Banca Angliei (Bank of England) a redactat două lucrări referitoare la creșterea monedei digitale. Este o altă dovadă a transformării Bitcoin de la nișa intrigii cyber-libertariene, la un subiect de interes în masă.
Mai mult, Banca sugerează că inovația cheie nu este moneda digitală însăși – care este supusă marilor fluctuații – ci ”registrul distribuit” (blockchain), care urmareste tranzacțiile Bitcoin. Acel registru are potentialul de a revoluționa sistemul financiar, susține banca.
Deși au existat o mare invoație și noi tehnologii în sistemele de plăți, Banca declară: ”structura de bază a sistemelor de plăți centralizate a rămas neschimbată”. La baza sistemului este un registru central (de obicei o bancă centrală), care înregistrează și reglementează tranzacțiile.
Bitcoin și alte monede digitale funcționează pe un model descentralizat complet diferit. În loc de un registru central, (cripto)monedele funcționează cu un registru public vizibil, cu copii partajate între toți participanții. Avantajul acestui sistem este acela că se evită problema oamenilor de a cheltui aceiași bănuți de mai multe ori fără a avea parte de o monitorizare centralizată a procesului.
Sau cum precizează Banca: ”Din moment ce oricine poate verifica orice tranzacție propusă față de registru, această abordare elimină necesitatea unei autorități centrale și nevoia participanților de a avea încredere în integritatea unei singure entități”.
Astfel, se elimină două riscuri principale ale unui sistem centralizat – riscul legat de credit și cel legat de lichidități. Riscul creditului apare când una din băncile din sistem dă faliment, lăsând datorii neplătite altor instituții din sistem. Riscul lichidităților apare când o firmă este cât se poate de funcțională (are activele necesare penrtru a-și plăti datoriile) dar la un moment dat nu este în măsură să transforme acele active în bani pentru a-și plăti datoriile.
Sistemul descentralizat ar trebui să fie rezistent în fața acestor probleme, precum la un moment dat ar trebui să fie tot atât de multe ”backup-uri redundante” (contribuabili inactivi) pe câți contribuabili actuali sunt în rețea. Ca atare, ar trebuie să fie mult mai puține blocaje care duc la probleme la nivel de sistem.
Dar partea interesantă este că această tehnologie ar putea avea implicații dincolo de sistemele de plată. Banca oferă câteva sugestii fascinante legate de cât de cuprinzătoare ar putea fi aplicațiile: ”Cea mai mare parte a activelor financiare – cum ar fi împrumuturi, obligațiuni, acțiuni și instrumente financiare derivate – există acum numai în format electronic, ceea ce înseamnă că sistemul financiar în sine este deja pur și simplu un set de înregistrări digitale… Această evoluție ar putea permite oricărui tip de activ financiar, de exemplu acțiunile unei companii, să fie înregistrat într-un registru distribuit”.
Bitcoin poate fi doar fenomen temporar, dar tehnologia care stă la bază ar putea deveni în curând universală. Conform Băncii, ar putea marca o primă încercare a ”internetului de finanțare”.
Ce este bitcoin? Este o monedă digitală în cadrul căreia tranzacțiile au loc fără intermediari, adică puteți trimite bani oriunde în lume fără a apela la o bancă sau la un sistem centralizat. Tranzacțiile bitcoin sunt de cele mai multe ori aproape gratuie.
BitcoinX.ro este primul site românesc dedicat în întregime fenomenului Bitcoin Romania. Venim în ajutorul vostru cu informații de ultimă oră, despre prețul bitcoin, noi servicii ce sunt lansate internațional precum și o modalitate ușoară de a cumpăra Bitcoin.
Scopul nostru este să vă ținem la curent cu evoluția pieței, vom trimite newsletter doar când postăm un nou articol pe site.
Vom păstra confidențialitatea datelor Dvs iar fiecare email trimis este acompaniat de către un link de unsubscribe.
Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.
Add comment