Merită Să Minezi Bitcoini?

February 24, 2015 by in category Informatii, Stiri tagged as , , , with 0 and 0
Home > Blog > Informatii > Merită Să Minezi Bitcoini?

Ce inseamnă să minezi bitcoin la momentul actual? Se merită să minezi bitcoin, este o activitate profitabilă? Este o întrebare des întâlnită. Haideți să trecem direct la numere. Să presupunem că ești o persoană ca oricare alta, care dorește să mineze niște bitcoini. Ai acasă un calculator desktop clasic, și ai de gând să rulezi un singur miner. Locuiești în SUA, într-o zonă cu costuri destul de mici la electricitate, să zicem 0.08 dolari/kwh.

se-merita-sa-minezi-bitcoinÎn acest moment, cel mai eficient miner Bitcoin este AntMiner S4 (poate fi în prezent achiziționat prin Amazon pentru aproximativ 1.400 de dolari). Eficiența din punct de vedere a gigahash-urilor pe watt este cheia, deoarece o eficiență scăzută ar face ca minerul să devină învechit într-un timp mai scurt. Cu cât minerul tău rulează mai mult, cu atât vei avea mai mult timp să recuperezi costurile inițiale.

Acum, la dificultatea actuală (35985640265.1, sau în jur de 257.5 PH / s), AntMiner S4 2TH/s va mina în jur de 0.85074029 BTC într-o lună, presupunând că nu vor exista întreruperi. Asta înseamnă 304.41 dolari la cursul de schimb actual. Acesta utilizează 1400W de putere (și vom adăuga încă 100w atunci când calculatorul este inactiv, folosiți pentru găzduire), deci la 0.08 dolari/kWh, ar costa 86.40 dolari pentru rulare, lăsându-vă cu un profit net de 218.01 dolari pe lună.

Date fiind aceste cifre, pragul tău de rentabilitate va fi atins în mai puțin de 7 luni. Sună bine, nu?

Ei bine, asta e la prima vedere, dar dificultatea se schimbă, de obicei, în mod greșit.

În esență, indiferent de cât de puține sau cât de multe mașinării minează, Bitcoin încearcă să se autoreglementeze și să elibereze doar 3.600 de bitcoini pe zi. Cum sunt adăugați mineri în plus în rețeaua Bitcoin, dificultatea crește automat pentru a compensa. Aceiași 3600 de bitcoini sunt împărțiti între mai multe persoane.

grafic-dificultate-bitcoin

Grafic cu dificultatea de minare bitcoin

Este greu de prezis viitorul dificultății Bitcoin. Un lucru e cert, totuși  – cu excepția unei scurte perioade în 2010 și o perioadă de două săptămâni, în 2011, dificultatea nu a scăzut niciodată. Poți probabil contează pe faptul că ea continuă să crească atât timp cât Bitcoin este considerat valoros.

Acestea fiind spuse, putem face tot posibilul pentru a prezice viitoarele schimbări ale dificultății folosind variațiile de dificultate din trecut. Desigur, acest lucru nu poate fi în totalitate corect, mai ales că ne apropiem de momentul în care minerii vor înceta să mai achiziționeze noi hardware-uri de minare și de momentul în care minerii vor începe efectiv să dezactiveze echipamentul, dar putem probabil, să ne ridicăm cu unele așteptări rezonabile.

În ultimele 6 luni, dificultatea a crescut de 15 ori, cu o creștere medie de 11,76%. Dacă presupunem că acest lucru va continua, atunci până pe 23 aprilie, 2015, dificultatea va crește cu mai mult de 500%. Deocamdată, în timp ce venitul tău a fost estimat la peste 304.41 dolari/lună, în prima lună ai făcut de fapt, 289.61 dolari. O lună mai târziu, doar 214.02 dolari. Până se apropie luna aprilie, vei fi minat doar 71.56 de dolari în bitcoini, pe lună, nici măcar suficient cât să îți plătești factura la curent. Suma totală de bitcoini s-ar ridica la valoarea de 878.59 dolari, minus costurile de energie electrică de 518.40 dolari, lăsându-vă cu infima sumă de 360.19 dolari și cu o mașinărie de minat care nu mai poate aduce profit.

Desigur, nu e chiar corect din partea noastră să presupunem o creștere constantă în dificultate, până la punctul în care minerii nu mai sunt profitabili. Pentru că pragul de rentabilitate se apropie, minerii vor începe să își închidă mașinăriile de minat, începând probabil cu cei din zonele cu costuri mari la electricitate. Dacă deții cea mai eficientă mașinărie de minat bitcoini și te afli într-o zonă unde costurile de electricitate sunt mici, atunci este puțin probabil să trebuiască să îți închizi minerii, din cauza lipsei de profit. Dar este foarte probabil ca profitul să fie restrâns la o sumă foarte mică, lăsându-te să minezi ani de zile pentru a încerca să recuperezi costurile inițiale.

Dar dacă prețul Bitcoin a crescut în această perioadă, făcând astfel minarea mai profitabilă în viitor, pentru a ajuta echilibrarea creșterilor viitoare în dificultate? Acest lucru se poate întâmpla, iar dacă va fi cazul până la urmă, de ce să nu investim direct în Bitcoin? Întotdeauna se va dovedi a fi în fața unei investiții în minat, în acest caz.

Sub toate aceste considerente, o persoană obișnuită nu ar trebui sub nicio formă să investească în mașinării de minare a bitcoinilor. Fără avantajele oferite de un imens centru de date care rulează sute de mașinării într-o zonă cu costuri mici la electricitate, este prea greu să concurezi în lumea minatului, și e posibil ca în cele din urmă să pierzi banii investiți. În schimb, poți lua în considerare investiția în bitcoini prin directa achiziționare a acestora.

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.