Este Timpul să Investim în Bitcoin?

September 29, 2014 by in category Intrebari, Stiri with 3 and 1
Home > Blog > Intrebari > Este Timpul să Investim în Bitcoin?

Pentru unii investitori – cei rezistenți la ideea de volatilitate – este timpul să  arunce o privire mai atentă asupra criptomonedelor si implicit bitcoin.

Până acum, cei mai multi investitori au auzit de Bitcoin, ca urmare a creșterii sale fenomenale de anul trecut. Bitcoin, o monedă electronică făcută pe calculatoare care crează serii de numere unice prin probleme complexe de matematică, se vinde la burse nereglementate și este acceptată de un număr tot mai mare de persoane fizice și juridice, datorită vitezei și costurilor infime de tranzacție.

este-timpul-sa-investim-in-bitcoin

Până la sfârșitul anului vor fi opt milioane de conturi de tranzacționare Bitcoin, cunoscute sub numele de ”portofele” și 100.000 de companii care vor accepta bitcoini (CoinDesk).

Un bitcoin a fost evaluat la mai nimic în primele zile, iar acum costă în jur de 437 de dolari, conform ultimei estimări de pe 18 septembrie. Alte criptomonede tind să fie mai puțin valoroase, dar în general, criptomonedele prezintă un interes crescut ca posibile investiții.

CoinDesk, o publicație online care monitorizează monede digitale, estimează că până la sfârșitul anului vor fi opt milioane de conturi de tranzacționare Bitcoin, cunoscute sub numele de ”portofele” și 100.000 de companii care vor accepta bitcoini.

Au existat abuzuri serioase în ceea ce privește securitatea, inclusiv pierderea unor bitcoini în valoarea de o jumătate de miliard de dolari la Mt. Gox, fostul cel mai mare schimb Bitcoin, care au fost arhivate pentru protecția falimentului. Dar susținătorii spun că este greșit să percepi asemenea cazuri ca o slăbiciune a criptomonedelor. Campbell R. Harvey, profesor de finanțe la Universitatea Duke din Durham, NC, spune că eșecul Mt. Gox a expus o lipsă a securității schimbului.

A da vina pe bitcoin pentru falimentul Mt. Gox este ca și cum ai da vina pe dolarul american pentru falimentul Lehman Brothers“, spune  acesta.

John Normand, director la JP Morgan Chase & Co, ce se ocupă de schimbul valutar și strategia tarifelor intertnaționale, a numit bitcoin ”mult inferior” monedei tradiționale, într-un rapor emis la începutul acestui an.

Bitcoin este moneda cu un potențial mare de profit dar și cu volatilitate ridicată și slabă în lichidități,”  a declarat acesta într-un interviu, sfătuind investitorii instituționali să se orienteze bine. Persoanele fizice, ar trebui totuși, să decidă pentru ele însele, a adăugat acesta, dacă perspectivele de profit ”justifică lipsa de lichiditate și volatilitatea monedei.”

Iată ce ar trebui să știe potențialii investitori despre criptomonede.

Câteva noțiuni de bază legate de Bitcoin

Spre deosebire de dolari sau de alte valute tradiționale, bitcoinii nu sunt tipăriți sau sprijiniți de un guvern central. Ei sunt creați de persoane fizice sau juridice care folosesc calculatoare de mare putere. Creatorii de bitcoini au voie să păstreze o parte din ceea ce creează ca plata pentru acest serviciu. Restul se vinde prin schimburi nereglementate.

Când cumperi bitcoin, obții două șiruri de numere numite cheie publică și cheie privată. Pentru criptare și comoditate, numerele sunt adesea exprimate in litere și cifre. Cheia publică este numărul pe care o persoană trebuie să îl știe pentru a-ți trimite bitcoini. Cheia privată este numărul pe care doar tu ar trebui să îl știi. Prin ”semnarea” unei tranzacții cu cheia privată, permiți circulația pentru toți sau pentru câțiva bitcoini, din portofelul tău virtual într-un altul.

Toate aceste puneri în circulație ale bitcoinilor sunt publicate imediat într-un registru, astfel încât oricine poate urmări masa monetară, în ansamblu. Registrul planează pe o versiune Internet cloud ca un document colaborativ, mai degrabă decât ca un cont gestionat la nivel central. Utilizatorii au adoptat acest mecanism pentru cumpărături, transfer de bani și profituri.

Pentru utilizatori, valoarea percepută a unei criptomonede este probabil, cel mai bine înțeleasă ca prețul unui instrument în cantitate limitată. Cererea este alimentată de părțile interesate în forme de plată peer-to-peer care nu implică bănci și alți intermediari, făcând aceste plăți mai ieftine și mai rapide.

Între timp, pentru investitori, o criptomonedă devine atractivă în funcție de cât de populară se dovedește a fi în rândul utilizatorilor. Se spune că bitcoin devine pentru filipinezii din SUA, cea mai populara metodă  de a trimite bani acasă. Creșterea cererii pentru șirurile relativ limitate de numere, va crește valoarea bitcoin, spun analiștii.

Pe de altă parte, în cazul în care o criptomonedă înlocuiește pe alta, sau dacă finanțarea peer-to-peer de dovedește a fi ceva de scurtă durată, atunci un bitcoin va fi doar un alt șir de coduri alfanumerice fără sens, care planează pe internet.

Unii susțin că oportunitatea investorilor individuali în ceea ce privește criptomonedele, a trecut, din moment ce mai mult hardware este acum disponibil pentru marii investitori pentru a achiziționa și mina monezi la o scară mai mare și mai rapidă. ”A devenit mai puțin un hobby și mai mult o afacere pentru cei care au nevoie de  investiții constante și atenție sporită la marje și costuri,” spune Hansel Dunlop, un dezvoltator din Londra și proaspăt achizitor de bitcoini.

Alte monezi s-au dezvoltat din tehnologia bitcoin și au adus îmbunătățiri platformei, explică Dunlop. Diferențele sunt nuanțate, spune el.

De exemplu, Litecoin, a doua mare criptomonedă în ceea ce privește capitalizarea pieței, implică o problemă mai complexă ce trebuie rezolvată și este prin urmare, mai dificil de ”minat” sau creat. Altele, cum ar fi Ripple, nu sunt minabile dar pot fi achiziționate la schimburi de criptomonedă.

Pentru unii, companiile sunt cheia

Investitorii nu trebuie să mineze monezi sau să facă speculații la schimburi, pentru a face bani din criptomonede. Unii observatori recomandă investiția în companii care folosesc criptomonede și alte forme de plată de tip peer-to-peer.

Acestea includ companii care procesează plăți, inclusiv Colored Coins sau Ripple Labs Inc., cu protocoale open-source care permit utilizatorilor să tranzacționeze orice instantaneu online la un preț de nimic. Aceste firme se află în stadii incipiente de dezvoltare și deci, în general, nu sunt tranzacționate în mod public.

James Rickards, specialist în finanțe și autor, spune că vede potențial în tehnologiile care procesează mai rapid, schimburi mai ieftine și mult mai transparente care pășesc dincolo de tranzacționarea banilor. Companiile care folosesc aceste noi tehnologii, spune el ”permit clienților să cumpere produse sau să trimită bani în câteva secunde, la doar o parte din costul unei monedei obișnuite”.

Jeffrey Robinson, autorul critic al unei cărți despre bitcoini, spune că investitorii ar  trebui mai degrabă să se uite la aceste tipuri de companii, decât la criptomonede. ”Aceasta nu este marfă de vânzare, ci tehnologie de vânzare”.

Chris Larsen, directorul executiv al Ripple Labs, spune că criptomonedele sunt doar începutul unei revoluții tehnologice mai extinse. Larsen spune că are în vedere ca protocolul Ripple să fie folosit pentru face schimb cu ceva de valoare – de la monezi la mile aeriene – imediat, la o parte din actualele comisioane.

Să nu uităm de riscuri

În ciuda entuziasmului, țineți seama de riscuri. Criptomoneda poate fi foarte schimbătoare și dificil de transformat în numerar, spune profesorul Harvey, de la Universitatea Duke. Capitalizarea de piață relativ limitată a bitcoinilor, denotă faptul că poate fi dificil să vinzi sume mari fără a vedea un impact negativ asupra prețului, spune el. Capacul pieței bitcoin a fost recent de aproape 6 miliarde de dolari.

Bitcoin nu a fost niciodată menit să fie un mijloc de investiții speculative“, adaugă el. “Scopul principal al bitcoin este să permită un schimb eficient de bunuri prin costuri minime de tranzacții și nivel ridicat de securitate.

Dacă doriți să achiziționați bitcoin, vă invităm sa vizualizați și tutorialul nostru intitulat “Cum sa cumperi bitcoin“.

4.4/5 - (7 votes)

3 Comments

 • Sorin M.
  on October 8, 2014 Reply

  Multumesc pentru tranzactia usoara, ma bucur ca am prins bitcoin la un pret foarte bun!

 • andreiutz
  on November 6, 2014 Reply

  si eu am luat bitcoin de la bitcoinx, tin sa spun ca am incercat si alte locuri dar cel mai facil si simplu a fost prin voi, va multumesc!

  • Alexandru
   on November 6, 2014 Reply

   Multumim pentru cuvintele de lauda!

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.