Faceți Cunoștință cu Omul Care a Construit Fort Knox din Bitcoini

September 23, 2014 by in category Stiri with 2 and 0
Home > Blog > Stiri > Faceți Cunoștință cu Omul Care a Construit Fort Knox din Bitcoini

În luna iulie, un start-up bitcoin numit Xapo, anunța strângerea a 20 de milioane de dolari, aduncând un sprijin total de 40 de milioane de dolari. A folosit aceste fonduri pentru instalarea unui sistem de siguranță neobișnuit de puternic. Xapo le spune utilizatorilor că se pot simți în siguranță deoarece bitcoinii lor vor fi stocați în servere offline, răspândite pe mai multe continente, în galerii subterane secrete, cu gărzi înarmate, și senzori biometrici.

xapo-bitcoin-debit-card

Xapo Bitcoin Debit Card

Am stat de vorbă cu directorul Xapo, Wences Casares, pentru a ne spune de ce crede el că sunt necesare astfel de măsuri extreme și cum vede el bitcoin schimbând lumea.

Ce te pasionează atât de mult la bitcoin?

Părinții mei au fost crescători de ovine în Patagonia, și când am mai crescut, am văzut cum au pierdut tot, de trei ori. Mulți oameni în America nu înțeleg cum e ca familia ta să piardă totul. Și când s-a întâmplat în Argentina, îți vezi părinții cuprinși de anxietate, consecințele sunt mai mult decât economice, se întâmplă ceva cu întreaga societate, este nevoie de o lungă perioadă de timp pentru a construi din nou, pentru a recupera.

Există în jur de 1,5 miliarde de oameni care au un cont bancar cum am eu sau tu, cu card de credit și carnet de cecuri, deci există mai mult de 5 miliarde de oameni care nu au așa ceva. Practic, nu au dreptul să își țină în siguranță roadele muncii lor. Muncesc din greu toată ziua, primesc 5 dolari pentru asta si sunt obligati să-i păstreze în numerar.

wences-casares-directorul-xapo

Directorul Xapo, Wences Casares

Cred că Bitcoin va schimba lumea mai mult decât a făcut-o internetul și sunt foarte conștient de ceea ce spun. Știu că pare greu de crezut, dar chiar cred că atinge ceva ce contează mai mult pentru un procentaj foarte mare din populația lumii. Nu vedem problema aici în America. Cred că va dura mai mult să se dezvolte, dar va avea un impact mai mare, oferind unei mari majorități a populației din întreaga lume, posibilitatea de a-și păstra banii în siguranță în condiții accesibile.

Cum le va permite bitcoin oamenilor care nu și-au permis până acum, să își deschidă conturi bancare?

Gândiți-vă la telefonul mobil. Nu au existat niciodată mai mult de 1, 2 miliarde de telefonii fixe. Apoi, a apărut telefonul mobil și am ajuns la 6,3 milioane. De ce? Nu doar pentru că acei oameni au vrut să comunice. Telefoniile fixe erau toate post-plată. Trebuie să ai credit ca să obții unul. Telefoanele mobile au fost pre-plătite. Dintr-o dată, puteai obține unul cu bani gheață. Nu a avut nicio legătură cu tehnologia. Era o restricție economică. Acum există 1,5 milioane de conturi bancare, același prag ca și telefoniile fixe. Cred că bitcoin ne va permite să vedem 6, 3 miliarde de oameni care fac banking pe telefoanele mobile. Pentru mine asta e o chestie atât de interesantă. Aceasta este o lume mai bună decât cea pe care o avem astăzi.

Dacă bitcoin este atât de sigur și accesibil, de ce abordezi nebunia asta legată de securitate?

Luăm cheile private și le punem în severe offline din galerii subterane, cu securitate armată și senzori biometrici și toate aceste lucruri, pentru că este singurul mod de a-l asigura. De fapt, e mai rău de atât. Există câteva servere, câte unul pe un continent diferit, cu chei diferite, și ar trebui să pătrunzi în toate, în 24 de ore.

Nu mi-aș păstra monedele în alt mod. Știu ce pot face cei rău-intenționați. Nu i-aș păstra pe calculator sau telefon. Este nevoie de chestii consolidate. Spre deosebire de bănci, avem un cod care valorează bani. Nu obținem asigurare dacă existpă un risc ridicat de atac cibernetic. Dacă nu ești atent cu propria securitate, cei de la asigurări nu se bagă. Eu un pic cam extrem, chiar ridicol de extrem, dar faci toate astea pentru a putea juca acest joc pe termen lung.

Dar nu anulează scopul unei monezi digitale sigure și rapide, dacă este păstrată într-un seif bancar offline?

L-am proiectat astfel încât să funcționeze bine în ambele cazuri. Ai două conturi care sunt cuplate. Dacă folosești bitcoini pentru plăți, păstrezi câțiva în portofel, pe care îi poți accesa oricând. Poți trimite și primi bitcoini în timp real pe web, prin e-mail, sms, Twitter, Facebook etc. Orice vrei să securizezi, trimiți în seif. Pentru că nu trebuie să avem bitcoin disponibil imediat, durează 24 de ore, putem face lucruri care altfel ar fi imposibile. E ca un cont de verificare și de economii. Confort și securitate.

Care este statusul bitcoin din acest moment?

Există 6 milioane de oameni în lumea asta care au folosit bitcoin, și doar 300.000 din aceștia i-au folosit pentru a plăti ceva cu ei. Deci cei mai mulți îi folosesc ca pe un depozit de valori. Cred că aceasta este moneda perfectă a internetului. Are toate atributele pentru a naviga pe web și pe mobil, așa cum o fac biții, așa cum se mișcă informația. Și acest lucru poate schimba lumea, dar nu cu doar 6 milioane de oameni. Poate cu 600 de milioane.

Cum s-ar ajunge în acest punct?

Ce se întâmplă acum cu bitcoin seamănă cu ce s-a întâmplat în cazul internetului în 1992. Înainte de browser, cineva se uită la TCP/IP și zice, oh Doamne, acest lucru mută informația de colo, colo, în timp real și pe gratis! Va schimba lumea informației pentru totdeauna, deci voi lansa Netflix. Ei, stai puțin. Da, dar nu acum. Nu pentru 20 de ani. Mai întâi avem nevoie de calculatoare mult mai bune, de mai mult broadband, o mulțime de lucruri trebuie să aibe loc. La fel e și cu bitcoin. Da, va schimba totul, dar nu acum, nu încă. E-mail cu 6 milioane de oameni nu  a fost e-mail, a fost curiozitate.

Se pare că multe mari site-uri de e-commerce acceptă acum bitcoini. Oamenii nu plătesc acum cu bitcoini când vor să cumpere ceva?

O monedă bună se folosește în două cazuri, ca depozit de valori și mecanism de plată. Ce vedem acum este faptul că majoritatea oamenilor folosește bitcoini ca depozit de valori. Multora le place să scrie sau să vorbească de utilizarea bitcoinilor pentru cumpărături, dar confundă modul în care și-ar dori să fie lucrurile, cu modul în care merg lucrurile în realitate. Ei scriu despre această fantezie. Nu văd posibil acest lucru pentru utilizatorii mei. Mă uit la blockchain și nu văd să se întâmple acolo. Chiar dacă există unii mari comercianți care acceptă bitcoini, arată-mi unul care face mai mult de un procent din tranzacțiile cu BTC. Este irelevant, e doar un comunicat de presă. Nu acolo are loc acțiunea BTC. Este un spectacol menit să distragă atenția idioților. Dacă sunteți în industrie și știți ce se întâmplă, nu are nimic de-a face cu asta.

Deci, cum se va întâmpla?

Încercarea de a împinge plățile acum, de a înlocui cardurile, cred că ar fi o greșeală. Ca și cum ai încerca să împingi video-ul în 1992. Dogecoin ne-a învățat multe. Genul de lucruri pe care le fac, cinci cenți aici, cinci centre acolo, unde bitcoin se poate dezvolta. Fără lupta de a înlocui cardurile chiar acum. Activarea fluxului de sfaturi și tranzacții pe internet este punctul de intrare cel mai firesc. Jucăm x și 0 online: eu pun 50 de biți, tu pui 50 de biți. Eu câștig și cumpăr o melodie. Tu îmi lași un mic sfat la un articol pentru că îți place comentariul meu. Orice, dar merge.

Când oamenii scriu istoria bitcoin, nu au de gând să scrie povestea a 6 milioane pentru un miliard. Ce este cu adevărat remarcabil este povestea de la zero la 6 milioane. S-a întâmplat deja. Și nu suntem atenți! E incredibil. E ceva cu șanse de 1 la un milion și deja a avut loc.

Avem de gând să adăugăm mai mult de 1 milion luna acesta, în comunitatea bitcoin, vom ajunge la 10 milioane până la sfârșitul anului, și dacă continuă să crească în acest ritm, vor fi mai mult de 1 miliard în 5 ani. Fiecare din acești oameni, atrage alți oameni, astfel încât, în fiecare lună se mai alătură câțiva și apoi plățile încep să aibă loc în mod natural.

3.7/5 - (7 votes)

2 Comments

 • Florin Toma
  on September 25, 2014 Reply

  “Gândiți-vă la telefonul mobil. Nu au existat niciodată mai mult de 1, 2 miliarde de telefonii fixe. Apoi, a apărut telefonul mobil și am ajuns la 6,3 milioane. De ce? ”

  Avansam, bitcoin este viitorul din multe puncte de vedere. Usor-usor o sa creasca si adoptia in randul romanilor.

 • Lari
  on September 25, 2014 Reply

  Are cineva cont la ei de pe aici? Eu folosesc decat blockchain.info ca portofel…

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.