Bun Venit În Liberland, Unde Bitcoin Este Monedă Națională

April 28, 2015 by in category Stiri tagged as with 0 and 1
Home > Blog > Stiri > Bun Venit În Liberland, Unde Bitcoin Este Monedă Națională

Imaginați-vă o lume în care moneda nu își pierde valoarea din cauza unei companii private sau a guvernului scăpat de sub control. Imaginați-vă un loc în care proprietatea privată este respectată, mai presus de toate, de către cetățeni, precum și de guvern. Imaginați-vă o țară în care moneda digitală nu este reglementată până la eliminare, sau dulbu impozitată pentru a finanța trezoreriile, ci este într-adevăr o monedă de alegere. Dacă îți dorești un astfel de loc, cu reguli atât de simple și cinstite, bun venit în Liberland, un refugiu pentru visele tale libertariene digitale.

Ce este Liberland?

Harta Liberland

Harta Liberland

Liberland este o țară foarte mică, de 7 km2, ceea ce o plasează pe locul 3 în topul celor mai mici state din lume (după Monaco și Vatican). Este situată pe Dunăre, pe o parcelă de teren nerevendicată, între Croația și Serbia. Are exact 5 zile, la momentul redactării articolului, deci nu poate avea o moștenire impresionantă, dar cu siguranță are mult potențial, judecând după spusele  fondatorilor, dintr-o declarație oficială de săptămâna aceasta:

Obiectivul fondatoriilor noului stat este de a construi o țară unde oamenii cinstiți pot prospera fără să fie oprimați de guvernele care le fac viața dificilă prin povara restricțiilor și a impozitelor inutile.

Având în vedere faptul că țara există de doar câteva zile, îi lipsesc câteva din opțiunile pe care am ajuns să le așteptăm de la ceea ce se numește guvernare statală normală. Nu există un oficiu poștal funcțional sau măcar un loc de primire a corespondeței (au o adresă de mail). Da, pentru un cont de Twitter si Facebook. Nu, pentru un aeroport sau forță militară națională. Cât despre cetățenie, există 4 cerințe stricte pe care oamenii trebuie să le îndeplinească înainte de a li se acorda accesul legal în țară:

  • Să arate respect față de alte persoane și să respecte opiniile celorlalți, indiferent de rasă, etnie, orientare sau religie,
  • Să respecte proprietatea privată care este bun inviolabil,
  • Să nu aibă un trecut comunist, nazist sau de altă natură extremistă,
  • Să nu fi fost pedepsiți pentru  infracțiuni comise în trecut.

Sună cât de poate de corect. Înregistrarea și aplicarea pentru noua țară merg ca pe roate, din moment ce peste 20.000 de oameni s-au înscris deja, și se așteaptă la încă 100.000 până la sfârșitul săptămânii. Au doar 7 voluntari, deci procesarea cererilor promite să se facă ”în timp util”. Doar între 3000 și 5000 vor primi cetățenie în viitorul apropiat, și se preconizează o circumscripție similară cu cea a Liechtenstein-ului (țară cu aproximativ 35.000 de oameni). Și să nu vă așteptați la o tipografie privată de printare a bancnotelor care să îngroape națiunea în datorii către cartelurile bancare. Bitcoin și alte monede digitale descentralizate vor fi banii țării.

”Am fost nemulțumiți de guvernul nostru. Ia banii din buzunarul oamenilor și îi direcționează către oligarhii bogați prin sistemul de subvenții. Alegerile nu pot schimba acest lucru pentru că mass-media sunt acum sub controlul oligarhilor. Așa că am decis să ieșim de aici. Am decis să întemeim o țară a  noastră pe Terra Nulius. În țara nimănui “, explică președintele Liberland, Vít Jedlička.

Pentru a te înregistra pentru viitoarele cereri online de obținere a cetățeniei, vizitează site-ul lor, Liberland.org.

4.5/5 - (4 votes)

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.