Scammer McScammerson sau Înșelătoria Bitcoin Trader

November 6, 2014 by in category Stiri tagged as , , with 0 and 0
Home > Blog > Stiri > Scammer McScammerson sau Înșelătoria Bitcoin Trader

Cum să detectezi o înșelătorie

În urma unui anunț postat azi dimineață pe Bit-Trader.biz, m-am gândit că e timpul să scriu în sfârșit un articol legat de identificarea escrocheriilor. Mă ocup de mult timp de bitcoin. Nu ați auzit până acum de mine pentru că în mare parte sunt un observator din umbră – și îmi place așa. Dar recent, am ieșit mai mult în fața publicului.

bitcoin-trader-ponzi

Cei de la Bitcoin Trader sunt cei din mijloc

Să vă vorbesc puțin despre mine… Sunt specialist în marketing. M-am ocupat de branduri mari, mici și medii. Acum, dețin propria companie de securitate, Alarm Grid. Sunt director de marketing și un bitcoiner avid. Acestea două sunt principalele mele activități. Ocazional, îmi fac aparția în lumina reflectoarelor, ca săptămâna trecută, când am vorbit la Refresh Miami, despre plățile pe mobil, alături de unul din co-fondatorii Square, într-o ținută ridicolă compusă dintr-un costum, papion și o șapcă pe care era imprimat cuvântul  “EA$Y”. Un astfel de costum îmi conferă un are de credibilitate care se potrivește cu banii Monopoly pe care i-am inventat și pe care îi folosim.

Am văzut toate șmecheriile care vin și pleacă: fiecare schemă Ponzi, fiecare așa-zișă hack-uire, și pe simplii și vechii infractori profesioniști precum Neo & Bee. De fiecare dată când oamenii sunt înșelați, mantra este aceeași. Cel afectat se duce pe Reddit, se plânge acolo și vorbește despre cum cineva ar fi trebuit să îl prevină. Apoi comentatorii încep să spună lucruri precum:”ajută unei persoane care gândește corect”. Chestia e că în urma unei înșelătorii, toți cei care s-au agitat când au auzit prima dată de gravitatea înșelătoriei, apar cu sutele susținând că au știut din prima zi. La fel ca atunci când Bitcoin a avansat, toți au ieșit să spună lucruri precum, ”Am fost pe cale de a investi, dar m-am răzgândit.”

Aceste tipuri de afirmații sunt în contradicție cu propria mea filosofie în ceea ce privește investiția. Dar ele sunt de asemenea, tipuri de afirmații care sugerează un mod de gândire ce poate fi păcălit. Foarte simplu, nu cred că cineva ar trebui să investească în chestii la care nu se pricep. Există o mulțime de informații. Unele pot fi aflate, unele nu. Există un spectru al cunoștințelor, și undeva în acest spectru magic, așa cum se aplică companiilor publice în SUA, este locul unde încep tranzacțiile celor inițiați. Dacă cineva face bani pe chestii știute de toți, câștigurile lor vor fi previzibile. Dacă fac bani sau doar predicții cu privire la chestii necunoscute (de exemplu, ziua și ora la care Bear Stearns se va prăbuși), atunci li s-au furnizat informații. Dar asta e doar părerea mea. Eu nu cred în oracole.

Deci oricum, dacă dorești să explorezi în continuare motivele pentru care eu cred ceea ce cred, nu ezita să adresezi orice fel de întrebare în secțiunea de comentarii de mai jos.  Voi fi acolo să contribui. Acestea fiind spune, dați-mi voie să vă împărtășesc câteva principii simple care m-au ferit de înșelăciuni de-a lungul anilor.

”Dacă e prea frumos să fie adevărat…” Ce înseamnă de fapt această expresie

Ai mai auzit asta și înainte. Dar ce înseamnă pentru un lucru, să fie prea frumos ca să fie adevărat? În lumea investițiilor, este destul de simplu. Ai câteva valori de referință pe care le poți măsura. Una din cele mai importante este  S&P 500. Aceasta are o rată anuală a veniturilor de 10% , de peste 30 de ani. Este un pic cam volatilă, și urcă și coboară odată cu piețele. Acestea fiind spuse, câștigurile îi sunt consistente. Există multe critici cu privire la investițiile în S&P, dar ca valoare de referință, e cam ce avem mai bun.

Așa că atunci când cineva vă spune că au o oportunitate de investiție pentru tine, de unde poți știi dacă e ”prea frumos să fie adevărat”?

Nu există o lege universală, dincolo de orice imaginație. Dar dacă îi revin 10% sau undeva în jurul acestui procent, asta e un lucru foarte important. Managerii financiari profesioniști (în ciuda a ceea ce spun ei) întâmpină dificultăți în a returna ceva aprope sau deasupra S&P, pe perioade lungi de timp.

Dacă te-ai întrebat vreodata cum arată o schemă Ponzi, încearcă să te uiți la una din cele mai mari scheme Ponzi din istorie. Câștigurile Madoff erau de aproximativ 15% pe an. Multe escrocherii Bitcoin promit între 15% și 20% sau mai mult, în fiecare lună. Oamenii au strigat Ponzi ani de-a rândul când auzeau de Madoff. Un câștig de 15% este de necrezut. Câștigurile Madoff au fost fără precedent.

Un mod simplu de a verifica asta, este simpla aplicare a regulei de 72. Dacă împarți procentul promis la 72, poți afla cu aproximație câți bani vei scoate din investiție. În cazul Madoff, 71/15% pe an = dublu la fiecare 4,8 ani. Între 15% și 20% pe lună, vorbim fie de 72/15% sau 72/20% pe lună = dublu la fiecare 4,8 luni sau 3,6 luni. Deci gândește-te că deși ivestitorii din lumea reală au privit cu suspiciune dublarea banilor la fiecare 4,8 ani, mulți bitcoineri au băgat bani în produse care promiteau 22 de dublări în aceeași perioadă. Deci Berney ar fi transformat investiția ta de 1000 de dolari în 2000 de dolari la o perioadă de aproape 5 ani.

În aceeași perioadă, Bitcoin-Trader.biz – cea mai recentă șmecherie ce urmează a fi descoperită – pretindeau că îți pot transforma investiția de 1000 de dolari în puțin sub 2,1 miliarde de dolari, în aceeași perioadă de 5 ani. Nu inteționez să calomniez, dar uneori, dacă stai și calculezi cu atenție, escrocheria e evidentă. Doar prin comparație, dacă ai cumpărat bitcoini în valoare de 1000 de dolari, la 0,20 dolari si i-ai vândut la 1000 de dolari, ai fi făcut în jur de 5 milioane de dolari. Și cred că ne dăm seama cu toții că asta este o creștere absurdă (și o explicație destul de bună a faptului că instituțiile financiare sunt destul de neîncrezătoare când vine vorba de BTC).

Garantează câștiguri?

Nimeni nu îți poate garanta nimic, doar dacă fac ceva ce nu implică riscuri. Există câteva exemple de investiții oarecum lipsite de riscuri, dar fie

  1. exploatează lipsa de randament care va fi închise odată ce le este aruncată o anumită sumă de bani, sau
  2. revin la sau peste inflație. Apropo, arbitrajul se încadrează la 1.

Și deși mulți bitcoineri cred că se implică în arbitraj, de cele mai multe ori, arbitrajul este privit ca (aproape) lipsit de risc. Piețele Bitcoin au ele însele șanse mari de eșec, ceea ce înseamnă că păstrarea banilor acolo, este expusă unor nivele ridicate de risc sistemic. Deci până și arbitrajul Bitcoin de fapt nu e arbitraj.

Dacă cineva îți spune că vei obține aproape în mod sigur o valoare ridicată de câștig, atunci e probabil o înșelătorie. Ce este o valoare ridicată? Ei bine, ține minte, o investiție fără riscuri va returna aproape cât o face inflația SUA (în jur de 3%). O investiție riscantă, cu un randament mult prea mare, ar returna 10-12%. Dacă înțelegi acest lucru cu privire la investițiile legitime, vei înțelege mai ușor expunerea ta la risc în orice investiție.

Apropo, eu văd dezbaterile legate de inflație ca venind într-un număr fictiv. Le miros. Chiar dacă și tu crezi asta, nu mă interesează. Du dezbaterea în altă parte, aici nu este forum.

Banii tăi nu sunt lichizi?

Multe scheme de investiții îți blochează banii o perioadă. În Bitcoin, multe dintre acestea sunt Ponzi. Dar există multe produse în lumea reală care fac același lucru. REIT-urile non-comerciale de exemplu, reprezintă un mod de acțiune legitimă dar se comportă foarte mult ca o schemă Ponzi.

De multe ori, oamenii înstăriți investesc în ele, deoarece consilierul lor financiar le recomandă și le promit câștiguri mari. Nu poți să îți retragi investiția, deoarece, trebuie să o menții o anumită perioadă de timp. Blocarea banilor este o modalitate bună de a trage de timp. Deși unele investiții legitime îți vor bloca banii, acest lucru este un semnal de alarmă.

Tu ești păgubitul? Pentru că cineva este…

Mă simt de parcă aș fi atins stadiul 3 în a deveni bitcoiner. Toată lumea cumpără echipamente de minat. Cheltuie o grămadă de bani pe niște echipamente  despre care citesc pe internet, care le promite că bitcoinii vor sări ca monezile din cutiile din Super Mario Brothers. Nu așa merg lucrurile.

Eu cred în eficiența piețelor. Vă amintiți ce am spus despre informațiile ce pot fi cunoscute și cele ce nu pot fi cunoscute? Ei bine, banii nu sunt făcuți din informații știute de toată lumea. De ce companiile de minare își vând echipamentele când ar putea să facă mai mulți bani dacă le pun în funcțiune? Și nu face pe grozavul cu mine aici. Cumperi echipamentul, lucru care validează acest punct. Achiziționezi echipamentul deoarece crezi că companiile de minare le vând la un preț atât de mic încât vei putea face bani din această achiziție.

Când am auzit prima dată că companiile de minare vând echipamente, primul lucru pe care l-am spus a fost foarte simplu,”oamenii aia nu vor avea mineri pentru aproximativ 8 luni.” Și am avut dreptate. Cum de am știut? Ei bine, am știut pentru că locul unde oamenii fac bani aparține informațiilor necunoscute. Știi cum să faci un ASIC? Nu? Ei bine, atunci nu vei fi în stare să concurezi cu cei care știu.

In orice tranzacție, are loc un schimb. Din fericire, tranzacția se intersectează la un punct unde primești o anumită suma din achiziție, iar vânzătorul primește o sumă echivalentă prin primirea plății produsului sau serviciului.

În cazul în care compania face ceva pentru că sunt ”băieți de treabă” care vor să ajute și pe alții ”să se îmbogățească”, atunci nu te afli unde trebuie. Au de gând să obțină foarte mult de pe urma plății, iar tu nu vei obține prea mult din valoarea produsului lor.

Oportunitățile se creează, nu apar din senin

Amintește-ți că eu sunt antreprenor. Aici sunt puțin imparțial. Dar lasă-mă să-ți spun cum mi-am transformat mica investiție într-una un pic mai mare. Veneam la muncă în fiecare zi, am lucrat 18 ore pe zi timp de doi ani, am pierdut prietenii și alte relații importante, am pierdut mult legătura cu familia, am încetat să mă mai uit la televizor și să mai joc jocuri video. Uneori dorm în mașină doar ca să trag un pui de somn, ca apoi să mă întorc la birou să reiau munca. Unii antreprenori o iau mai ușor, dar cred că dacă citești despre cei buni (nu că m-aș crede unul din ei), cei mai mulți au aceleași povești triste. Pentru cei care nu își doresc cu adevărat, a fi antreprenor este groaznic. Nu e distractiv.

Ce-ar fi dacă ți-aș spune că ai putea ocoli toată bătaia asta de cap și ai putea deveni un om înstărit? Este ceva atrăgător la ideea că toți putem face bani sau puteam crea oportunități fără să renunțăm la nimic. Pentru a crea valoare, trebuie să sacrificăm ceva. În sistemul Bitcoin, e energia. În unele privințe, deși unele sunt mai metaforice decât ar trebui, asta este una din marile probleme filosofice pe care le am cu sistemele Proof of Stake (Dovada de miză) care nu sunt recunoscute ca sisteme centralizate. Pentru a crea valoare, e nevoie de sacrificiu.

Dacă cineva îți spune că îți va oferi ocazia de a câștiga enorm de mulți bani, iar tu nu trebuie decât să stai cu mâinile în buzunar, atunci e sigur o înșelătorie. Acelea nu sunt șanse reale. Părerea mea e că șansele de a nu fi o înșelătorie sunt chiar mai rele.

Cei mai buni escroci se păcălesc pe ei înșiși de multe ori; Mulți dintre ei sunt chiar persoane cumsecade

Motivul pentru care a fost scris acest articol constă în faptul că săptămâna trecută la Coins în Kingdom, am făcurt ceva gălăgie în legătură cu oamenii Bitcoin-Trader.biz. Am informat pe toată lumea că e o schemă Ponzi, am avut grijă să o spun de fiecare dată când vedeam o persoană vorbind cu reprezentanții lor la o masă.

Mergeam și le spuneam politicos că după părerea mea, aia era o schemă Ponzi evidentă. Ce dovadă aveam? Matematica nu minte. Cei doi reprezentanți din spatele tejghelei erau probabil oameni de bună credință. Ambii au afirmat că au câștigat mulți bani în Bitcoin-Trader. Deci cu anunțul de azi, bănuiesc că se află la locul nepotrivit.

Adevărul e că oricine poate fi înșelat. Toți suntem predispuși la așa ceva. Mulți bitcoinieri noi au trecut prin experiențe dure – înșelați de multe ori. Cei doi reprezentanți de la Coins în Kingdom promovau ceva ce pare a fi în mod evident o înșelătorie. De ce se opun cu înverșunare să recunoască asta? Aș fi vrut să știu.

Eu văd tot timpul în această comunitate, chestiile care cred că sunt escrocherii evidente. Dar în mare parte, aceste persoane nu au de gând să înșele oamenii. Unii din ei –  Trendon Shavers AKA Pirate avea în funcțiune o schemă Ponzi. Dar există escrocherii despre care oamenii de bună credință nu știu că le fac. Aș zice că multe criptomonede bazate pe culte de personalitate se încadrează în această categorie. Ideea aici e că doar pentru că ai întâlnit o persoană amabilă sau competentă, nu înseamnă că nu promovează o înșelătorie.

Fii întotdeauna vigilent. Fii întotdeauna sceptic. Și nu fi drăguț cu escrocii. Provoacă-i. Pentru că sunt mulți oameni care nu știu în ce se bagă când se implică în Bitcoin. Și deși este o bună ocazie de a învăța pentru majoritatea dintre noi, nu ar fi mai bine să scoatem la iveală escrocii de la bun început?

Sursa

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.