Cât De Anonim Este Bitcoin? Un Act De Informare

February 23, 2015 by in category Informatii, Stiri tagged as , , , with 0 and 0
Home > Blog > Informatii > Cât De Anonim Este Bitcoin? Un Act De Informare

anonimitatea-bitcoinAdam Ludwin este unul din cei care au pus bazele Chain.com, o platformă de dezvoltare Bitcoin. Înainte de Chain, Adam a fost un investitor venture, în companii precum Vine, Slack, Kik, și Paperless Post. În acest articol, el abordează distincția dintre confidențialitate și anonimat în Bitcoin.

Bitcoin este adesea descris ca o modalitate de a tranzacționa în mod anonim. Dar cât de anonim este?

În primul rând, este indicat să se facă o primă distincție între anonimat și confidențialitate, în contextul tranzacțiilor financiare. Vom numi o tranzacție ”anonimă”, aceea în care nimeni nu știe cine ești. Vom numi o tranzacție ”confidențială”, dacă ceea ce ați achiziționat și suma investită sunt necunoscute.

Să trasăm o matrice simplă și să localizăm diferite tipuri de operațiuni financiare în cadrul acesteia:

matrice-tranzactii-financiare

Banii cash sau trocul sunt cele mai secrete și anonime mijloace de tranzacționare.

În colțul opus sunt operațiunile care nu sunt nici anonime, nici private. Asta include contribuții de campanie peste o anumită sumă. Putem include, de asemenea, în acest sector, tranzacțiile cu carduri de credit: cu toate că nu este cunoscută publicului precum o contribuție de campanie, identitatea dvs. este totuși legată de orice achiziție pe care o faceți, iar aceste informații sunt disponibile comerciantului, rețelei cardului, băncii emitente – și în caz de chemare la un proces – sunt puse la dispoziția autorităților juridice.

Anumite tranzacții financiare sunt private, dar nu anonime; de exemplu, peretele cu donații de la un muzeu de artă, care identifică numele donatorilor, dar nu sumele donate.

Bitcoin, în schimb, este anonim dar nu privat: identitățile nu sunt nicăieri înregistrate în protocolul Bitcoin, dar fiecare tranzacție efectuată cu bitcoini, este vizibilă în registrul public electronic distribuit, cunoscut sub numele de blockchain.

Anonimatul oferit de Bitcoin este în același timp, un punct de atracție și o provocare pentru regulamentul financiar. Deoarece ritmul de adoptare a monedei crește, iar Bitcoin este examinat de sistemele juridice și financiare, în special cu privire la respectarea statutului de combatere a spălării banilor și a controalelor  know-your-customer, adevăratul său nivel de anonimat va deveni un subiect din ce în ce mai studiat.

Pentru mulți utilizatori Bitcoin, care accesează moneda prin una dintre cele mai populare portofele online sau servicii de schimb, participarea lor implică de la bun început legătura între identitatea lor personală și bitcoinii deținuți. Pentru acești utilizatori, Bitcoin nu este mai anonim decât un cont bancar, cu toate că această pierdere a anonimatului are loc în momentul intrării monedei și nu este o caracteristică a protocolului Bitcoin.

Pentru cei care doresc să profite de anonimatul Bitcoin, trebuie să găsească un punct de intrare alternativ, cum ar fi achiziționarea de bitcoini printr-o tranzacție privată, drept compensație pentru bunuri sau servicii prestate, sau ca o recompensă pentru minat. Tranzacțiile Bitcoin ulterioare pot fi apoi anonime, deoarece identitățile reale nu sunt înregistrate în blockchain: singurele informații înregistrate acolo, sunt adresele bitcoin, a căror chei private corespunzătoare, sunt deținute de către proprietari ca dovadă a dreptului de proprietate.

Însă, menținerea anonimatului din acest punct încolo, nu este garantată în niciun fel: chiar presupunând că cineva reușește să achiziționeze bitcoini fără a da informații cu caracter personal, identitatea reală tot poate fi descoperită pe parcursul tranzacției Bitcoin, în cadrul rețelei. Să vedem cum se poate întâmpla acest lucru.

În general, tehnicile de dezanonimizare urmăresc una din ele două abordări complementare, având de-a face cu caracterul public al registrul de tranzacții și cu posibilitatea de a expune adresele IP ale calculatoarelor originare tranzacțiilor.

Anonimatul și registrul de tranzacție

Nu există nicio limită superioară a numărului de adrese pe care un posesor de bitcoini poate să îl controleze. Toți bitcoinii unei persoane pot fi depozitați într-o singură adresă sau pot fi dispersați în zeci sau chiar mii de adrese. Între timp, buna practică recomandă (deși nu impune) ca fiecare adresă să fie folosită o singură dată: orice sumă rămasă dintr-o tranzacție nu ar trebui să fie păstrată în vechea adresă, ci mutată într-una nouă. Această proliferare de adrese ascunde în mod intenționat care sunt cele controlate de o singură persoană la un moment dat și face dificilă urmărirea fluxului de fonduri controlat de acea persoană, în timp.

Este posibil, totuși, să impulsionezi transparența perfectă a registrului tranzacției, pentru a descoperi modelele de cheltuieli în blockchain care permit activarea adreselor bitcoin, de către utilizator. Acesta este domeniul de analiză grafică a tranzacției.

Analiza grafică a tranzacției

Analiza grafică a tranzacției pune în aplicare câteva trucuri și unele presupuneri instruite pentru a lega cele aproximativ 57 de milioane de tranzacții care au loc între 62 de milioane de adrese, de un subset a singurilor posesori de bitcoini. Apoi permite să fie trasate relațiile tranzacționale între acești posesori de bitcoini.

O tehnică de bază în analiza grafică a tranzacției implică tranzacții cu mai mult de o adresă de intrare. Prin definiție, aceste intrări sunt controlate de către aceeași persoană – și dacă oricare adresă apare în altă parte în blockchain, atunci tranzacțiile asociate pot fi, de asemenea, legate de aceeași persoană.

O doua tehnică profită de ”bunele practici” de mai sus: dacă exact una dintre adresele de ieșire dintr-o tranzacție nu a apărut înainte în blockchain, atunci poți paria că noua adresă este cea de schimb.

O a treia tehnică privește precizia numerică a sumelor implicate într-o tranzacție. De exemplu, într-o tranzacție care generează două ieșiri corespunzătoare a două noi adrese Bitcoin, în care una este, să zicem de 3 BTC iar cealaltă de 2.12791 BTC, atunci se poate miza pe faptul că primul număr corespunde destinatarului, iar al doilea corespunde schimbului. La urma urmei, care sunt șansele ca schimbul să se încheie într-un mod atât de simplu? Adresa originară tranzacției poate fi astfel legată de adresa schimbului cu mare încredere. Aceeași analiză poate fi repetată după convertirea la principalele valute, cum ar fi dolarul, pentru a găsi ”numere întregi”, care altfel ar putea fi ascunse în tranzacțiile Bitcoin și care fac posibil ca expeditorul să fie distins de receptor.

Dezanonimizarea adresei folosind aceste metode, poate fi dejucată prin expedierea bitcoinilor prin așa-numitele mixere sau dispozitive rotative, care iau un set de bitcoini și returnează un alt set de aceeași valoare (minus o taxă de procesare) cu diferite adrese și istoricuri ale tranzacției, ”spălând” astfel în mod eficient monedele. Dar aceste servicii vin cu resctricții serioase. Utilizatorii trebuie să predea controlul asupra bitcoinilor și să aibă încredere în serviciul care îi va returna. Analiza grafică a tranzacției poate identifica utilizarea unui serviciu de amestec și semnaliza utilizatorul ca posibil suspect. Mixerele nu au randament bun la sume mari, doar dacă altele cu sume la fel de mari se întâmplă se fie amestecate cu bitcoinii lor, în același timp. Unele servicii de amestec nu funcționează conform publicității create în jurul lor, și pot fi decompilate. Serviciile care funcționează legal trebuie să păstreze o evidență detaliată a modului în care monedele au fost amestecate, care ar putea fi ulterior hăckuite sau discutate în instanță. Iar noii bitcoini primiți ar putea fi afectați de activități ilegale.

Selecționarea graficului tranzacției

Analiza grafică a tranzacției dezvăluie doar amprenta agenției individuale în blockchain; aceasta nu dezvăluie nicio identitate reală. Pentru asta e necesar să se facă referire la informațiile care nu sunt incluse în blockchain.

Foarte multe informații care leagă adresele bitcoin de indentitățile lor, sunt disponibile publicului. Companiile care acceptă bictoin pot plasa un cod QR lângă casa de marcat sau pe un site. Altele pot anunța adresa lor bitcoin prin servicii, precum blockchain.info, care identifică proprietarii a mii de adrese. Alte mii de adrese pot fi culese de pe forumuri cu e-mailuri publice, când utilizatorii includ adrese bitcoin personale în semnăturile postărilor. Această cunoaștere parțială a identităților poate fi combinată cu graficul tranzacției pentru a dezanonimiza o parte a registrului tranzacției.

Localizarea geografică retroactivă este o posibilă consecință a acestei dezanonimizări. Să presupunem că o cafenea acceptă Bitcoin și folosește o adresă fixă pentru tranzacțiile la tejghea. Dacă sunteți patronul acelui local, iar adresele dvs. bitcoin devin asociate cu identitatea dvs., atunci cineva poate să retragă cu ușurință din blockchain, o înregistrare parțială a reședinței personale, în timp.

Sau să presupunem că cineva a vrut să lege identitatea dvs. la adresa bitcoin și se întâmplă să menționezi  faptul că ai fost la aceeași cafenea pentru masa de prânz, în acea zi. Cineva poate căuta adresa folosită de cafenea, găsește subsetul de tranzacții de pe respectiva adresă și filtrează rezultatele după preț pentru a exclude tranzacțiile care implică doar o băutură fierbinte. Câteva informații legate de ce ați consumat la prânz și o privire pe meniul cafenelei, iar șansele de a le potrivi perfect, sunt mari.

Cunoașterea perfectă a registrului tranzacției înseamnă, de asemenea, că orice informații suplimentare descoperite la o dată ulterioară pot fi aplicate retroactiv, permițând punerea cap la cap a pieselor ce fac parte din puzzle-ul identității. O singură dezvăluire a identității, chiar și mult mai târziu, și fiecare tranzacție pe acea adresă și cele legate de acesta, este compromisă.

Anonimatul adresei IP

O sursă complementară a unei posibile informații de dezanonimizare este disponibilă fiecărui computer care participă la rețeaua de tranzacție descentralizată prin găzduirea unui nod Bitcoin. Această informație reprezintă un set de adrese IP ale calculatoarelor care anunță noi tranzactii Bitcoin.

La momentul scrierii, există în jur de 6500 de noduri care acceptă conexiuni de intrare de la alte noduri, și, probabil, de zece ori mai multe, care nu acceptă cereri de conexiuni. Primele mențin legături cu câteva zeci de perechi, în medie, în timp ce acestea din urmă au de obicei opt perechi. Ambele tipuri de noduri generează tranzacții. Propagarea tranzacției prin intermediul rețelei nodului începe de la computerul care difuzează în primul rând, evenimentul către perechile sale, care apoi transmit evenimentul perechilor sale într-o cascadă de informații care ajunge de obicei în fiecare nod din rețea în câteva secunde.

Simpla observație care poate fi exploatată este că, dacă cineva  poate găsi o modalitate de a se conecta la o majoritate de noduri, probabil prin controlul unei sub-rețele coordonate de noduri răspândite pe mai multe dispozitive, primul nod care retransmite o tranzacție, este în general, inițiatorul acelei tranzacții. Riscul crește dacă mai multe tranzacții sunt transmise de la aceeași adresă IP. În timp ce o mică întârziere are loc în protocolul de propagare a tranzacției pentru a ajuta la păstrarea anonimatului expeditorului inițial, cu tehnicile adecvate, este disponibil suficient semnal prin intermediul zgomotului, pentru a face o identificare pozitivă în multe cazuri. Și în timp ce utilizarea unui router TOR oferă unele măsuri de protecție împotriva descoperirii adresei IP, expune utilizatorul altor posibile atacuri.

Un exemplu de acest tip de dezanonimizare a adresei IP făcută în mod public este blockchain.info, care dezvăluie adresa IP a primului nod pentru a raporta o tranzacție serverelor sale. Informația este doar la fel de sigură ca și conectivitatea nodului site-ului: cu 800-900 de noduri declarate la momentul scrierii, probabil nu este suficient pentru a indica în mod credibil IP-ul originar, în toate cazurile.

Prin urmare…

Cât de anonim este Bitcoin astăzi? Utilizatorii obișnuiți ar trebui să fie conștienți de faptul că acesta este cu siguranță mai puțin anonim decât banii cash. Între timp, utilizatorii  care doresc să parcurgă distanțe mari, pot găsi modalități de a dobândi și de a folosi Bitcoini în mod anonim, dar caracterul deschis al registrului de tranzacție și alte necunoscute, lasă deschisă posibilitatea ca identitățile și activitățile, odată considerate perfect securizate, pot fi dezvăluite la un moment dat.

Cum rămâne pe viitor? Având în vedere că adoptarea Bitcoin continuă să crească, nu excludem faptul că o cursă a înarmării tehnologice ar putea apărea între intrumentele de anonimat și cele de dezanonimizare: pe de-o parte, vor fi dezvoltate scheme de extragere a datelor din ce în ce mai sofisticate, eventual combinând analiza graficului de tranzacție cu adresa IP, pentru  a urmări mișcarea banilor în blockchain, între persoane și în străinătate. Pe de altă parte, tehnicile îmbunătățite vor fi concepute pentru a ascunde mai bine identitatea și activitatea persoanei.

Aici sunt multe necunoscute. Va fi modificat codul Bitcon pentru a proteja în continuare anonimatul sau pentru a facilita reglementarea? Vor deveni serviciile de amestec bitcoin, universale și sigure?  Va deveni analiza grafică a tranzacției mai sofisticată  în cazul în care majoritatea activităților utilizatorilor va fi ușor de depistat? Va apărea o altă monedă digitală sau sidechain care să încline balanța în favoarea sau împotriva anonimatului? Tot ce putem spune cu certitudine este că Bitcoin este încă în fază incipientă și gândirea și instrumentele actuale din domeniul anonimatului sunt încă primitive. Am văzut doar miscarile de deschidere; jocul nu se apropie încă de final.

Acest act de informare a fost publicat inițial de Coin Center, un centru non-profit de cercetare și advocacy, axat pe probleme de politici publice cu care se confruntă tehnologiile criptomonedei, cum ar fi Bitcoin. Mai multe acte de informare pe înțelesul tuturor, se găsesc aici.

3/5 - (1 vote)

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.