Carol Realini: Pariez pe Bitcoin Pentru Piețele în Curs de Dezvoltare

September 17, 2014 by in category Stiri with 0 and 0
Home > Blog > Stiri > Carol Realini: Pariez pe Bitcoin Pentru Piețele în Curs de Dezvoltare
carol-realini-bitcoin-pentru-pietele-in-curs-de-dezvoltare

Carol Realini

Pentru inițiatoarea plăților pe mobil și capitalista Carol Realini, lumea financiară este împărțită în trei tabere: cei care cred în bitcoin, cei care nu îl înțeleg și cei care sunt pe cale să îl ia în considerare sau încă îi studiază tehnologia.

Realini se identifica cu fermitate ca fiind un adept bitcoin, deși nu este surprinsă că mulți dintre colegii ei nu îi împătășesc sentimentul.

La urma urmei, fostul CEO al Obopay – un furnizor al aplicației plăților pe mobil care a strâns mai mult de 140 de milioane de dolari, dar al cărei profil a scăzut pe fondul interesului tot mai mare pentru portofelele mobile – și-a croit un traseu unic în mediul sistemelor de plată. Acest lucru a găsit-o menținând un accent pe incluziunea financiară, chiar dacă diversele tehnologii care ar putea-o ajuta cel mai bine în atingerea acestui scop, s-au schimbat.

Pentru Realini, cei zece ani de experiență în care s-a străduit să încurajeze consumatorii pe piețele în curs de dezvoltare, crede că îi permit să vadă întregul potențial la care  bitcoin – atât al comunității sale cât și al platformei principale de plată –  ar putea contribui pentru a da rezultate în mod mai clar pe piața globală.

Realini a catalogat bitcon ca un mod al inovatorilor globali de a da la o parte  multe dintre problemele persistente cu sistemele de plată tradiționale, sisteme care crede ea, nu au avut succes pe piețele în curs de dezvoltare datorită unei deficiențe fundamentale în domeniul tehnologiei.

Realini a declarat: ”Dacă te gândești la bitcoin pe piețele în curs de dezvoltare, se creează o oportunitate de salt. Este deschis, este modern, este inovativ și nu este împotmolit în toate chestiile vechi legate de susținerea unei minorități ale acestei societăți.”

Realini nu traseaza doar teorii despre această realitate posibilă, totuși. Ea a spus clar că vrea să sprijine ecosistemul bitcoin.

Din cele 100 de companii cu care estimează că a lucrat anul acesta, a investit în una singură, BitX, un furnizor  de servicii bitcoin axat pe piața în curs de dezvoltare, alăturându-se fondurilor de 1 milion de dolari ale companiei, în luna august.

Vechile sisteme nu sunt suficiente

Pe parcursul interviului, Realini a apelat la expertiza sa pe piețele în curs de dezvoltare, oferind o perspectivă unică culeasă recent din cartea la care este co-autor alături de antreprenorul și fondatorul PlaySpan, Karl Mehta, ”Financial Inclusion at the Bottom of the Pyramid”.

Realini a afirmat că piețele emergente sunt deservite de actorii financiari tradiționali datorită incapacității lor de a înțelege adevărata provocare a pieței. Ea a subliniat, că în cea mai mare parte a lumii in curs de dezvoltare, ATM-urile nu se găsesc la fiecare colț de stradă iar cardurile de debit nu se găsesc în fiecare portofel.

Ea a explicat că telefoanele mobile au oferit inovatorilor financiari un drum înainte în anii 2000, dar chiar și atunci, tehnologia nu a fost suficientă. Ceea ce se întâmplă când inovatorii încearcă să valorifice puterea telefoanelor mobile de a ataca probleme financiare, cred ea, este faptul că sistemele bancare vechi constituie încă un obstacol serios.

Când treci la mobil, începi să te lovești de aceste probleme de infrastructură, iar aceste produse și servicii bancare sunt foarte inflexibile și în majoritatea cazurilor, nu se potrivesc cu nevoile piețelor. Nu se potrivesc nevoilor și funcționalității și sunt complicate în cele mai multe cazuri –  asta este pur și simplu realitatea piețelor în curs de dezvoltare,” a declarat Realini.

Îndeplinind viziunea telefoniei mobile

Realini a continuat prin a sugera că bitcoin ar putea realiza concepția mai largă a antreprenorilor primelor sisteme de plată pe mobil, creând o platformă mai bună pentru produsele financiare de ultimă generație, necesare în aproape întreaga lume.

Ea a menționat în special, faptul că multe produse financiare, care sunt obișnuite în statele în curs de dezvoltare, pur și simplu nu se vor muta cu succes pe piețele emergente.

Nu poți să iei pur și simplu o verificare a contului de la Bank of America, să îl introduci și să aibă succes, pur si simplu nu va funcționa.

De exemplu, a menționat statisici care sugerează că deși consumatorul obișnuit folosește un card de debit de 18 ori într-o lună în statele dezvoltate, în India această cifră scade cu câte o unitate în fiecare an. Această cifră este confirmată de cercetători de la Reserve Bank of India și oferă dovezi afirmațiilor lui Realini, că operatorii tradiționali financiari nu oferă suficiente instrumente financiare pentru o mare parte a lumii.

Dacă te uiți la bănci, acestea încearcă să schimbe acest lucru, dar vechea tehnologie și vechile afaceri le împiedică. Se mișcă ca melcul,” a spus Realini.

Mitul M-Pesa

Ea a abordat, de asemenea, un alt argument des invocat în mediul plăților tradiționale: sistemele de plată vechi pot să inoveze cu succes în piețele emergente, după cum reiese din platformele reușite, precum populara platformă de plăți pe mobil din Kenya, M-Pesa.

Lansat în 2007, serviciul de plată este folosit în prezent de peste 17 milioane de kenyeni care transferă bani cu telefonul mobil, în ceea ce a fost în general perceput ca o poveste de succes predominantă în spațiul plăților pe mobil, la nivel mondial.

Cu toate acestea, Realini vede M-Pesa ca o anomalie care nu numai că nu poate fi reprodusă, dar ar putea fi depășită de soluțiile oferite de bitcoin. Cele mai mari slăbiciuni ale platformei, a spus ea, sunt faptul că este controlată de un singur furnizor și încă nu oferă soluții pentru B2B (business-to-business) și pentru piețele comercianților.

Platforma deschisă Bitcoin este mai capabilă în a oferi această gamă completă de produse financiare, a spus ea, adăugând: ”Pun pariu că comunitatea bitcoin va avea o platformă mai bună. Arhitectura de bază este mai bună și are o comunitate mai vibrantă și mai deschisă.

În sens mai larg, Realini vede M-Pesa incapabilă de a oferi pe deplin perspectiva unei incluziuni financiare: ”Vreau ca toți oamenii din lumea asta să aibă acces la toate produsele financiare de care au nevoie pentru a-și îmbunătăți viața și munca, iar M-Pesa a reprezentat un succes masiv, dar nu a realizat asta. Mai au de lucru. Aș paria pe o comunitate  de colaborare deschisă în defavoarea unei comunități închise cu un singur furnizor.”

Comunitatea înaintea monedei

În opinia lui Realini, punctul forte al bitcoin este platforma sa deschisă de plăți și comunitatea sa, nu neapărat moneda ce stă la bază. Realini se așteaptă ca bitcoin să fie folosită ca monedă de unii, dar să fie mai puternică pentru aplicarea ei în noile produse financiare.

Spre deosebire de bănci, pe care ea le clasifică ca lente în inovare, bitcoin ca comunitate s-ar putea mișca mai repede pentru a oferi soluții elegante piețelor în curs de dezvoltare. Aceste soluții, a sugerat ea, pot proveni din comunitatea bitcoin înainte de a fi adoptate de bănci.

Bitcoin este diferită în sensul că este o platformă mai bună pentru rezolvarea problemelor dificile. Dacă există un dezavantaj al platformei, comunitatea este acolo penru a o face mai bună în fiecare zi,” a spus Realini.

Realini este de părere că bitcoin are nevoie acum de antreprenori care să identifice provocările specifice din anumite piețe.

Deficitul start-up-urilor bitcoin

Realini și-a mai exprimat convingerea referitoare la capitaliștii care încep să vadă același viitor pentru bitcoin, dar vor exista provocări în scurt timp care vor împiedica progresul. De exemplu, a menționat că investitorii întâmpină dificultăți în a găsi start-up-urile potrivite pentru portofoliile lor.

Realini a invocat drumul ei lung în alăturarea celei mai recente runde de finanțare a BitX, ca dovadă a acestui fapt, spunând: ”Am întâlnit o mulțime de companii Bitcoin, o mulțime de oameni foarte deștepți, dar BitX au fost cei mai inteligenți și cu suficientă experiență. Nu erau atât de cunoscuți încât să fie umbriți de propria experiență, dar se puteau baza pe experineța lor.

În cele din urmă, percepția covârșitoare a lui Realini a fost că echipa BitX avea atât o platformă existentă, cât și o strategie de piață pe termen lung care ar putea avea succes, iar această oportunitate era prea mare pentru a fi trecută cu vederea.

Am spus că nu vreau să stau aici. Știu că tipii ăștia vor avea succes, mă alătur consiliului de directori, dar nu vreau să pierd ocazia de a investi bani reali aici,” a spus aceasta.

Mai mult, acest entuziasm a determinat-o să facă predicții îndrăznețe despre bitcoin și potențialul acestuia pe piețele în curs de dezvoltare: ”Cred că vom vedea bitcoin jucând un rol important în a fi o platformă pentru soluțiile bancare ale următoarelor generații, care vor servi piețele în curs de dezvoltare.”

4.5/5 - (2 votes)

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.