Lansarea primelor ATM-uri Bitcoin în SUA

Interviu cu unul din fondatorii Liberty Teller

July 29, 2014 by in category Stiri with 0 and 1
Home > Blog > Stiri > Lansarea primelor ATM-uri Bitcoin în SUA
inventatorii-liberty-teller

Inventatorii ATM-ului de bitcoin Liberty Teller

A apărut ultima inovație din lumea antreprenoriatului Bitcoin: primele ATM-uri Bitcoin din SUA. Kyle Powers (stânga) și Chris Yim (dreapta), co-fondatorii Liberty Teller, au lansat primul din cele ce ei preconizează că vor fi mai multe astfel de aparate, în Gara de Sud din Boston, în februarie 2014. Pe 17 martie 2014 s-a tăiat panglica pentru al doilea ATM, la cantina Clover în Harvard Square. Cei doi s-au întâlnit când erau studenți la Wharton School de la Universitatea din Pennsylvania; numele companiei și logo-ul sub forma unui clopot fisurat, sunt punctul de legătură al celor doi parteneri din Philadelphia.

Cum funcționează bancomatul Liberty Teller?

Clienții pot crea un ”portofel Bitcoin” – un portofel virtual ce conține bitcoini – pentru a folosi ATM-ul. Pot folosi de asemenea, ”un porofel de hârtie”, care este versiunea tipărită a informațiilor necesare pentru a executa o tranzacție. Orice tip de portofel va avea un cod QR. Scanați codul în ATM, introduceți numerarul, și în 30 de secunde, bitcoinii vor fi depozitați direct în portofelul dvs. digital. Bucurați-vă de magie. Nu vă așteptați ca bitcoinii să se rostogolească prin fanta aparatului; nu așa funcționează.

Powers a fost intervievat în legătură cu ATM-urile de Bitcoin Liberty Teller

Î: Vorbește-ne puțin despre cum a apărut acest ATM Bitcoin. Care este povestea Liberty Teller?

R: Pe la jumătatea lui 2013, Chris (Yim) mi-a trimis un mesaj în care îmi spunea că se duce într-o zonă retrasă din Philadelphia să vândă bitcoini pentru numerar, unui străin. I-am răspuns: ”E o capcană!” Apoi m-am gândit puțin la asta și la cât de interesant ar fi, așa că m-am oferit să fiu ”spatele” lui. Celălalt bitcoiner s-a dovedit a fi chiar o persoană de treabă, dar tranzacția a fost mult prea lentă, incomodă, scumpă și potențial periculoasă decât a fi trebuit să fie. Astăzi noi oferim un mod sigur, simplu, instant și ieftin de a obține bitcoini prin Liberty Teller.

Î: Care sunt cele mai frecvente concepții greșite legate de Bitcoin?

  • R: 1. ”Trebuie să cumpărați un Bitcoin întreg.” Puteți cumpăra și echivalentul unui dolar cu apartul nostru; dolarul este factorul de limitare pentru divizibilitate, nu Bitcoin.
  • 2. ”Mt Gox (sau alte știri dezastruoase) = Bitcoin”. O companie nu este egală cu o monedă (sau cum este clasificat Bitcoin).
  • 3. ”Am văzut mai tot din ceea ce poate Bitcoin să ofere”: Bitcoin este astăzi, cum era internetul la începutul anilor ’90; există un val mare de companii noi și cazuri de utilizare ce vor veni.
  • 4. ”Bitcoin poate fi închis”: Companiile se pot închide, dar Bitcoin poate fi închis doar dacă se închide internetul, ceea ce nu se va întâmpla.
  • 5. ”Bitcoin este folosit în activiăți ilicite, mai mult decât sunt folosiți banii lichizi”: Bitcoin este mai ușor de urmărit și mai puțin anonim decât numerarul, astfel încât, infractorii preferă banii lichizi, iar anchetatorii preferă Bitcoin.

Î: ATM-urile Bitcoin distribuie acei bitcoini fizici galbeni, așa cum am văzut în presă?

R: Asta chiar ar fi amuzant, dar atunci Bitcoin ar fi exact ca moneda fiat. Fără greutate fizică, tranzacțiile pot fi făcute instant, gratuit și divizibile în 100 de milioane de bitcoini. Asta e partea grozavă la Bitcoin.

Totuși, pentru cei care nu au deja portofele digitale pe telefoanele lor, noi oferim portofele de hârtie Liberty Teller pentru început. Aceste portofele de hârtie au două componente: o adresă și o cheie privată. Adresa este pentru a primi bitcoini, iar cheia privată este pentru a expedia bitcoinii din portofelul de hârtie, în portofelul digital, astfel încât utilizatorii să îi poată trimite sau cheltui. Unii preferă să ia hârtie pentru hârtie.

portofel-de-hartie-liberty-teller

Portofel de Hartie Liberty Teller

Î: Explică traseul banilor: de unde vin banii; se procedează ca la o bancă? Dacă da, de unde obține banca, bitcoin?

R: O sumă limtată de bitcoini va fi pusă în circulație la un anumit curs precis și prederminat. Acel bitcoin este eliberat la fiecare 10 minute ”minerilor”, pentru a-i răsplăti pentru audit și menținerea blockchainu-ului, care este un registru public permanent și repartizat, al fiecărei tranzacții care a avut loc vreodată. Minerii primesc de asemenea, comisioane foarte mci pentru fiecare tranzacție finalizată, iar aceste mici comisioane vor continua după ce noii bitcoini nu mai sunt eliberați. Minerii sunt mai ieftini și rapizi decât actualele metode de finalizare a tranzacțiilor.

Bitcoinul pus în circulație, are apoi valoare pentru că este util și limitat. Bitcoin este util pentru că face tranzacțiile instante, gratuite și este acceptat de o comunitate globală aflată într-o creștere semnificativă. Se poate compara cu petrolul în sensul ăsta. Petrolul este util prin faptul că oferă energie, și există într-o cantitate limitată, deci este valoros.

scanarea-codului-qr-la-atm-ul-de-bitcoin

Scanarea codului QR la ATM-ul de Bitcoin

Î: Care crezi că este viitorul Bitcoin, având în vedere scandalul Mt. Gox și celelalte obstacole?

 

R: Scandalul Mt. Gox a fost un caz nefericit, iar in scurt timp, unii ar putea asocia Mt. Gox cu Bitcoin. Totuși, așa cum MF Global a intrat în faliment în 2011, iar dolarul nu a avut de suferit, Mt. Gox a dat faliment, iar Bitcoin s-a recuperat în câteva zile (și fără un plan de salvare). Bitcoin a trecut prin mai multe decât cota-parte care îi revine din ciclul știrilor negative, dar numărul tranzacțiilor a fost mereu în creștere exponențială.

Adevăratul impact ar putea consta în faptul că utilizatorii au apreciat soluțiile ce oferă reglementare rapidă și locul unde își țin cheile private. Acest lucru elimină riscul de contraparte. Asta oferă Liberty Teller.

Î: Este Dorian adevăratul Satoshi Nakamoto (așa cum a pretins în controversata relatare din martie 2014, în Newsweek)?

R: Nu m-am gândit prea mult la asta. E distractiv, dar în mare măsură, irelevant. Cei mai mulți internauți nu știu sau nu îi interesează cine este Tim Berners-Lee (el este “Satoshi”-ul internetului).

Î: De ce avem nevoie de monezi digitale, altele decât comisioanele de tranzacție mai mici?

R: La fel ca în primele zile ale internetului, nu avem nevoie astăzi, dar peste 10 ani sau cam așa ceva, s-ar putea să avem nevoie. Nu e vorba doar de taxe mai mici (care sunt in sine un motiv bun pentru care bitcoin există); e vorba de viteză și funcționalitate.

Comisioanele mai mici sunt importante, deoarece ele ne fac să plătim mai puțin pentru orice. Tu și cu mine putem într-o zi să economisim un mic procent din achizițiile zilnice, dar mai important, miliardele din lumea întreagă ce nu sunt depozitate în bănci, ar putea avea în sfârșit acces la servicii financiare.

Pentru viteză, gândește-te când a trebuit să trimiți ultima dată bani rapid. Dacă ai apelat la ACH (echivalentul SEPA în SUA), probabil a durat aproape o săptămână până când destinatarul a putut să retragă suma. Prin transfer bancar durează o zi și costă între 20 și 50 de dolari. E și mai dificil dacă trimiți sume mari de bani, sau dacă trimiți bani prin transfer internațional. Nu așa ar trebui să funcționeze tranzacțiile în Era Internetului. Bitcoin este instantaneu, indiferent de valoarea tranzacției.

tranzactie-finalizata-la-atm-bitcoin

Un ATM Bitcoin a finalizat tranzacția.

În sfârșit, cât despre funcționalitate, suntem abia la început. Noi industrii sunt create chiar acum, care folosesc microtranzacții, contracte inteligente, protocol Bitcoin pentru transferul de alte active în afară de bani, sau orice alt număr a oricărei alte noi capacități. Când internetul se afla în faza incipientă, cum este Bitcoin acum, nu aveam site-uri precum Google, Facebook sau Wikipedia (sau BitcoinX!). Chiar acum există o mică armată de antreprenori și investitori, care se luptă pentru a crea acele companii pentru Bitcoin.

5/5 - (8 votes)

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.