Bitcoin E Mai Tare Decât Google

April 30, 2015 by in category Stiri tagged as with 0 and 2
Home > Blog > Stiri > Bitcoin E Mai Tare Decât Google

Depinde cum apreciezi lucrurile. Însă rețeaua Bitcoin devine suficient de mare încât până și companiile precum Google nu o pot doborî cu infrastructura lor actuală.

Soundbite-ul din articolul de pe Coindesk nu intră în amănunte care să sugereze că platformele de minare Bitcoin sunt în mare parte specializate ASIC, care pot face numai calculele SHA256 și nu pot fi folosite ca dispozitive de calcul de uz general. Lăsând la o parte acest amănunt, Balaji face o analogie foarte interesantă aici, pentru a arăta dimensiunea/amploarea infrastructurii Bitcoin.

Mai întâi, câteva explicații preliminare.

rata-de-hashrate-a-retelei-bitcoin

Hash rate-ul Bitcoin, o măsură a puterii de calcul, a crescut exponențial în ultima vreme. Graficul de mai sus de pe Blockchain.info, ilustrează perfect această tendință. Acesta este efectul despre care Balaji vorbește, dar pentru un utilizator obișnuit de internet, acest grafic nu înseamnă nimic. Este foarte greu să vezi cum arată această putere de calcul, în comparatie cu infrastructura de internet actuală.

Analogia ”Bitcoin e mai tare decât Google”[1], pe care Balaji o folosește, este în fapt, corectă și extrem de interesantă dacă privești cum Google încearcă să facă treaba pe care o face Bitcoin (calculând SHA256), în loc să te gândești la rețeaua Bitcoin ca la un supercomputer cu utilizări multiple.

Și Balaji o zice bine în acest tweet.

Nu e vorba de faptul că Google nu ar putea prelua Bitcoin. Au mai mult de 60 de miliarde de dolari în numerar. Dar nu o pot face fără niște investiții uriașe. Actuala infrastructură Google nu le oferă suficientă putere hash.

Acesta este un slide pe care îmi place să-l folosesc în cursul meu de cloud computing, la Princeton.

datacenter-google

Acum, imaginați-vă aceste centre de date de dimensiunea unui teren de fotbal, pe care Google le deține. Dacă ar opri toate celelalte operațiuni și ar direcționa toată puterea de calcul către Bitcoin, tot nu ar fi în măsură să dea jos Bitcoin.

Aceasta este o vizualizare puternică.

[1] E important de menționat că Google și alte mari companii tech, păstrează secretă dimensiunea reală a centrelor de date. Calculul este făcut conform ipotezei lui Balaji legată de dimensiunea centrelor de date/serverelor Google. E important de reținut această ipoteză inițială.

4.3/5 - (3 votes)

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.