Pot Avea Încredere În Bitcoin?

”In Math We Trust”: Răspuns pentru Krugman și Greenspan

July 22, 2014 by in category Stiri with 0 and 0
Home > Blog > Stiri > Pot Avea Încredere În Bitcoin?
pot avea incredere in bitcoin

Pot avea incredere in bitcoin?

Stimați domni Krugman și Greenspan,

V-ați exprimat recent observațiile legate de bitcoin cum că ar fi „ceva rău” și lipsit de ”valoare intrinsecă. Paul Krugman a declarat că ”nu este convins” că Bitcoin poate fi ”un mijloc de schimb și un depozit destul de stabil”. Alan Greenspan a afirmat că Bitcoin este o ”bulă”.

Declarațiile lui Krugman și Greenspan nu iau în considerare și situația în care monedele digitale ar putea funcționa, ci dacă ar trebui să funcționeze. Nu este surprinzător faptul că fostul președinte al Rezervei Federale preferă modelul monetar central de contol, dar mulți americani nu o fac. Opoziția dlui. Krugman este o un pic surprinzătoare având în vedere că una din primele sale aventuri în economie a fost publicarea lucrării ”Teoria comerțului interstelar”. Cineva s-ar putea gândi, dată fiind munca pro-activă a dlui Krugman, că acesta ar avea o minte mai deschisă când vine vorba de instrumentele monetare.

Krugman se adresează lui Charlie Stross explicându-i că aceste monede digitale ”sunt concepute ca o armă menită să afecteze sistemul central bancar”. Poate – dar poate asta e o caracteristică nu o problemă. Stross pe de altă parte, ”vrea ca Bitcoin să ia foc.”

Atât Krugman cât și Greenspan, ilustrează limbajul fricii de inovație, competiție, iar adoptarea de către utilizator al unui standard nou, dar concurent, de pe piață, l-ar depăși pe cel vechi.

Dar monedele digitale sunt deflaționiste!

Unul din principalele motive pentru care ar fi trebui să ne așteptăm ca fostul președinte al Rezervei Federale să fie împotriva monedelor digitale, este acela că noile monede sunt deflaționiste (iar Krugman se referă la articolul lui Stross, care include acest argument).

Monedele fiat, ca cele tipările de Fed, sunt inerent inflaționiste. Guvernul poate oricând tipări mai mulți bani, fie pentru a încerca să stimuleze economia, fie ca o soluție de achitare a enormei datorii naționale.

Friedrich August von Hayek amintește că ”istoria este în mare măsură o istorie a inflației, deobicei inflație produsă de guverne în câștigul guvernelor.” Dar cu monezile pe bază de matematică, există ceva nou și descentralizat care se opune acestui amestec top-down. Sursa finită de bitcoini și noile monede digitale precum Ripples și Dogecoin, sunt în mod inerent deflaționiste.

Krugman și Greenspan au dreptul de a pune sub semnul întrebării validitatea bitcoinilor, dar greșesc când nu pun la îndoială și moneda americană fiat. Deși, dolarii americani erau mai demult bazați pe aur, în prezent nu mai sunt bazați pe nicio evaluare în aur (sau orice alt suport). În consecință, atât dolarii americani (care contează pentru majoritatea monezilor internaționale), cât și monezile digitale, au valoare pe piață doar pentru că piața care le evaluează, crede că au valoare. De fapt, deoarece criptografia face imposibilă crearea mai multor monezi digitale decât suma prestabilită de coder, monezile digitale ilustrează o inovație importantă: produsele materiale nu mai sunt necesare pentru a preveni inflația.

Bitcoin este doar prima monedă digitală importantă, dar nu va fi ultima. Deși nu este perfectă, noile monezi precum Ripple, încearcă să îmbunătățească protocolul. Deși este posibil să nu reușească, îmbunătățirea pe care o aduc monezii fiat standard, le va face probabil să evite devalorizarea și să funcționeze cum au fost concepute. Din moment ce acestea sunt open source, pe măsură ce sunt descoperite imperfecțiuni, protocolul se poate adapta, în loc să se prăbușească. Aceste sisteme open-source reprezintă modul în care funcționează internetul (vezi TCP/IP și SMTP). Există speranța că protocoalele open source pentru transferul de valori, ar putea funcționa la fel de bine ca și cele pentru expedierea altor tipuri de date, precum e-mail-ul, în întreaga lume fără asistență (sau amestec) din partea autorităților centrale și/sau a marilor bănci.

Dar monezile digitale nu sunt reale!

Krugman și Greenspan ar putea spune: nu sunt sistemele monetare digitale a mare schemă Ponzi – o versiune de înaltă tehnologie a maniei lalelelor olandeze din 1637, când un singur bulb a ajuns la un preț care depășea salariul pe 10 ani al unui meseriaș calificat?

Scepticismul lui Krugman și Greenspan legat de această monedă pare să omită observațiile lui Milton Friedman legate de practica monetară de pe insula Yap (cunoscută ca Insula Banilor de Piatră):

Mijlocul lor de schimb se numește fei, și constă în roți mari, groase din piatră cu diametrul de la 0.30480 m la 3.6576 m… O caracteristică remarcabilă a acestei monede din piatră… este că nu e nevoie ca proprietarul ei să o reducă pentru a o deține. După încheierea unei afaceri care implică prețul unei fei prea mare pentru a fi mutat, proprietarul său este destul de mulțumit să accepte simpla confirmare a proprietății și fără un semn care să indice schimbul, moneda rămâne intactă.

Care era valoarea reală Fei? Nu exista așa ceva, doar că fiecare a acceptat-o ca monedă. În ”Tom Sawyer”, Mark Twain surprinde bine dinamica unui sistem monetar bazat pe deficit – chiar și atunci când deficitul se masoară în oportunitatea (mai degrabă decât obligația) de a vopsi un gard: ”Pentru a face un bărbat sau un băiat să își dorească un lucru, trebuie doar să faci acel lucru greu de obținut.”

Satoshi, creatorul bitcoin, ne-a arătat un mijloc de a nu crea deficit unui bun fizic, cum ar fi aur (care este o tendință naturală), ci unuia digital. Satoshi, prin criptografie, a inversat acest percept pentru a permite deficitul acolo unde ar exista altfel.

Dar prețurile monedelor digitale fluctuează!

Prețurile tuturor monedelor și ale bunurilor fluctuează (uitați-vă puțin la aur și la piețele de schimb valutar). Nu am văzut niciodată o monedă digitală descentralizată până acum, ar fi de așteptat o perioadă de descoperire pentru a i se stabili valoarea. Dacă este adoptată la scară largă, cu mai multe pesoane deținând bitcoini și o infrastructură mai dezvoltată, va asigura o reducere semnificativă a volatilității.

Mai multe articole au observat că fluctuațiile de preț fac din bitcoin un mijloc de schimb neproductiv; cu toate acestea, nu au observat că multe companii au început să accepte bitcoin ca monedă, în ciuda volatilității. Pentru a se proteja împotriva volatilității, multe website-uri acceptă bitcoin (Overstock, NewEgg, Dell sunt doar câteva exemple) și fac asta prin interfață, apoi îl transformă imediat în dolari (reddit de exemplu, face asta). În cazul monedelor digitale noi care se vând aproape instant, precum Ripple, fluctuațiile pot fi micșorate și făcute să devină irelevante. Monedele digitale ca protocol pentru tranzacții, funcționează într-un mod în care fluctuațiile monedei nu sunt atât de importante.

Beneficiile monedelor digitale:

Mai mult decât o simplă realizare tehnică, moneda digitală oferă de fapt, șapte beneficii de transformare asupra infrastructurii financiare moștenite:

1. Aproape instantanee. Cecul vechi de 50 de ani, cardul de credit și sistemele ACH, iau timp pentru a fi aprobate. Monedele digitale precum bitcoin durează de asemenea, ceva timp până sunt aprobate, dar noile protocoale ale monedelor digitale, precum Ripple, finalizează tranzacțiile aproape instant – eliminând întârzierile și riscul de plată, rezultate din sistemele vechi.

2. Gratuită(aproape). Pentru că moneda digitală funcționează ca un protocol descentralizat din spatele internetului public, costul este în esență zero – un avantaj economic imens pentru rețelele financiare de proprietate susținute de către guverne și corporații. Comisioanele interbancare actuale pentru cardurile de credit și de debit reprezintă 1-3% din toate tranzacțiile și pot fi deosebit de oneroase pentru întreprinderile mici din cauza taxei și a riscului unui charge-back (totuși, ar trebui remarcat faptul că minarea bitcoin are nevoie de putere de calcul furnizată de electricitate pentru a sprijini rețeaua, și răsplătește minerii de succes cu o taxă plătită în bitcoini). Prin tarifarea articolelor mici, cum ar fi cafeaua, comisioanele interbancare pot lua o mare parte din profit. Tranzacțiile mici și micile întreprinderi au beneficiat prin urmare, în mod unic, de un astfel de protocol al monedei digitale.

În continuare, monedele digitale vor dezbina probabil, piața remitențelor la nivel mondial care este în jur de 500 de miliarde de dolari și în creștere cu 8,5%. Costul mediu pentru industrie, pentru transmiterea de bani ca remitențăâ din țările dezvoltate către țările în curs de dezvoltare, este de aproximativ 8,93%. Astfel, în prezent, peste 44.65 miliarde de dolari sunt cheltuiți doar pe transmiterea de taxe.

3. Simple. Protocolul de monedă digitală reduce semnificativ resursele necesare pentru a funcționa rețele financiare și pentru a permite părților terțe să construiască noi servicii inovatoare în vârful protocolului: terminale comerciale de cod QR, sisteme de plată P2P, schimburi FX, toate sunt aduse pe tărâmul posibilului cu costuri mult mai mici și complexitate în executare.

4. Universale. Alternativele protocoalelor de monedă digitală 2.0, precum Ripple, sunt concepute pentru a fi monedă agnostică, ceea ce înseamnă că beneficiile menționate anterior se pot aplica, de asemenea, la toate monedele și lucrurile de valoare din întreaga lume, nu numai în cazul bitcoin. Comerțul liber și fluxurile de capital lipsite de obstacole sunt mai ușor de suportat în spatele unui protocol care permite circulația fără obstacole și conversia de valoare între două părți.

5. De încredere. Așa cum Satoshi, creatorul bitcoin, explica în lucrarea sa originală, ”Ne-am propus un sistem pentru tranzacții electronice fără să ne bazăm pe încredere.

Capacitatea persoanelor și entităților de a diversifica departe de dependeța exclusivă de guverne și bănci, este un avantaj pentru cei care doresc o opțiune de “încredere în matematică”, decât în politicieni sau bancheri, de a gestiona moneda și verifica tranzacțiile.

6. Acces. În sfârșit, extinderea accesului la bani electronici dincolo de minoritatea de persoane care are acces la banking astăzi, este în sine un act de împuternicire și democratizare. Pentru cei care nu pot avea un card bancar sau de debit, tranzacția online poate fi foarte dificilă. Bitcoin și protocoalele conexe permit oricărei persoane cu conexiune la internet, să participe la banking global și finanțe. Așa cum Marc Andreessen, co-fondator Andreessen Horowitz, observă:

… sute de milioane de oameni cu venituri mici merg să lucreze munci grele în țări străine pentru a face bani pe care să îi trimită la familiile lor din țările de origine – peste 400 de miliarde de dolari anual, conform Băncii Mondiale…băncile și companiile plătitoare extrag taxe uluitoare, până la 10 procente și uneori mai mult…Revenind la Bitcoin, care percepe comisioane mici sau deloc, pentru aceste plăți de remitențe ar crește în mod semnificativ calitatea vieții lucrătorilor imigranți și a familiilor lor.

7. Democratizare. Noile monede digitale sunt rezistente la cenzură. Procesoarele de plată tradiționale sunt ușor de reglementat fie prin legislație sau presiuni politice. Acest lucru ar putea fi văzut de procesoarele de plată închizând donațiile către Wikileaks, dar monedele digitale sunt încă acceptate.

În concluzie:

Așa cum Krugman și Greenspan susțin: impactul Bitcoin nu poate fi mai mare decât cel al bulbilor de lalea, la fel cum a existat convingerea că internetul nu ar putea avea un impact mai mare asupra economiei decât faxul. Cine poate uita decizia Western Union de a se asocia cu telegraful în locul telefonului, deoarece ”Acest telefon are prea multe lipsuri pentru a fi luat în considerare ca mijloc de comunicare. Acest dispozitiv este în mod inerent fără valoare pentru noi.

A dori ca aceste lucruri să rămână așa nu e ca și cum ați raționa că ele sunt așa. Se pare că multe dintre temerile legate de moneda digitală, exprimate de Krugman și Greenspan sunt legate mai degrabă de posibilul său succes, decât de deficiențele sale. Recent au apărut multe articole legate de actualele deficiențe ale tehnologiei bitcoin, aceste articole ilustrând cu acuratețe multe din problemele cu generația anterioară a tehnologiei și nu cu actualul potențial al viitoarelor monede digitale de a depăși aceste neajunsuri.

Guvernul Statelor Unite afișează motto-ul Statelor Unite, “In God We Trust”, pe monedele și bancnotele sale, poate pentru a șterge temerile legate de moneda noastră fiat. Propun ca susținătorii monezii digitale să contraatace pe bună dreptate cu: ”In Math We Trust.”

5/5 - (2 votes)

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.