Am vorbit despre modalități de a pune mâna pe Bitcoin, precum și despre schimburile de unde poți cumpăra și vinde bitcoini, deci o imagine de ansamblu a unora dintre cele mai notabile portofelele Bitcoin este probabil de mult așteptată. În general, portofele Bitcoin, în ciuda numelui, nu stochează bitcoini. În schimb, portofelele se compun din două chei, o cheie publică și o cheie privată, care sunt folosite pentru a asocia bitcoinii cu portofelul. Cheia publică îți permite să primești bitcoini, în timp ce cheia privată îți permite să cheltui bitcoini.
După cum îți puteți imagina, securitatea cheii private este foarte importantă, ca nu cumva cineva să aibă acces la portofelul tău și să cheltuie toți bitcoinii pe care i-ai minat sau tranzacționat. Ce portofel alegi depinde de ce este mai important, securitatea sau confortul sporit, și e important să nu te oprești la un anumit tip de portofel. Iată o listă cu 11 portofele diferite pentru depozitarea sigură a bitcoinilor.
Bitcoin Core este portofelul original Bitcoin, dezvoltat inițial de Satoshi Nakamoto și actualizat în permanență de principala echipă de dezvoltare Bitcoin. Deși nu are caracteristicile avansate ale Armory sau aspectul social al Hive, Bitcoin Core este probabil, cel mai examinat și lucrat portofel, ceea ce îl face o alegere de încredere.
Un lucru trebuie să știți, și anume, faptul că Bitcoin Core este un node cu drepturi depline al rețelei Bitcoin. Deci este nevoie de întregul blockchain pentru a rula. Bitcoin Core este disponibil pentru Windows, Linux și Mac, și este de asemenea disponibil ca Ubuntu PPA.
Multibit criptează cheile private la nivel local (sau pe un stick USB). O caracteristică utilă a Multibit este că nu trebuie să descărcați întregul blockchain pentru a accesa, trimite și primi fonduri. Multibit se conectează direct la rețeaua Bitcoin și descarcă doar o mică parte a blockchainului, făcându-l foarte rapid în utilizare.
Deoarece Multibit nu descarcă întreg blockchainul, e nevoie de mult mai puțin spațiu pe hard disk, lucru care poate fi important în unele situații. Multibit a fost, de asemenea, tradus în mai mult de 35 de limbi și este disponibil pe Windows, Mac și Linux.
Electrum este un alt portofel Bitcoin în stilul Multibit. Electrum sprijină portofele deterministe sau altfel spus, generează portofele multiple dintr-o singură sursă. De asemenea, te lasă să semnezi și să creezi tranzacții offline și să exportezi ceva ce se numește “root public key”, care permite aplicațiilor compatibile să îți monitorizeze portofelul. De asemenea, poți importa și exporta chei private din alte portofele Bitcoin.
La fel ca Multibit, Electrum îți permite să efectuezi tranzacții Bitcoin fără a fi nevoie să descarci întregul blockchain, făcând tranzacții mult mai repede. Electrum utilizează o rețea de servere pentru a realiza acest lucru. Electrum este disponibil pentru Windows, Mac, Linux și Android.
Hive este un portofel ce se adresează utilizatorilor noi, cu unele caracteristici interesante. În primul rând, Hive are o interfață în stilul mesajelor instant care îți permite să trimiți și să primești bitcoini rapid și ușor. Are, de asemenea, o platformă integrată de aplicații și vine cu unele aplicații încorporate care oferă acces ușor la unele dintre cele mai populare servicii Bitcoin disponibile.
Hive are chiar și un backend SPV pentru a accelera timpul de pornire, precum și suport pentru rețeaua Tor, pentru creșterea anonimatului. Puteți programa, de asemenea, portofele backup pe Dropbox și Time Machine. Hive este disponibil doar pe Mac OS X, dar în viitorul apropiat, va fi și pe Android.
Armory este unul din cele mai sigure și bogate în caracteristici portofele software disponibile în prezent. Armory oferă trei moduri diferite de utilizare: Standard, Advanced și Developer. Unele din caracteristicile de securitate, includ o tastatură grafică pentru protecție împotriva keyloggerilor, suport pentru portofele deterministe, tranzacții offline și opțiuni de stocare la rece, inclusiv portofele de hârtie fragmentate.
Tranzacțiile offline cresc semnificativ securitatea portofelului și îl protejează de majoritatea riscurilor de securitate. Este nevoie de portofelul oficial Bitcoin Core, deoarece Armory nu are funcțiile de rețea. Armory este disponibil pe Windows, Mac și Linux. Este, de asemenea, disponibil ca Ubuntu PPA.
Blockchain Wallet are câteva caracteristici de securitate interesante, concepute pentru a depăși unele dintre riscurile de securitate inerente portofelelor online. De exemplu, Blockchain implementează criptarea AES a clientului, protejându-ți portofelul de un atac de pe partea de server. Are, de asemenea, suport pentru tranzacțiile offline, o caracteristică de criptare dublă și autentificare din doi factori.
Blockchain nu numai că îți permite să păstrezi portofelul automat pe Google Drive sau Dropbox, dar, îți permite și să descarci portofelul manual. Blockchain efectuează, de asemenea, backup-uri pe partea de server în off-site, la fiecare oră. Există chiar și o versiune pentru mobil pentru Android precum și una pentru iPhone.
Coinbase este un cont Bitcoin online oarecum similar cu PayPal. Coinbase are, de asemenea, un schimb Bitcoin integrat, de unde poți cumpăra sau vinde bitcoini, și te lasă să primești sau să trimiți bani direct către sau de la adresa de e-mail. Coinbase este o operațiune centralizată și stochează toți bitcoinii săi pe site, dar spune că stochează 85% din bitcoin în depozitare la rece offline.
Există posibile probleme de securitate și de încredere cu Coinbase, mai ales că operatorii săi au control asupra tuturor bitcoinilor, dar faptul că a fost puternic susținut de importante firme de capital de risc (venture capital), face puțin probabil scenariul în care Coinbase ar fugi cu bitcoinii utilizatorilor. Există, de asemenea, o aplicatie Coinbase pentru Android și una pentru iPhone.
Coinkite este oarecum asemănător cu Coinbase, în măsura în care oferă o mulțime de servicii Bitcoin, cum ar fi cardurile de debit Bitcoin și terminale de plată, alături de o caracteristică online a portofelului. Coinkite foloseste portofele BIP32 Heirarchical Deterministic (HD), ce sunt stocate într-un Hardware Security Module (HSM) personalizat, care aparent, este izolat de lumea virtuală. Poți chiar solicita rapoarte de audit de la Coinkite.
În cazul unei închideri sau avarii, Coinkite a promis că va publica o cheie simetrică care conține toate cheile private extinse, care au fost distribuite utilizatorilor Coinkite. Acest lucru va permite utilizatorilor să recupereze fondurile de la Coinkite, dacă serviciul se închide.
BitAddress este un serviciu web care generează chei publice si private randomizate pe care le poți folosi pentru a primi, cheltui sau păstra bitcoini. Marele avantaj al BitAddress este că poate crea portofele de hârtie. Portofelele de hârtie sunt o formă deosebit de sigură de depozitare la rece, deoarece, cheia privată este stocată doar pe o bucată de hârtie și nu pe Internet sau sub orice altă formă software.
Ține cont de faptul că va trebui să imporți cheia privată într-o formă a portofelului digital, dacă dorești să efectuezi tranzacții. Astfel, cel mai bine e să folosești un portofel de hârtie ca formă complementară de stocare a bitcoinilor, alături de un portofel software sau online.
Pi-Wallet este în prezent singurul portofel hardware Bitcoin disponibil în comerț. Pi-Wallet este de fapt un Raspberry Pi ce rulează un portofel software, și anume, Armory. Ca atare, deține toate caracteristicile Armory în plus față de câteva avantaje pe care numai un portofel hardware de acest tip le poate oferi. De exemplu, Pi-Wallet nu are acces direct la Internet, adăugând un alt nivel de protecție.
Pi-Wallet este, de asemenea portabil, și este construit pe un Raspberry Pi care îl face mai puțin sensibil la viruși și troieni, care pot fi folosiți pentru furtul de bitcoini de pe calculatorul tău obișnuit. Site-ul are, de asemenea, instrucțiuni cu privire la construirea propriului Pi-Wallet.
Trezor este un portofel hardware pentru Bitcoin, produs de SatoshiLabs. Este un produs fizic conceput pentru a proteja cheile private ale portofelului bitcoin, astfel încât acestea să nu fie stocate pe un calculator cu risc de vulnerabilitate și pentru a oferi controale de acces, astfel încât numai utilizatorul autorizat poate efectua tranzacții din portofelul bitcoin protejat. Am făcut un review complet pentru Trezor, vă invităm să-l citiți chiar aici.
Ce este bitcoin? Este o monedă digitală în cadrul căreia tranzacțiile au loc fără intermediari, adică puteți trimite bani oriunde în lume fără a apela la o bancă sau la un sistem centralizat. Tranzacțiile bitcoin sunt de cele mai multe ori aproape gratuie.
BitcoinX.ro este primul site românesc dedicat în întregime fenomenului Bitcoin Romania. Venim în ajutorul vostru cu informații de ultimă oră, despre prețul bitcoin, noi servicii ce sunt lansate internațional precum și o modalitate ușoară de a cumpăra Bitcoin.
Scopul nostru este să vă ținem la curent cu evoluția pieței, vom trimite newsletter doar când postăm un nou articol pe site.
Vom păstra confidențialitatea datelor Dvs iar fiecare email trimis este acompaniat de către un link de unsubscribe.
Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.
Add comment