Reacția Comunității Bitcoin la Lansarea Aplicației Apple Pay

October 3, 2014 by in category Stiri tagged as , , , with 0 and 1
Home > Blog > Stiri > Reacția Comunității Bitcoin la Lansarea Aplicației Apple Pay

bitcoin-apple-pay

Apple a lansat Apple Pay, un nou instrument de plată pe mobil care ar putea avea un impact semnificativ asupra modului în care consumatorii fac tranzacții atât în persoană cât și pe cale virtuală.

Noul serviciu a fost prezentat ca parte a unei demonstrații mai ample pentru iPhone 6 și iPhone 6 Plus, ambele lansate la evenimentul Apple din Cupertino, California, pe 9 septembrie.

Apple Pay este compusă din infrastructura existentă, inclusiv Secure Element și Touch ID, in timp ce iPhone 6 introduce funcția near-field communication (NFC), permițând plăți rapide pentru utilizatorii dispozitivului.

În plus, Apple a incheiat un parteneriat cu un grup de companii bine-cunoscute pentru a configura infrastructura pentru funcția plăților, printre care,  McDonald’s, Whole Foods și Disney.

Reinventarea sistemelor de plată tradiționale

Când va fi lansat, Apple Pay va construi un liant între tehnologia de consum a companiei și rețeaua de plăți tradiționale.

VISA, American Express și MasterCard, cei mai mari furnizori de servicii de carduri din lume, s-au înscris, iar  ‘Big Six’ American – Citi, Bank of America, Capital One, Wells Fargo, Chase și Barclays – sunt de asemenea la bord.

După cum a explicat CEO-ul Cook, Apple urmărește să împrospăteze ceea ce este în esență o tehnologie veche de câteva decenii, prin utilizarea Apple Pay.

Am investit multă energie în crearea unei soluții de plată cu totul noi,” a spus acesta.

Introducerea upgrade-urilor de securitate

Mecanismele interioare ale Apple Pay reprezintă o abatere de la majoritatea portofelelor mobile și serviciilor de plată. Numerele cardurilor nu sunt dezvăluite vânzătorului, și nici Apple nu ține evidența numărului tranzacțiilor efectuate de client.

În cazul în care telefonul este pierdut, funcționalitatea Apple Pay poate fi suspendată folosind serviciul Find My iPhone. Din moment ce telefonul nu conține datele cardului, nu e nevoie să anulezi cardurile în caz de pierdere.

Pentru a face acest lucru posibil, serviciul se bazează pe un număr de plată  unică și un cod de securitate dinamic, dar tot nu sunt dezvăluite prea multe informații.

Totuși, acest lucru pare să confirme rapoartele referitoare la tokenizarea in Apple Pay. Așa cum subliniază Bank Innovation, Apple foloseste tokenizarea și NFC-ul pentru a moderniza o infrastructură veche și pentru a deschide noi posibilități pe termen lung.

Impactul asupra Bitcoin este neclar

Cu toate acestea, rămâne o întrebare: ce impact va avea anunțul asupra bitcoin și a monedelor digitale?

Prezentarea Apple nu a avut nicio informație legată de bitcoin, un subiect despre care compania nu a discutat de când a ridicat interdicția asupra aplicațiilor Bitcoin în luna iunie.

Cu toate acestea, CEO-ul Apple, Tim Cook, a remarcat în timpul prezentării sale, că dezvoltatorul API pentru Apple Pay va fi lansat, un anunț care prezintă o posibilă cale pentru dezvoltatori de a crea aplicații centrate pe bitcoin folosind acest instrument.

Deși presei dedicate lumii gadgeturilor îi place să se axeze pe produsele fizice, noul serviciu de plată de la Apple este la fel de interesant, chiar dacă dintr-un unghi diferit.

Ceea ce face Apple Pay diferit de concurență, constă în amploarea și complexitatea operațiunii Apple.

Reacțiile comunității Bitcoin

bitcoin-apple-pay-2

Evenimentul Apple a atras un interes larg în jurul industriei tehnologiei, precum și fani ai produselor și serviciilor furnizate de compania cu sediul în Cupertino. Lansarea iPhone 6 s-a dovedit a fi un eveniment popular, chiar dacă eclipsează temporar lansarea oficială.

Membrii comunității bitcoin au adus în discuție noile evenimente pe Twitter, contribuind cu reacții ce variază de la unele pline de umor la altele critice. În unele cazuri, comentatorii apreciază Apple Pay ca fiind nefavorabil pentru bitcoin.

După cum a menționat principalul dezvoltator bitcoin, Oleg Andreev: ”Confidențialitatea cu Pay: doar vânzătorul și banca știu cine ești. Bitcoin: nu există bănci, iar vânzătorul vede doar banii, nu și datele personale.” (Twitter)

Andreas Antonopoulos, antreprenor bitcoin si lector, a comentat pe Twitter faptul că energia NFC-ului Apple va plasa această tehnologie în mâinile mai multor utilizatori. Cu toate acestea, în cele din urmă, Bitcoin va fi o opțiune mai bună. ”Apple va face NFC disponibil peste tot. Bitcoin va face NFC utilizabil fără a-ți vinde sufletul băncilor.” (Twitter)

Liderii de afaceri intervin în dezbateri

Reacțiile din partea comunității de afaceri Bitcoin au urmat un traseu similar.

CEO-ul Coinsetter, Jaron Lukasiewicz, a spus că mișcarea Apple este bună pentru sistemele de plată ale generației viitoare, așa cum va atrage atenția asupra problemelor comune legate de plățile tradiționale.

Totuși, Lukasiewicz a spus că comunitatea bitcoin nu ar trebui să își facă griji cu privire la ultima lansare Apple: ”Apple Pay este construit pe baza vechilor rețele de plată cu cardul și sisteme bancare. Bitcoin este, prin urmare, bine pozitionat pentru a imbunătăți cursa lungă Apple Pay de integrare din spatele scenei, oferind comercianților costuri mai mici și acces instant la fondurile lor.

Valery Vavilov, CEO BitFury, a transmis ceva asemănător, spunând: ”Cu cât continuă să apară mai multe soluții bune de intermediere  deasupra rețelei vechi de plată, precum proaspăt lansata Apple Pay, cu atât va fi mai ușoară și mai rapidă trecerea la rețeaua de plată bitcoin.

Jeremy Allaire, CEO Circle, a afirmat în continuare că Apple Pay nu va putea concura cu bitcoin mult timp, invocând probleme cu structurile de plată tradiționale.

Allaire a declarat:

Așa cum mulți din comunitatea Bitcoin au remarcat deja, deși aceasta este o îmbunătățire adusă confortului de utilizare și securității, este până la urmă construită pe ”șinele vechi” ale rețelelor de carduri și ale structurilor de comision interbancar existente.

Noi posibile progrese

Alte persoane din comunitatea bicoin s-au grăbit să profite de această linie de gândire, subliniind principalele servicii care susțin acum atât Apple Pay, cât și Bitcoin.

Cunoscutul investitor Bitcoin, Barry Silbert, a făcut o observație pe Twitter, spunând că gigantul e-comerciant Stripe va susține ambele metode de plată, lucru care ar putea produce noi oportunități de dezvoltare pentru Bitcoin. ”Stripe + Bitcoin + Apple Pay = folosești bitcoin oriunde este acceptat și Apple Pay?” (Twitter)

La fel, furnizorul de platforme de plată pe mobil, Braintree, care ieri a anunțat că va accepta plăți cu bitcoini printr-un parteneriat cu Coinbase, s-a grăbit să-și informeze comunitatea în legătură cu posibilul sprijin pentru Apple Pay.

Vom sprijini progresul alături de ApplePay. Deja lucrăm cu mulți parteneri Apple. Vom reveni cu mai multe informații în scurt timp.”

Allaire a încheiat declarația pentru CoinDesk sugerând că Apple Pay va deschide calea unor noi oportunități pentru dezvoltatorii bitcoin, datorită introducerii NFC pentru dispozitivele iOS.

Allaire a concluzionat: ”Ar fi interesant să vedem cum se manifestă industria în jurul acestor noi facilități pentru plățile pe mobil, folosind moneda digitală.

4.5/5 - (6 votes)

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.