Prețul Bitcoin Scade. Sunt de Vină Minerii Chinezi?

September 30, 2014 by in category Stiri with 3 and 0
Home > Blog > Stiri > Prețul Bitcoin Scade. Sunt de Vină Minerii Chinezi?

pretul-bitcoin-scade

Bitcoin este dat peste cap, marcând punctul culminant al unei veri destul de mohorâte pentru piața monedei digitale. După scăderea cu 7, 35% de joi, acum este mai jos cu 6%, iar vineri a fost tranzacționată la cel mai scăzut nivel din aprilie, conform indexului de pe BitcoinX, Pret Bitcoin.

Cea mai lămuritoare explicație pentru acest declin este mai mult de ordin tehnic decât fundamental: în esență, s-a înregistrat o lipsă de noi clienți remarcabili în ultimele trei luni, lucru care a avut pentru vânzători un impact excesiv asupra prețurilor. Acum este mai jos cu 30% din 19 iunie și deși declinul a fost treptat, acum are loc în faze bruște care agravează alunecarea. Alte explicații esențiale sunt oferite ca până acum, cea mai interesantă teorie fiind cea conform căreia minerii chinezi renunță la bitcoini pentru dolari. Unii chiar presupun că fac asta pentru a ajunge în Alibaba IPO.

Primul lucru de reținut e că Bitcoin este o ”piață foarte superficială”, spune Dan Held, fondator al  unității de analiză a pieței Blockchain-ului, ZeroBlock. Și pentru că bitcoin este global și nereglementat, ”oricine, oricând, până și un copil din Bulgaria care a minat 10.000 de bitcoini acum doi ani, poate să își facă de cap pe această piață” prin câteva vânzări uriașe, spune acesta. Held sesisează de asemenea, un efect negativ pervers din partea adoptării în curs a bitcoinilor pentru plăți de către comercianți, dintre care mulți își schimbă imediat câștigurile bitcoin în dolari. Acest lucru nu explică în mod special de ce Bitcoin a scăzut în ultimele zile; mai degrabă indică o acumulare de presiuni în vânzări care lovește acum ceva necesar pentru  a menține un risc.

Acest efect declanșator este probabil legat de factori tehnici. Abuzul de 450 de dolari de la mijlocul săpămânii se presupune că a provocat vânzări de către investitori care au tratat acest preț ca principal nivel de sprijin. Mai mult, cu noile strategii computerizare de tranzacționare disponibile, împreună cu capacitatea de a tranzacționa diferențele la schimburile bitcoin, precum BitFinex în Hong Kong, au existat dovezi clare ale declanșării prețurilor de vara aceasta, forțând investitorii să vândă pentru a-și acoperi cererile de marjă.  Multe dintre acestea ar fi fost însoțite de cele mai recente scăderi.

Toate astea vin pe fondul lipsei de cumpărători, care este la rândul său explicată de incertitudinea mediului de reglementare, cu autorități din SUA și Europa care cântăresc noi reguli pentru bitcoin.

Cu toate acestea, teoria Chinei – și e doar o teorie – este cea mai interesantă, în parte pentru că explică o anomalie frapantă din sistemul bitcoin: scăderea prețului de-a lungul verii coincide cu explozia minărilor de bitcoini. În aceeași perioadă de trei luni în care prețul a scăzut de la 600 de dolari la sub 400, a existat o dublare în ”hashrate” (rata de distribuire), o măsură a puterii de calcul la nivel de rețea cu care minerii bitcoin concurează pentru a rezolva un puzzle matematic și pentru a câștiga dreptul la o eliberare de 25 de monede noi la intervale de 10 minute. Exista o cursă a înarmării în minarea bitcoinilor. Dar acest aspect duce la următoarea întrebare: de ce s-ar grăbi cineva să cumpere echipamente de minare și să plătească pentru un consum din ce în ce mai mare de energie electrică, când atât cota proporțională cât și valoara bitcoinilor pe care îi poți câștiga, se prăbușesc?

Teoria Chinei este una din puținele care par să aibă un înțeles a acestor tendințe concurente.

Ideea e că unii cetățeni chinezi văd bitcoin ca pe un mijloc de ocolire a controalelor de capital, care îi opresc să tranzacționeze valută în valoare mai mare de 50.000 de dolari pe an. Cu schimburile bitcoin din China controlate de oficiali și cu băncile cărora li s-a interzis să le mai servească de la represiunea din aprilie, investițiile yuanilor în minerit ar putea fi o cale mai ușoară și nemonitorizată de a obține bitcoini și de a-i vinde pentru dolari.

Are loc acest lucru? Ei bine, știm că o mare parte din echipamentul de minare vine online din China, unde este creat un număr mare de noi echimpamente de minare ASIC (aplicație de circuit integrat specific). Sursele ne-au vorbit despre operațiuni mari de minare instalate clandestin de către angajații întreprinderilor de stat în fabrici care beneficiază de energie electrică subvenționată de stat. În unele cazuri, spun acești oameni, echipamentele sunt plătite de companie ca ”echipament de calcul”. Dacă statul plătește și echipamentele și factura la energie, prețul bitcoin nu mai contează așa mult.

istoricul-pretului-bitcoin

Istoricul Pretului Bitcoin

Dar de ce acum? Un argument este faptul că economia lentă a Chinei îi determină pe investitorii chinezi să caute oportunități pe piețe mai bune din alte țări. Cu băncile care sunt controlate de guvern și plătesc dobânzi la depozite sub nivelul inflației, deponenții chinezi și-au investit banii în imobiliare. Dar pentru prima dată în ultimii 10 ani, prețurile locuințelor sunt în scădere, după semnele unei încetiniri în creșterea economică. Rețineți de asemenea, că un studiu recent a constatat că aproape jumătate din chinezi cu venituri nete de peste 1,5 milioane de dolari, intenționează să plece din țară în următorii cinci ani. Bitcoin le permite să-și transfere averile în străinătate înainte de a pleca.

Alt argument este că acesta nu este un pariu împotriva Chinei, ci un pariu pe o anumită expunere bazată pe dolar, în China: Alibaba IPO. Aceasta a fost teoria unui autor al Bitcoin Magazine și ar putea fi un pic exagerată deoarece, ați observat probabil aceste fluxuri mult mai devreme.

Totuși, speculația din jurul operațiunilor de minare din întreprinderile chineze de stat, este una plină de ironie: ar însemna că guvernul chinez subvenționează o soluție alternativă a bitcoin din propriile controale de capital. (Michael Casey)

În timp ce aspectele de reglementare devin o urgență în cazul bitcoin, comunitatea răspunde cu și mai mult efort și sprijin.

Săptămâna aceasta, două evenimente de dezvoltare organizațională reflectă acest impuls. Una este extinderea Fundației Bitcoin în reprezentații în străinătate, alta este lansarea Coin Center în Washington, un nou grup non-profit de cercetare și sprijin public pentru tehnologiile criptomonedei.

Potrivit unui anunț lansat vineri, Fundația Bitcoin a angajat-o pe specialista în relații publice din Bruxelles, Monica Monaco, să reprezinte interesele bitcoin în Parlamentul European. Anunțul vine odată cu formarea noului Parlament European și în urma unui avertisment din partea Autorității Bancare Europene ce presupune ca băncile să evite să aibă de-a face cu bitcoin până nu sunt elaborate noi norme UE.

Coin Center va fi condus de Jerry Brito, fost senior research fellow la Mercatus Center, din cadrul Universității George Mason, un proeminent expert și comentator al temelor legate de criptomende. Pentru consiliul său, Brito a numit de asemenea, persoane proeminente asociate cu bitcoin, inclusiv capitalistul Marc Andreessen, programatorul bitcoin Jeff Garzik și profesorul Susan Athey de la Universitatea Stanford. Se va începe cu un buget anual de 1 milion de dolari, cu fonduri din partea firmelor, inclusiv firme ca Andreessen Horowitz, Hudson River Trading, Union Square Ventures și RRE Ventures, precum și din partea companiilor cu servicii bitcoin, cum ar fi Bitpay, Coinbase, BitGo și Xapo. (Michael Casey)

4/5 - (6 votes)

3 Comments

 • marius nicolae
  on September 30, 2014 Reply

  Multumesc admin pentru vanzarea rapida! Acum am intrat si eu in cercul celor de verifica pretul zilnic.

  • Alexandru
   on September 30, 2014 Reply

   Cu toata placerea. Verificatul pretului la minut trece usor usor, imediat ce incepi sa trimiti si plati prin bitcoin care-s calculate doar in bitcoin.

 • Alex Popescu
  on November 6, 2014 Reply

  Tocmai datorita pretului scazut in momentul acesta este bine sa cumperi. Poti sa-i tii linistit si sa-i vinzi dupa ce creste, pentru ca sigur o sa creasca pe termen lung.

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.