Banca Angliei Crede în Potențialul Bitcoin

September 26, 2014 by in category Stiri tagged as , , with 2 and 0
Home > Blog > Stiri > Banca Angliei Crede în Potențialul Bitcoin

banca-angliei-potentialul-bitcoin

Banca Angliei (Bank of England) a redactat două lucrări referitoare la creșterea monedei digitale. Este o altă dovadă a transformării Bitcoin de la nișa intrigii cyber-libertariene, la un subiect de interes în masă.

Mai mult, Banca sugerează că inovația cheie nu este moneda digitală însăși – care este supusă marilor fluctuații  – ci ”registrul distribuit” (blockchain), care urmareste tranzacțiile Bitcoin. Acel registru are potentialul de a revoluționa sistemul financiar, susține banca.

Deși au existat o mare invoație și noi tehnologii în sistemele de plăți, Banca declară: ”structura de bază a sistemelor de plăți centralizate a rămas neschimbată”. La baza sistemului este un registru central (de obicei o bancă centrală), care înregistrează și reglementează tranzacțiile.

Bitcoin și alte monede digitale funcționează pe un model descentralizat complet diferit. În loc de un registru central, (cripto)monedele funcționează cu un registru public vizibil, cu copii partajate între toți participanții. Avantajul acestui sistem este acela că se evită problema oamenilor de a cheltui aceiași bănuți de mai multe ori fără a avea parte de o monitorizare centralizată a procesului.

Sau cum precizează Banca: ”Din moment ce oricine poate verifica orice tranzacție propusă față de registru, această abordare elimină necesitatea unei autorități centrale și nevoia participanților de a avea încredere în integritatea unei singure entități”.

sistemul-de-plata-distribuit

Sistemul distribuit de plata

Astfel, se elimină două riscuri principale ale unui sistem centralizat – riscul legat de credit și cel legat de lichidități. Riscul creditului apare când una din băncile din sistem dă faliment, lăsând datorii neplătite altor instituții din sistem. Riscul lichidităților apare când o firmă este cât se poate de funcțională (are activele necesare penrtru a-și plăti datoriile) dar la un moment dat nu este în măsură să transforme acele active în bani pentru a-și plăti datoriile.

Sistemul descentralizat ar trebui să fie rezistent în fața acestor probleme, precum la un moment dat ar trebui să fie tot atât de multe ”backup-uri redundante” (contribuabili inactivi)  pe câți contribuabili actuali sunt în rețea. Ca atare, ar trebuie să fie mult mai puține blocaje care duc la probleme la nivel de sistem.

Dar partea interesantă este că această tehnologie ar putea avea implicații dincolo de sistemele de plată. Banca oferă câteva sugestii fascinante legate de cât de cuprinzătoare ar putea fi aplicațiile: ”Cea mai mare parte a activelor financiare – cum ar fi împrumuturi, obligațiuni, acțiuni și  instrumente financiare derivate – există acum numai în format electronic, ceea ce înseamnă că sistemul financiar în sine este deja pur și simplu un set de înregistrări digitale… Această evoluție ar putea permite oricărui tip de activ financiar, de exemplu acțiunile unei companii, să fie înregistrat într-un registru distribuit”.

Bitcoin poate fi doar fenomen temporar, dar tehnologia care stă la bază ar putea deveni în curând universală. Conform Băncii, ar putea marca o primă încercare a ”internetului de finanțare”.

4.7/5 - (3 votes)

2 Comments

  • gabriel
    on September 26, 2014 Reply

    Sunt curios de ce nu s-a mai miscat pretul de la toate stirile pozitive care au inceput sa apara pe tema bitcoin. Oare cand va veni urmatoarea bula?

  • Robert H
    on September 30, 2014 Reply

    Gabriel: In curand prietene, in curand 🙂

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.