În Interiorul Tumultoasei Lumi Bitcoin

October 14, 2014 by in category Stiri tagged as , , , with 0 and 2
Home > Blog > Stiri > În Interiorul Tumultoasei Lumi Bitcoin

in-interiorul-tumultoasei-lumi-bitcoin

Când Overstock.com a început să accepte Bitcoin, o alternativă a plăților online ce nu implică numerar (sau carduri), la începutul acestui an, a devenit primul mare site de cumpărături online care a făcut acest lucru. Peste doar trei luni, retailerul online, a informat că a depășit un milion de dolari în vânzări numai din criptomonedă. Și mai mult din cei 4.300 de clienți care au cumpărat cu bitcoini, 60% erau vizitatori noi ai site-ului.

Nu ne așteptam să atingem acest stadiu atât de repede,” a declarat CEO-ul și președintele Overstock.com, Patrick M. Byrne. El spune că la început, compania a decis să accepte controversata monedă din două motive: nu există nicio autoritate centrală care să o controleze și se comportă la fel ca aurul, în sensul că oferta este limitată.

Overstock.com, cu sediul în Salt Lake City, funcționează în prezent alături de Coinbase.com din San Francisco, o platformă de tranzacționare și portofel digital pentru Bitcoin. Compania procesează plăți și se ocupă de conversia din moneda online în dolari americani, pentru retailer. Potrivit blogului Coinbase, în medie, achizițiile cu bitcoini sunt cu 34% mai mari (226 dolari) în comparație cu cele ale clienților plătitori în dolari americani (168 de dolari). Coinbase mai informează că procesarea bitcoinilor este de fapt mai ieftină (un procent dintr-o vânzare, comparativ cu aproximativ 2,2 % din tranzacțiile obișnuite cu cardul).

Având în vedere că Bitcoin a prezis că va produce de la 10 la 15 milioane de dolari în vânzări doar pentru Overstock.com, nu e surprinzător că retailerii selectați iau moneda online, un pic mai în serios. Facebook oferă propria variantă de credite fără numerar iar Amazon chiar a creat propriul sistem de monedă. Lord & Taylor, un departament dintr-un lanț de magazine condus de Hudson Trading Co, începe de asemenea, să accepte bitcoini în speranța să producă mai multe vânzări în rândul tinerilor, marii consumatori de tehnologie.

Însă în ciuda poveștilor de succes bine selectate, și a faptului că Bitcoin este moneda online cu cea mai rapidă creștere, o monedă fără numerar este controversată. Nu numai că rapoartele mass-media au pictat un tablou sumbru al acesteia, prezentând-o ca Vestul Sălbatic al pieței financiare, dar a fost și lăudată de tipurile anti-guvernamentale care doresc ca sistemul federal nereglementat de tip peer-to-peer să fie scos. Dar aceștia nu sunt oamenii care vor împinge Bitcoin către o adoptare la scară largă.

Există, de asemenea, controversele care au afectat imaginea Bitcoin pe durata anului trecut, precum închiderea Silk Road, o piață neagră online, în care câștigurile de 144.000 de bitcoini (sau o sumă estimată la 2.8 milioane dolari), au fost confiscați de FBI. A mai fost și prăbușirea Mt. Gox, odată cel mai mare schimb Bitcoin din lume, care a produs un haos în jurul speculatorilor, îngrijorați de volatilitatea monedei. Totuși, SUA acceptă mai mult bitcoinii, decât piețele asiatice sau cele europene, făcând-o o perspectivă atrăgătoare, mai ales pentru noii consumatori de tehnologie.

Un nou echivalent al internetului?

David Kinitsky, director general al Bitcoin Investment Trust și director principal al SecondMarket Inc., o piață online pentru vânzarea și cumpărarea activelor nelichide, ambele în New York, a fost prima dată interesat de Bitcoin, acum doi ani. Autodeclarat ”avocat reformat” cu un background în dreptul proprietății intelectuale, l-a astras partea tehnologică e monedei fără numerar. ”Există asemănări între Bitcoin și Internet,” spune Kinitsky, menționând un set standardizat de protocoale. ”E logic ca acest lucru să fie ceva valid.

Dintr-o perspectivă intelectuală, Kinitsky spune că, deși Bitcoin este o moneda abia adoptată, valoarea sa poate fi deja văzută în modul în care inspiră lumea să chestioneze concepte precum ”valoare”, ”bani” și maniera de funcționare a sistemului financiar. “Suntem în primele etape ale acestui lucru“, recunoaște acesta. “Într-adevăr, doar adoptatorii timpurii iau în considerare utilizarea Bitcoin…acum este destul de limitat.

Dar, din punct de vedere a ceea ce ar putea fi, ei bine, pe asta se bazează efectiv, Kinitsky și alți susținători ai monedei. El speră ca Bitcoin să poată crea întru totul modele de noi afaceri și industrii, care nu au fost posibile încă, folosind un sistem nou de microplăți.

Să luăm industria editorială, de exemplu. Bitcoin ar putea permite editorilor să își îmbunătățească conținutul în timp de aplică paywall-uri.

Ce-ar fi dacă ar putea taxa utilizatorii într-un mod perfect, pentru articolele à la carte?, se întreabă Kinitsky. În prezent acest lucru nu este posibil cu comisionaele de procesare. Sau cineva ar putea trimite un e-mail cu un Bitcoin atașat. Procesul ar putea fi extrem de ieftin pentru majoritatea utilizatorilor, dar ar putea elimina spamul.

Dacă m-ați fi întrebat cum 12 luni (ce ar putea înainta Bitcoin în prim plan), aș fi spus probabil, reglementarea,” declară Kinitsky. ”Dar în ultimele 12 luni sau cam așa ceva, s-a schimbat semnificativ.

El spune că atât timp cât comunitatea se poate auto-reglementa – și nu se întâmplă nimic drastic la utilizarea bitcoin (cum ar fi în cel mai rău caz, un atac terorist) – specialiștii în tehnologie care caută contracte legitime pentru monedă, ar putea reprezenta noua sursă necesară pentru ca inovarea să prindă rădăcini.

Toate băncile importante se uită la ea,” spune acesta. Ca și cu orice inovație proaspătă, unii o vor îmbrățișa, iar alții o vor ignora. Cum ar putea Bitcoin (și băncile) să depindă în întregime de inovatori.

Prețul implicării în afaceri

Zlatko Bijelic este unul din acei inovatori. Ca manager de operațiuni al BitcoinStore.com, un retailer online de electronice creat de MemoryDealers.com în Santa Clara, California, el se ocupă exclusiv de Bitcoin. În acest sens, site-ul a găsit o modalitate de a livra device-urile high-tech – orice, de la laptopuri și imprimante la camere digitale și music playere – către clienți, la prețuri foarte bune. Secretul? În lipsa comisioanelor de procesare a cardurilor, BitcoinStore.com poate menține prețurile mai mici cu 10% față de concurenții săi bine-cunoscuți.

Sunt multe lucruri bune ce provin de la rețeaua Bitcoin,” spune Bijelic. ”Schimbă modul în care facem tranzacții cu oameni din întreaga lume.” El spune că, deoarece nu există comisioane de tranzacție sau chargeback, devine o metodă ușoară de a trimite bani oriunde.

Suntem în prezent la un marcaj de zero la sută”, spune el. ”Aceasta este o strategie de geniu care a fost pusă la cale pentru a avea prețuri competitive și care se concentrează pe adoptarea în masă a Bitcoin.

BitcoinStore.com este unul din primele site-uri care au structurat o afacere în jurul monedei, demonstrând clienților că au opțiunea de a cumpăra produse reale cu ea.

Și dacă cei ca Bijalic par fanatici, aflați că la conferința TechCrunch Disrupt de anul trecut din San Francisco, credibilitatea Bitcoin a crescut serios când starul hollywoodian și antreprenorul Ashton Kutcher (actorul a lansat A-Grade Investments, o firmă ce stă cu ochii pe start-up-urile tehnologice) a declarat: ”Cred că bitcoinii în mod evident, devin din ce în ce mai relevanți,” promovând conceptul de tehnologie descentralizată.

Vârful aisbergului

shopify-cu-bitpay

Shopify și BitPay

La Shopify, un site de comerț electronic cu sediul în Ottawa, Canada, Directorul financiar, Louis Kearns, este un campion al monedei. ”A fost un an grozav pentru Bitcoin,” spune Kearns. ”Încă de la începuturile internetului, mă îndoiesc că orice altă inovație a avut mai mult impact asupra sistemelor tradiționale financiare și de plată din întreaga lume.

Bitcoin deja afectează monedele de stat, schimburile valutare, investițiile financiare, transferurile P2P (de la persoană la persoană), plățile online, tranzacțiile prin POS, autoritățile de reglementare și băncile. ”Toate acestea se luptă pentru a urmări sau prezice impactul noii monede, și pentru a găsi modalități de a o exploata prin legislația recent introdusă, politici sau decrete,” spune Kearns, care crede că fiecare tranzacție Bitcoin e pe cale să dicteze noul capitol pentru ceea ce el consideră a fi o posibilă inovație cu efect de schimbare a lucrurilor.

Dar asta nu e ca și cum ai spune că Bitcoin nu este considerată o opțiune de investiții cu un risc destul de mare și foarte speculativă. Iar răspunsurile legate de securitatea și ramificațiile sale legale vor continua să fie dezbătute  atât timp cât apar noi întrebări. Totuși, întrebările și preocupările firești nu au oprit avântul Bitcoin, sau modul în care este folosită ca nouă alternativă pentru carduri și transferuri bancare online.

Norocul nostru,” spune Kearns, ”acesta este doar vârful aisbergului Bitcoin. Oricine are conexiune la internet poate mina Bitcoin sau poate găsi un schimb de unde să cumpere sau să vândă bitcoini instant fără prea multe formalități.” (vă invităm să achiziționați bitcoin chiar de pe BitcoinX)

Clienții care folosesc Bitcoin au parte chiar de o experiență optimizată de cumpărare, de pe site-uri precum Shopify, de obicei, o scanare rapidă cu o camera smartphone pe un QR code ce conține adresa portofelului vânzătorului. Nu există formulare de completat și nici comisioane de tranzacție de plătit, dacă vânzătorul se află la jumătatea distanței față de client, pe harta lumii.

Comercianții beneficiază de reduceri la comisioanele de tranzacție (în comparație cu acceptarea cardurilor). fără grija că ar fi taxați înapoi odată ce tranzacția a avut loc,” explică Kearns. ”Din moment ce bitcoinii sunt monezi globale, vânzătorii pot accepta achiziții de oriunde, fără taxe transfrontaliere și fără nevoia de un portal specific țării respective, configurat pe platforma de comerț electronic sau pe piața unde au loc vânzările.

Utilizatori precauți

Bitcoin este faimos și infam pentru anonimatul pe care îl poate oferi,” spune Kearns. ”Oricine poate deschide un portofel Bitcoin fără a oferi un minim de informație cu caracter personal. Totuși, cei mai mulți nu realizează că majoritatea portalelor Bitcoin care facilitează tranzacțiile comerciale cu bitcoini, inclusiv cele mai mari din SUA – BitPay și Coinbase – aplică KYC (Know Your Costumer – Cunoaște-ți clientul), AML (Anti-Money Laundering – combaterea spălării banilor) și procese de subscriere și controale, la fel cum fac și cei mai buni furnizori de conturi de achiziții cu carduri. Dacă vinzi produse online printr-un coș și soluție checkout, sunt șanse să fii verficat în mod corespunzător. Clineții ar trebui să se simtă în siguranță când cumpără produsele cu bitcoini de la comercinați, pe aceste portaluri.

plateste-cu-bitcoin

Afiș cu Bitcoin acceptat ca metoda de plată

Pe de altă parte, cumpărarea și vânzarea online cu bitcoini au fost de asemenea, reinventate de furnizorii de servicii care acceptă tranzacții on-line.

Bitcoin a crescut în popularitate, pentru că ajută retailerii în două chestii dificile,” spune Stephanie Wargo, vicepreședinte de marketing la BitPay, un furnizor de servicii de plată cu o vechime de trei ani, cu sediul în Atlanta. ”Bitpay atrage comercianți online care vând bunuri la prețuri mici, acolo unde comisioanele cardurilor sunt mari iar obiectele scumpe (precum bijuterii, electronice, aur sau argint) sunt însoțite de comunele și costisitoarele chargeback-uri. Capacitatea comercianților de a accepta bitocini, fac aceste tranzacții ireversibile, iar pentru client, riscul fraudei și al furtului de identitate este eliminat.

Wargo spune că compania sa se bazează pe un viitorul strălucit pentru Bitcoin, mai ales în comerțul online.

Ne așteptăm să vedem valorea Bitcoin cum continuă să crească în următoarele 12 luni,” spune aceasta. ”Acest lucru va fi determinat de o acceptare cât mai mare și de un număr tot mai mare de companii – mari și mici –  care să accepte Bitcoin ca plată.

5 lucruri de știut despre Bitcoin

  1. Este o monedă digitală cu un sistem de plată peer-to-peer care a fost introdusă ca software open-source în 2009.
  2. Este considerată o ”criptomonedă” pentru că folosește criptografia pentru a controla crearea și transferul de bani.
  3. Bitcoinii sunt creați prin minare, în care utilizatorii de computere își verifică plățile într-un registru public în schimbul comisioanelor de tranzacție și a noilor bitocoini, care pot fi trimiși și primiți folosind un portofel digital de pe un calculator personal sau dispozitiv mobil.
  4. Bitcoinii pot fi cumpărați și vânduți pentru mai multe tipuri de valute (atât de la persoane fizice cât și de la companii). Cea mai comună metodă de a-i achiziționa este personal de la un ATM Bitcoin (primul dintre acestea a fost instalat anul trecut în Vancouver).
  5. Cea mai mare tranzacție cu bitcoini înregistrată vreodată a fost pentru mai mult de 500.000 de dolari (pentru o vilă în Bali, desigur).

Cum funcționează de fapt

Shopify permite celor peste 90.000 de comercianți, să accepte plăți în bitcoini cu un cont și portofel de la BitPay, un portal Bitcoin sprijinit la nivel internațional. Odată ce contul BitPay este configurat în Shopify, apare în coșul de cumpărături, un buton ”buy with Bitcoin” (cumpără cu Bitcoin). Dacă este selectat, clientul este dus către o pagină găzduită de BitPay care arată prețul în moneda magazinului (dolari, de exemplu), prețul transformat în Bitcoin, cursul de schimb și codul QR și adresa portofelului vânzătorului. Clientul poate folosi apoi propriul portofel Bitcoin la alegere, fie pe mobil sau computer, pentru a elibera transferul. De îndată ce BitPay constată suma trimisă (de obicei în câteva secunde), comanda este confirmată și clientul este redirecționat înapoi la o pagină de mulțumire de pe magazinul Shopify.

Chiar este destul de simplu,” spune Kearns.

Un comerciant poate de asemenea, să configureze contul său BitPay pentru a păstra fondurile în bitcoini sau pentru a le transforma automat în categoria aleasă în momentul primirii. În acest ultim caz (ales de majoritatea comercianților) nu există niciun risc față de volatilitatea sau fluctuațiile Bitcoin, din moment ce sumele sunt transformate imediat.

4.6/5 - (7 votes)

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.