza de server, de pe piață.

Breadwallet este prima aplicație a unui portofel bitcoin de acest gen, de pe platforma Apple. Creatorul său spune că utilizatorii nu sunt expuși la atacuri de hacking sau la prăbușirea serverului, care lovesc uneori furnizorii centralizați, iar gestionarea portofelului rămâne destul de simplă pentru utilizatorul obișnuit.

Aplicația este acum pe pagina ”Choose Your Bitcoin Wallet” de pe bitcoin.org si a primit comentarii favorabile din partea utilizatorilor pe Reddit. Mai jos este o demonstrație video a aplicației.

Funcții de securitate

În loc să treacă prin serverele centrale, BreadWallet accesează în mod direct rețeaua bitcoin, folosind ”simplified payment verification” (SPV). Producătorul Aaron Voisine (github) a spus că preferă acest lucru în locul altor aplicații iOS care sunt ”server-trusting” sau doar ”ambalaje in jurul ferestrelor web”, construind propriul SPV de la zero.

Breadwallet este un BIP32 HD sau un portofel ”deterministic ierarhizat”, ceea ce înseamnă că toate adresele bitcoin ale utilizatorilor (publice sau private) și soldurile pot fi recuperare cu o singură frază unică. Cu condiția ca fraza să fie bine memorată, utilizatorii portofelelor nu vor avea niciodată nevoie de backup-uri și pot fi reintroduse pe alte dispozitive, chiar dacă originalul a fost pierdut, spart sau furat.

În aceste condiții, Breadwallet se declară primul portofel bitcoin descentralizat iOS. Versiunea Android a portofelului Hive este construită pe bitcoinj-ul lui Mike Hearn si astfel este menționată ca ”descentralizată” pe bitcoin.org, dar versiunea sa iOS nu este.

Cu toate acestea, Hive folosește o structură arborescentă deterministă ce seamănă (BIP39) cu Breadwallet, care constă în faptul că frazele de backup ale fiecărei aplicații pot fi folosite pe cealaltă.

Alegerea unei platforme mai sigure

Voisine a spus că a ales iOS pentru că a dorit să creeze o aplicație pe care oricine să o folosească cât de cât în siguranță, fără a fi nevoie să știe cum trebuie securizat un desktop sau un device Android – ceva ce mai mulți utilizatori tehnici se străduie să facă de multe ori.

El a declarat: ”Cu cât bitcoin devine o monedă importantă în lume, furtul prin programe malware va fi o problemă majoră. Furtul de numerar digital este mult mai profitabil decât transformarea device-urilor în spamboți sau furtul cardurilor de credit.

Aderența srânsă a Apple la platforma sa originară a fost de fapt cel mai bun mod de a reduce riscul de malware, a adăugat acesta. Mai mult, iOS este singura platformă populară care criptează fișierele în mod implicit, oferind o protecție sporită utilizatorilor care pierd accesul fizic la dispozitivele lor.

Cu toate acestea, Voisine a declarat că utilizatorii de dispozitive iOS ”jailbroken” nu ar trebui să instaleze Breadwallet – sau orice alt tip de portofel bitcoin.

Vei fi jefuit pentru că tu crezi că știi mai mult decât știi de fapt. Orice aplicație jailbreak are control absolut asupra telefonului și portofelului. Înțeleg tentația de a o folosi pe bani puțini, dar vei deveni indolent pentru că va fi convenabil să o folosești până într-un moment când nu va mai fi.

El a adăugat că a dorit să creeze un portofel cu o ”experiență de utilizare frumoasă și convenabilă care să fie și sigură pe cât posibil pentru persoanele care nu înțeleg absolut deloc în ce constă securitatea calculatorului.”

Bitcoin se dezvoltă cu iOS

Utilizatorii bitcoin ce detin device-uri iOS au observat o îmbunătățire substanțială a opțiunilor portofelului în doar ultimele câteva luni. Abia a încetat Apple politica cu privire la portofel și aplicațiile de plată în iunie, că primele modele au început să apară.

În prezent, există peste 10 opțiuni disponibile pentru portofele și plăți pe iOS, inclusiv Blockchain, Gliph, Hive, Coin Pocket, Bity și GreenAddress. Voisine, care este dezvoltator de telefonie mobilă timp de șase ani, a fost înainte principalul dezvoltator iOS pentru Yammer și co-fondator al Lightt Inc.

A dec;arat că era convins că Apple și-ar schimba politica de aplicații bitcoin în cele din urmă, și a stabilit să lucreze luni întregi până să ia o decizie, pentru a fi gata să o prezinte în prima zi în care Apple a aprobat-o.

Începutul lung și promițător s-a dovedit a fi  prevăzător – cea mai mare provocare întâmpinată de Viosine a fost aceea de a construi modul SPV al aplicației rețelei bitcoin părții clientului. Nimeni nu a mai scris asta pentru iOS înainte, și i-a luat șase luni pentru a finaliza. Acesta a spus ” Toate portofelele Android cu SPV folosesc bitcoinj-ul lui Mike Hearn, căruia i-a luat un an să scrie.

Breadwallet poate fi descărcat gratis de pe iOS App Store.

3 Comments

 • Morariu Stefan
  on September 16, 2014 Reply

  merci de share, mi-am luat si eu breadwallet si e fain. am renuntat la portofelul de la blockchain, pe ala mi-l tin ca backup acum.

  • Alexandru
   on September 16, 2014 Reply

   Cu toate placerea 🙂

 • Giurgea D
  on June 8, 2015 Reply

  Mai scrieti si voi articole despre ce portofele noi de bitcoin sunt disponibile, e informatia parca prea veche.

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.