Cum Ar Putea Opri Blockchain-ul Bitcoin Rescrierea Istoriei

November 6, 2014 by in category Stiri tagged as , , with 2 and 0
Home > Blog > Stiri > Cum Ar Putea Opri Blockchain-ul Bitcoin Rescrierea Istoriei

blockchain-rescrierea-istorieiÎn ciuda recentei scăderi de preț a bitcoinilor, startup-urile criptomonedei atrag acum mai multe investiții ca niciodată, iar relatările legate de dezvoltările în ecosistemele bitcoin sunt preluate de mass-media cu regularitate.

New York Times a lansat știrea conform căreia, popularul furnizor de portofele bitcoin, Blockchain, a adunat 30,5 miliarde de dolari din finanțări. Săptămâna trecută, Time a publicat un articol intitulat ”How Bitcoin Can Save Journalism and the Arts”, explorând capacitatea de microplată a bitcoin, pentru a crea un nou model de distribuție de conținut, fără publicitate.

Cu toate acestea, cu mult înainte ca acest nou subiect de interes și inovare să ia amploare în afara comunității tehnologice, redactorul-șef al WikiLeaks, Julian Assange, a văzut potențialul tehnologiei bitcoin dincolo de monedă.

Confluența acestei monede digitale ce nu aparține unui stat, și a cunoscutului site de scurgeri de informații, a ieșit la suprafață pentru prima dată, când WikiLeaks s-a confruntat cu un blocaj financiar din partea Bank of America, Visa, MasterCard, PayPal și Western Union, care au blocat 95% din veniturile lor.

Bitcoin a fost folosit pentru a împedica blocajul bancar. Aici, apărătorii liberei circulații a monedei descentralizate s-au alăturat luptei pentru libertatea de exprimare.

Alianța WikiLeaks – Bitcoin

În conversația sa cu directorul executiv Google, Eric Schmidt, transcrisă în noua sa carte When Google Met WikiLeaks, Assange a descris bitcoin ca ”ceva care a evoluat din cypherpunk” și a explicat în detaliu tehnologia care a făcut posibil ca WikiLeaks să contracareze cenzura economică a statului.

Cu toate acestea, se pare că acesta este doar vârful aisbergului al alianței WikiLeaks – Bitcoin și al potențialului revoluționar ascuns în rețeaua criptată. Ramificațiile tehnologiei bitcoin se întind mult dincolo de domeniul economic.

Făcându-și apariția sub forma unei holograme la conferința Nantucket Project, Assange a vorbit despre semnificația blockchain-ului, despre tehnologia ce stă la baza bitcoin, în special în raport cu jurnalismul și cu cei ce dețin putere de răspundere.

Assange a făcut referire la utilizarea blockchain-ului pentru a crea o arhivă istorică. Numind bitcoin ”cea mai interesantă evoluție intelectuală de pe internet din ultimii cinci ani,” el a descris cum poate fi folosită arhitectura de bază pentru a ”furniza dovezi de publicare la un moment dat”.

Premisa blockchain-ului a părut să se lege cu misiunea WikiLeaks. În aprilie 2010, Assange fost în centrul atenției la Oslo Freedom Forum, unde a avertizat cu privire la forța enormă de control și putere a internetului și accentuarea cenzurii care amenință libera circulație a informației.

El a vorbit despre rolul vital al conținutului intelectual uman în civilizație și a descris modul în care, în această eră a tehnologiei, totul se îndreaptă spre digital. Această putere, uneori acumulată de cei nealeși, s-a amplificat prin controlul stocării digitale și al accesului la informații. Acest lucru face posibilă ștergerea sau modificarea de informații care sunt esențiale pentru documentele istorice. El a subliniat:

Ne apropiem de dictonul lui Orwell, perfectul dicton, care spune că cel care controlează prezentul, controlează trecutul. Cel care controlează serverele internetului controlează arhiva intelectuală a omenirii, și controlând-o, controlează percepțiile noastre  despre cine suntem, și controlând asta, controlează ce legi și reglementări facem în societate.

Conservarea istoriei

Misiunea Wikileaks a fost aceea de a distruge această putere de control. Prin folosirea metodei sale de transparență sub forma ”jurnalismului științific”, au dorit să expună guvernele și să le dezvăluie acțiunile din spatele ușilor închise.

Prin eliberarea fluxului de informații care a stagnat din cauza secretizării, complexității și manipulării, organizația s-a străduit să anuleze dictonul lui Orwell și să adune puterea de a modela istoria în mâinile oamenilor obișnuiți.

Patru ani mai târziu, Wikileaks este în continuare în prima linie a acestei bătălii. În noua sa carte, Assange face din nou referire la punerea în aplicare a dictonului lui Orwell.

Oferind un exemplu legat de un incident în care The Guardian a scos șase articole în 2003, fără nicio explicație, el a subliniat  cum prinicpalul obiectiv WikiLeaks este să păstreze ”conținutul politic remarcabil cât timp este atacat” mergând după informațiile care au fost ținute secret sau șterse.

A elimina cu încredere

Assange a găsit o soluție în tehnologia evolutivă a blockchain-ului. Acesta oferă soluții descentralizate problemelor legate de ștampilarea centralizată, deoarece acest lucru presupune încredere în autoritatea centrală, făcând-o influențabilă la modificarea sau intervenția unei părți terțe.

Rețeaua de încredere distribuită Bitcoin poate oferi imunitate de la controlul central al oricărui document istoric. Assange a descris premisa de bază a acestei tehnologii ca o rețea de consens unde ”poți dovedi o anumită afirmație, un anumit consens și un anumit contract care a avut loc la un moment dat la nivel global și necesită subversiunea oricărei jurisdicții în care oamenii folosesc bitcoini pentru a răsturna acest lucru.”

Într-un cuvânt, el a precizat: ”tehnologia ce stă la baza Bitcoin anulează dictonul lui Orwell.”

Unii oameni au folosit deja blockchain-ul pentru a depozita mai mult decât tranzacții. Pe blogul său, Ken Shirriff, a introdus rezultatul căutării sale prin ”baza de date” a blockchain-ului, anunțând descoperirea unor chestii interesante, inclusiv documentul lui Satoshi Nakamoto, o imagine a lui Nelson Mandela și 2,5 MB cu informații secrete furnizate de WikiLeaks. Aceste informații sunt acum arhivate în siguranță și nu pot fi șterse sau modificate de nimeni.

Dovada Existenței – Proof of Existence este un exemplu de aplicare a a probei descentralizate. Aceste servicii online oferă oamenilor un mod de a dovedi în mod public existența documentelor, fără a dezvălui datele sau identitatea lor prin rețeaua descentralizată Bitcoin.

Este o continuare a valurilor anterioare ale descentralizării informației observate în ultimii zece ani odată cu dezvoltarea Wikipedia, prin producția sa colaborativă open-source a documentelor istorice – o enciclopedie descentralizată on-line.

Indepedența față de control

Așa cum internetul a adus oamenilor puterea de a-și crea propriile relatări, invenția blockchain-ului oferă în continuare autoritate oamenilor și contestă cultura insidioasă a proprietății și controlului.

Cu crizele monetare fără precedent și corupția guvernamentală, oamenii caută din ce în ce mai mult, alternative la stat și control corporativ. Deoarece, tot mai mulți se îndreaptă către bitcoin pentru a evita amestecul guvernului, nu este ieșit din comun să ne imaginăm cum acest registru public de active ce nu aparține unui stat ar putea deveni și un refugiu pentru jurnalismul de investigație și informatori.

Multe s-au întâmplat din acea zi la Oslo când Assange a identificat dilema erei noastre. Odată ce lupta de eliminare a dictonului orwellian se intensifică, avem în mâinile noastre un instrument excelent pentru a deschide ochii societății.

Bitcoin nu numai că e folosit pentru a finanța jurnalismul revoluționar cum e WikiLeaks, dar oferă de asemenea, o platformă descentralizată pentru toți, pentru a combate cenzura informației și pentru a crea transparență pentru cei de la putere.

Invenția bitcoinilor reprezintă doar creasta valurilor continue ale revoluției criptografice. Așa cum a declarat Assange, asta ar putea să ne elibereze de dictonul lui Orwell.

Într-o perioadă de aparentă escrocherie universală, recuperarea trecutului nostru în blockchain devine rapid un act revoluționar.

2 Comments

  • Cornea Vasile
    on November 6, 2014 Reply

    Cum pot face eu ca un utilizator obisnuit sa adaug date in blockchain? M-as juca putin cu capacitatea asta de stocare.

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.