Contracte Inteligente Prin Rețeaua Bitcoin

August 1, 2014 by in category Stiri with 0 and 0
Home > Blog > Stiri > Contracte Inteligente Prin Rețeaua Bitcoin
contracte-digitale-prin-bitcoin

Contracte Inteligente prin Bitcoin

Costul unui litigiu în Statele Unite este complet scăpat de sub control. Pe lângă faptul că la costurile litigiilor contribuie plătitorii de taxe, care trebuie să plătească timpul pierdut la tribunal, companiile sunt și ele afectate, fiind nevoite să își risipească resursele financiare pe asigurări pentru a-și proteja bunurile de litigii, care sunt transmise către consumatori, lăsând contribuabilii cu o factură dublă.

Majoritatea litigiilor din Statele Unite și Marea Britanie se axează pe două aspecte fundamentale: dispute contractuale și neplată. Restul se învârt de obicei în jurul reclamațiilor de neglijență într-o formă sau alta. Destul de interesant se dovededește a fi faptul că criptomonedele pot rezolva multe din aceste problemele înainte de a se ajunge la tribunal.

Contracte ”inteligente”

Timpul mediu pe care un avocat îl petrece în judecarea unui caz de la început până la sfârșit, depășește 300 de ore și aproape 100.000 de dolari de taxe legale și de depunere, nu vor acoperi cheltuielile unui astfel de proces, pe care guvernul trebuie să le absoarbă. Însă, prin utilizarea structurii Bitcoin, multe dintre aceste cheltuieli pot fi evitate. Există o serie de clauze contractuale ce poate fi inclusă în cod, sau chiar pe hardware, în așa fel încât o încălcare a termenilor poate fi incredibil de scumpă. Acest lucru permite eliminarea clauzelor, cum ar fi garanțiile, delimitarea drepturilor de proprietate, custodia și împuternicirea pe hârtie, și închiderea lor într-un cod criptografic.

Putem folosi un bancomat ca un exemplu de hardware al unui contract inteligent. Dificultatea de a înșela un ATM (având în vedere că majoritatea sunt plasate în locuri publice), este de regulă mai mare decât potențialul câștig din spargerea unuia. Aparatul vă citește cardul, verifică soldul și furnizează numerarul, sau chiar plătește facturi, dacă cardul o confirmă.

Atunci când acceptăm termenii și condițiile și factura automată, întrebuințăm de fapt contracte inteligente. Serviciul dvs. va continua atât timp cât factura normală nu este întreruptă. ATM-ul și facturarea automată sunt contracte încheiate între dvs. și bancă sau furnizor. Atât timp cât aveți informațiile corecte și sold suficient, operațiunea dvs. va fi aprobată în mod automat.

Extinderea paradigmei

Reținând exemplele de mai sus, este greu să ne imaginăm o extindere a paradigmei pentru a introduce contractele în diferite tipuri de proprietate și a le controla digital? Această tehnologie ne permite să consultăm dinamic o anumită proprietate, chiar și în mod proactiv, să impunem condiții și să detectăm în mod automat orice derogare ilegală. Protocolul Bitcoin a fost considerat încă de la început ca un posibil mijloc de simplificare și modernizare a modului în care funcționează companiile, iar încorporarea contractelor inteligente a fost întotdeauna luată în considerare.

Dar acum, când tot mai mulți oameni incep să perceapă potențialul unui blockchain, unii încep să facă speculații cum că ar putea fi introdus în sistemul juridic. Taxele legale menționate mai sus, reprezintă lucrul care reține oamenii din a căuta orice tip de dreptate. Adevărul este că multe dintre contracte sunt relativ simple.

Problema e că o pereche de avocați poate lua câteva indicații simple de la clienți și să le transforme într-o speță de 25 de pagini care necesită o interpretare din partea unui judecător. Dar dacă tu și Bob cădeți la un acord ca tu să îi plătești lui Bob o anumită sumă, dacă anumite condiții sunt îndeplinite, de ce ar trebui acest lucru să fie transpus în 25 de pagini de incantații juridice? Contractele inteligente pot înlocui avocații și judecătorii cu un cod strict.

O persoană obișnuită nu realizează, dar poate semna zeci de contracte în fiecare săptămână. Atunci când intrați într-o parcare cu plată, încheiați un contract cu proprietarul parcării. Când închiriați un apartament sau luați un taxi, ajungeți la un acord cu proprietarul apartamentului, respectiv al taxiului.

În cadrul sistemului actual, o autoritate centralizată – instanțele de judecată – a fost creată pentru a soluționa litigiile. Cu toate acestea, știm că odată cu autoritatea centralizată vine și birocrația, iar cu birocrația vin aspectele complexe, pentru care avem nevoie de judecători și avocați.

statistici-din-curtea-de-justitie

Infografic cu statistici de Judecată din SUA

Gata cu cel vechi, să intre cel nou

Deși e prea devreme pentru a fi implementată în sistemul instanței penale sau al procesului civil, utulizarea protocolului Bitcoin pentru contracte inteligente ar putea deja revoluționa sistemul juridic atunci când vine vorba de contracte și de soluționarea litigiilor. Termenii contractului ar putea fi introduși în cod, iar dacă avocații sau consilierii nu explică în mod adecvat termenii, ei pot fi la rândul lor, trași la răspundere pentru neglijență.

Odată ce contractul este acceptat de către toate părțile, acesta este semnat și începe perioada de valabilitate. Acest proces ar putea elimina, de asemenea, posibilitatea ca judecătorii imparțiali să folosească legi discriminatorii sau să dea sentințe radicale. Un contract inteligent este lipsit de ambiguitate și este asigurat de criptografie.

Deși sunt puține companii care lucrează pe platforme contractuale, cea mai cunoscută în prezent este Ethereum. Etherium nu utilizează protocolul Bitcoin, și construieste în schimb unul nou care spune ei, va facilita mai mult pentru dezvoltatori, crearea de aplicații, contractele inteligente și chiar alți altcoini, și vor permite utilizatorilor săi să ”codifice, descentralizeze, securizeze și să vândă aproape orice”.

Mai merită menționată și proaspăt lansata BlackHalo, care are incorporate contracte inteligente și funcții escrow. Blockchain-ul poate fi de asemenea, aplicat altor aspecte legale precum proprietatea intelectuală și legea brevetelor.

4.5/5 - (4 votes)

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.