Ar Putea Bitcoin să Aducă un Echilibru în Viețile Noastre?

September 25, 2014 by in category Intrebari, Stiri with 1 and 0
Home > Blog > Intrebari > Ar Putea Bitcoin să Aducă un Echilibru în Viețile Noastre?
bitcoin-echilibru-in-viata

Viata cu Bitcoin?

Bitcoin a primit recent o confirmare favorabilă din partea Apple și o recunoaștere semnificativă din partea Băncii Angliei (Bank of England), dar tocmai a suferit o nouă criză în ceea ce privește valoarea și sunt ridicate câteva semne de întrebare legate de utilitatea sa în viitor.

Cel puțin, încă mai este subiectul unui număr foarte mare de comentarii online care întrețin în continuare discuțiile. Bitcoin face mai multă gălăgie în mediul online decât ar sugera actuala sa amprentă financiară. Aceasta se ridică doar la o mică parte a activității financiare generale, în prezent sub doar 6 miliarde de dolari la capitalizarea totală a pieței – care este valoarea curentă a cursului de schimb a tuturor bitconilor de acum. Cei mai înflăcărați susținători ai bitcoin, continuă să vorbească despre asta ca despre un fel de revoluție socială aflată la început, dar situația actuală este departe de această proiecție destul de utopică.

Valoarea Bitcoin a scăzut de la 622 dolari în iulie, la sub 450 de dolari la ultima verificare, cu investitori pe cale să intervină în curând pentru a sprijini valoarea. Deci, acest lucru marchează un moment prielnic pentru a lua o pauză și reflecta asupra locului în care Bitcoin se poziționează și unde s-ar putea îndrepta. Moneda a avut o istorie extrem de schimbătoare, dar ultima întâmplare este destul de importantă – nu pare să fi fost determinată de vreun avertisment major sau problemă cu un mare schimb Bitcoin. Vezi valoarea bitcoin în timp real aici.

pretul-bitcoin-pe-24-saptembrie-2014

Valoarea Bitcoin – 24 Sep 2014

Într-un articol anterior, am argumentat că un număr de economiști și jurnaliști s-au pripit în a anunța sfârșitul Bitcoin. Asta pe de-o parte pentru că nu au recunoscut etosul libertarian ce stă la baza multor utilizatori care nu au de gând să abandoneze nava prea curând. Recent, a apărut o nouă generație de comentatori, mult mai motivată și informată, care aduce critici pe care unii susținători ai monedei electronice sunt de asemenea, gata să le recunoască. De exemplu, unul dintre cei mai perspicace investori pro-electronici, Tuur Demeester, a scris pe pagina sa de Twitter pe 13 august: ”durere în criptopiețe. Azi e zi de relaxare, faceți un pas înapoi și priviți esențialul”.

Tranzacțiile de zi cu zi

Un motiv cheie pentru această încetinire Bitcoin este faptul că moneda electronică are încă bariere serioase de trecut, înainte de a fi folosită la scară largă în tranzacțiile de zi cu zi, în ciuda numărului tot mai mare de comercianți care o acceptă. Recent, Dell și Overstock.com au anunțat că acceptă plăți în bitcoini. Afaceri inteligente cu Bitcoin, precum BitPay și Coinbase, au preluat conducerea în facilitarea acestui proces. Practic, aceste companii se oferă să proceseze tranzacții în bitcoini la un preț mai mic decât cel al serviciilor precum PayPal, și fac de asemenea transferul înapoi la moneda națională pentru a proteja comercianții de efectul schimbător al Bitcoin.

Pe lângă aceste știri pozitive, Apple a abordat recent o poziție favorabilă față de portofelele Bitcoin – schimbându-și decizia anterioră de a bloca portofelul Bitcoin de pe App Store. Banca Angliei a emis de asemenea, un raport provizoriu pozitiv cu privire la potențialul Bitcoin, unde scria că deși era puțin probabil ca Bitcoin să devină o provocare serioasă pentru marile bănci, reprezintă totuși o dezvoltare semnificativă care trebuie urmărită.

Totuși, în ciuda tuturor acestor aspecte, Bitcoin nu a ridicat nivelul tranzacțiilor, de fapt, din mai, a înregistrat aproximativ 60,00 – 75,000 de tranzacții pe zi fără vreun semn de creștere. Este încă destul de dificil să faci rost de bitcoini (asta dacă nu încerci și serviciul nostru de vânzare de bitcoin).

Un utilizator poate crea propriul portofel și găsi online un vânzător Bitcoin potrivit, înainte de a face un schimb de la propriul cont bancar – un proces care durează mult și e posibil să fie deranjant pentru mulți. Sau utilizatorii își țin bitcoinii în portofelele on-line pe site-urile de schimb, dar acestea depind de feedback-ul utilizatorilor în cadrul comunităților monezilor electronice pentru a garanta fiabilitatea lor. Schimburile Bitcoin au fost asemnănate cu ”Vestul Sălbatic” al sistemelor de plată – un teritoriu fără recurs legal – ceva ce a fost în mod clar întărit de falimentul Mt Gox din luna februarie.

Monedă sau activ speculativ?

Un alt motiv al lipsei de utilizare zilnică a Bitcoin este volatilitatea continuă a acestuia. Entuziaștii cibernetici și investitorii speculativi – care tind să compună o majoritate covârșitoare de bărbați – par a fi grupul dominant de modelare a Bitcoin, din prezent. O problemă cu care se confruntă Bitcoin este aceea că oamenii țin moneda virtuală din  motive diferite iar obiectivele lor pot fi în contradicție cu altele. Investitorii speculativi sunt interesați de bitcoin ca de o metodă de profit din mișcările pieței; ei sunt speculatori pe termen scurt care jonglează cu datele de tranzacționare. Problema e că scara investitorilor din această categorie  – inclusiv fondurile speculative – vrea să vadă volatilitatea ca ceva ce înseamnă profit pentru unii și pierderi pentru alții. Cei interesați de Bitcoin ca o posibilă monedă a viitorului, pot fi descurajați în a o folosi, tocmai pentru că aceste suișuri și coborâșuri, prin care comercianții obțin profituri fac moneda instabilă ca unitate valorică.

Asta înseamnă că deși Bitcoin va rămâne pentru noi ca un activ financiar speculativ și volatil sau un bun digital de o anumită valoare, mai rămân puține semne că încă ar mai fi în trend, datorită dificultăților legate de utilizare și volatilitatea sa. Prima problemă ar putea fi încă abordată de unele start-up-uri inovatoare care reușesc să facă Bitcoin mai simplu și mai ușor de folosit pentru consumatorii de zi cu zi. Dar problema volatilității este mai complicată pentru a fi rezolvată.

Blockchain

După ce am luat la cunoștință de aceste bariere care împiedică Bitcoin să devină o monedă de uz zilnic, ”blockchain”-ul oferă încă, o promisiune reală. Blockchain-ul este un fragment inteligent de codificare computerizată în care fiecare tranzacție Bitcoin este legată de istoricul anterior al tranzacțiilor până în acel moment. Acest lucru creează extinderea lanțului de ”blocuri”.

Aceasta este în esență o piesă inventivă a criptografiei și e ceea ce încântă libertarienii și experții în calculatoare, deoarece prezintă o platformă descentralizată care elimină efectiv intermediarul sau necesitatea unei bănci centrale. Poate nu ar transforma viața de zi cu zi chiar la modul la care au pretins unii, dar prezintă câteva platforme și posibilități interesante. A fost creat deja un număr de asociații descentralizate, în încercarea de a explora acest potențial, cum ar fi Ethereum.

Blockchain-ul prezintă oportunități semnificative în unele domenii de finanțare și sisteme de plată online. Ar putea face din transferul de plăți din exterior o afacere mai simplă și mai ieftină; ar putea reduce costurile de tranzacționare pentru comercianți și consumatori și permite dezvoltarea de inovații financiare precum crowdfunding-ul, în care toți investitorii obțin un profit proporțional cu ceea ce este investit într-o societate. Dacă aceste avantaje ale blockchain-ului devin mai larg utilizate, rămâne o întrebare deschisă. Cum a spus și Finn Brunton: ”Obținerea unei noi tehnnologii semnificative, insuflată cu valori culturale și obiective politice pentru a ”funcționa”, reprezintă un act de mobilizare a diferitelor grupuri, idei, forțe și stakeholderi împreună”.

Principala idee aici, este că nicio inovație digitală nu este revoluționară în sine – e nevoie de comunități mai largi pentru a o utiliza. De aceea pentru susținători, creșterea utilizării Bitcoin la nivelul tranzacțiilor zilnice este atât de importantă.

4.6/5 - (5 votes)

1 Comment

  • Andreea M
    on September 25, 2014 Reply

    Multumesc frumos pentru vanzarea rapida, se pare ca am facut si profit la cum se misca pretul acum. Oricum o sa tin de bitcoinii astia cativa ani sa vad cat reusesc sa scot.

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.