Ce Este Un Portofel Bitcoin MultiSig Și De Ce Ar Trebui Să Ai Unul?

July 6, 2015 by in category Portofel tagged as , , with 0 and 9
Home > Blog > Portofel > Ce Este Un Portofel Bitcoin MultiSig Și De Ce Ar Trebui Să Ai Unul?

Depozitarea sigură este una din cele mai mari provocări cu care se confruntă persoanele care doresc să dețină și să tranzacționeze bitcoini, deoarece, furtul cheilor private poate duce la pierderea permanentă a fondurilor. Multe opțiuni ale portofelului care folosesc adrese bitcoin cu o singură cheie, prezintă o lipsă de conexiune între gradul de utilizare și cel de control.

cover-bitcoin-multisig

MultiSig, Un Portofel Care Oferă Siguranță Absolută

Puteți alege să păstrați cheile private pentru dumneavoastră în portofelul de tip client-side (recomandăm Bitcoin Trezor), sau le puteți preda altcuiva care le păstrează pentru dvs., într-un portofel web. Dacă alegeți un portofel client-side, aveți sarcina de a gestiona singuri cheile, ceea nu este o opțiune atrăgătoare pentru mulți. Când optați pentru un portofel web, aveți încredere că iau măsurile corespunzătoare de gestionare a cheii și de securitate, în numele dvs.

Din 2012, protocolul Bitcoin a inclus o alternativă pentru adresele cu o singură cheie, cunoscută sub numele de adrese pay-to­script-hash (P2SH). Acestea au fost introduse în protocolul Bitcoin, ca parte a Bitcoin Improvement Proposal 16 (cunoscut și sub numele de BIP 16), și atenuează o parte din tensiunea dintre securitate și gradul de utilizare. Pe lângă funcționalitatea susținută de adresele P2SH, există și posibilitatea de a solicita mai multe chei private pentru a tranzacționa, cunoscută sub numele de multi-semnatură, sau multi-sig. O adresă P2SH, care începe cu “3” în loc de “1”, poate sprijini mai multe chei (N), orice subset (M) din care trebuie să se tranzacționeze – acest lucru este denumit în mod obișnuit, “MofN.” O analogie simplă pentru a explica că multisig este un seif cu 3 chei, una deținută de client, una deținută de bancă și a treia deținută de un avocat sau de cineva de încredere. Pentru a deschide seiful, două din cele 3 chei sunt necesare, ceea ce face ca seiful să fie analog a 2 din 3 adrese multisig.

Acest model de cheie, 2 din 3, se află în centrul portofelului multisig de la BitGo. În cazul BitGo, una dintre aceste chei este generată și stocată în siguranță, pe serverele noastre. Cea de-a doua cheie este generată client-side în browser, în momentul creării portofelului. Cea de-a treia și ultima cheie de rezervă poate fi generată pe un aparat separat și apoi deținută de utilizator într-un loc sigur sau dată unei persoane de încredere pentru a o păstra în siguranță. Deoarece BitGo nu a avut niciodată un număr de chei de control, aveți în permanență control total asupra monedelor.

portofel-multisig-bitgo

Screenshot Portofel MultiSig BitGo

Securitatea MultiSig

Este destul de greu pentru cineva să fure două chei private în loc de una, ceea ce adaugă un plus de siguranță împotriva furturilor fizice și digitale. Utilizarea multi-sig oferă de asemenea, protecție împotriva erorilor umane. Dacă vă apucați în forță de curățenia de primăvară și aruncați din greșeală, hard disk-ul cu cheile private pe el (da, s-a mai întâmplat!), puteți totuși, să accesați bitcoinii folosind cheia de rezervă. Dacă utilizați un portofel BitGo și uitați parola, atât timp cât aveți păstrat controlul asupra cardului de acces PDF criptat, care este generat atunci când creați portofelul, veți putea recupera fondurile.

Spre deosebire de casetele securizate sau alte opțiuni tradiționale, adresele și portofelele multi-sig chiar folosesc tehnologia Bitcoin de bază pentru a securiza monedele. La cât este de util multi-sig, cele mai bune metode de securizare nu se opresc aici. Alte opțiuni, cum ar fi controale multi-user, limite de cheltuieli și adrese whitelists, sunt elemente suplimentare de securitate, disponibile pentru utilizatorii de portofele BitGo.

Control Multi-user

Portofelele multi-sig pot fi folosite și în structurile instituționale sau corporative, acolo unde este nevoie de mai mult de o persoană pentru a semna ceva înainte. În cazul portofelelor BitGo, pot fi acordate niveluri diferite de permisiuni, către diferiți utilizatori, astfel încât un auditor are posibilitatea să vizualizeze tranzacțiile, dar nu și să tranzacționeze, iar un manager de operațiuni are capacitatea de a efectua tranzacții, dar numai într-o anumită limită. De exemplu, CEO-ul, COO-ul și CFO-ul pot fi adăugați ca admini pentru un portofel al corporației. Două din trei semnături digitale pot fi cerute pentru a încheia cu succes achizițiile companiei care depășesc un anumit prag. Un auditor ar putea primi în schimb, doar permisiune de vizualizare. În cazul unui cuplu, soțul și soția ar putea fi administratori, și ar putea oferi cheia de rezervă unui avocat, astfel, dacă s-ar întâmpla ceva cu unul din ei, celălalt poate menține controlul asupra fondurilor.

portofel-multisig-bitgo-2

Tranzactii prin BitGo

Acceptara unor limite pentru a preveni golirea neautorizată a portofelului de către o persoană rău intenționată, e posibil să ceară mai multe aprobări, pentru a tranzacționa peste pragul limită de cheltuieli. Într-un portofel BitGo, aceste limite pot fi setate zilnic sau per tranzacție.

Adresa Whitelist

Adresa Whitelist permite portofelelor să fie verificate pentru a cheltui doar către un număr pre-aprobat de adrese sigure. Cheltuirea către altă adresă, care nu este inclusă în whitelist (listă albă), ar necesita o aprobare suplimentară. Din nou, această caracteristică de securitate ajută în protejarea împotriva furtului. De exemplu, un portofel cu bani care este foarte rar folosit pentru a tranzacționa, ar putea avea o lista albă limitată la un portofel ”fierbinte”, deținut de asemenea, de același utilizator și protejat de limite de cheltuieli și controale multi-user. Dacă portofelul ”rece” a fost compromis, hacker-ul va putea cheltui către alt portofel al utilizatorului, unde el/ea va întâmpina alte obstacole.

Misiunea BitGo este de a vă asigura că bitcoinii nu vor fi niciodată furați, iar caracteristicile de securitate de mai sus, de la adrese multi-sig la adrese whitelist, sunt o parte importantă a acestei munci. Așa cum am văzut, adresele multisig permit securitate sporită și capacitatea utilizatorilor de a tranzacționa în siguranță într-un mediu virtual mai puțin sigur – și acesta este exact unul din pricipiile de bază ale valorii Bitcoin.

Dacă doriți să achizitonați Bitcoin vă invităm să vizualizați pagina noastră dedicată de cumpărare bitcoin și să vizualizați tutorialul de cumpărare care explică exact pașii necesari pentru această operațiune.

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.