Suedia Este Pe Primul Loc În Tranzacțiile Fără Numerar

November 11, 2014 by in category Stiri tagged as , , , with 0 and 0
Home > Blog > Stiri > Suedia Este Pe Primul Loc În Tranzacțiile Fără Numerar

Se pare că Suedia nu este cunoscută doar pentru fiorduri, Volvo și bufetul suedez. Până în 2030, Suedia ar putea deveni prima țară din lume cu o societate detașată de banii cash. Astăzi, 80% din tranzacțiile ce au loc în Suedia, sunt efectuate electronic, ori prin cardul de debit.


suedia-tara-tranzactiilor-fara-numerar
 
Bengt Nilervall de la Federația Suedeză de Comerț, sau Svensk Handel, spun că Suedia și restul Scandinaviei sunt primele din lume în ceea ce privește tranzacționarea fără numerar. În medie, Suedia efectuează cam 260 de tranzacții în fiecare an, cu cardurile de credit sau de debit. Acesta este un contrast puternic pentru țări precum Italia, unde banii cash sunt în continuare prioritatea numero uno. Italienii folosesc bani gheață pentru trei sferturi din tranzacții.

Acest lucru se datorează încrederii scăzute în autorități și în sistemul bancar,” a declarat Niklas Arvidsson, profesor asociat în dinamicile industriei. Retailerii, băncile și companiile de carduri au salutat această tendință cu condiția ca clienții să poată să țină pasul cu evoluțiile.

Avantajele de a nu mai folosi numerar

Avantajul cel mai evident îl reprezintă securitatea consolidată atât pentru personalul băncii cât și pentru clienți. Suedia cheltuie în jur de 1,2 miliarde de dolari pe an în securizarea banilor gheață. Acest lucru se ridică la 0,3% din PIB-ul regatului. În 2012, au fost comise doar cinci jafuri bancare în Suedia – cele mai puține în ultimii 30 de ani.

Preferința pentru non-cash a generat de asemenea, o multitudine de alte servicii care permit oamenilor să trasfere sume mici de bani fără să mai apeleze la ATM. Se pot cumpăra și alimente în Suedia, folosind diferite forme de plată electronică.

Suedia și Bitcoin

Relația Suediei cu Bitcoin și cu alte monede digitale a fost una cu peripeții. În Aprilie 2013, banca centrală a Suediei, Riksbank, a emis un avertisment către cetățeni, cu privire la utilizarea de bitcoini. În luna iunie a aceluiași an, curtea supremă a țării, Curtea Administrativă Supremă (Högsta förvaltningdomstolen) a depus o petiție la Curtea Europeană de Justiție, prin care se cerea claritate cu privire la modul în care membrii UE ar trebui să trateze Bitcoin.

Suedezul David Hedqvist și deținător al Bitcoin.se, este blocat într-un caz cu o agenție de impozitare din Suedia. Agenția de impozitare cunoscută ca Skattverket, contestă o hotărâre anterioară pronunțată de un tribunal suedez, care a considerat că TVA-ul nu ar trebui să fie perceput în tranzacții Bitcoin.

Unele jurisdicții, cum ar fi Marea Britanie, au ales impozit zero pentru Bitcoin, în timp ce altele, precum Polonia și Estonia au procedat exact invers, supunând Bitcoin la impozitare totală. La începutul anului 2014, Agenția Fiscală Suedeză a declarat că va elabora normele care vor trata Bitoin mai mult ca activ decât ca monedă. În cele din urmă, Suedia va supune Bitcoin capitalului impozitului pe venituri, care se află la o rată fixă ​​de 30%.

Bitcoin și Suedia fără numerar

Dacă Suedia și-ar putea rezolva obstacolele legislative și administrative cu Bitcoin, ar putea deveni lider Bitcoin de facto în Scandinavia. Deja, politicianul suedez, Mathias Sundin, și-a finanțat campania pentru alegeri parlamentare, exclusiv cu bitcoini.

În plus, două companii Bitcoin, KnCMiner și Safello, numesc Suedia ”acasă”. Actualele norme UE, care datează din 1993, nu prevedeau ceva legat de Bitcoin. Există, prin urmare, o nevoie urgentă de claritate în zona euro în ceea ce privește modul de abordare a Bitcoin și a peisajului general al criptomonedei.

4.2/5 - (5 votes)

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.