Este Bitcoin o Schemă Ponzi?

August 1, 2014 by in category Intrebari with 2 and 1
Home > Blog > Intrebari > Este Bitcoin o Schemă Ponzi?

Probabil una din cele mai interesante întrebări din ultima vreme, legate de Bitcoin, este dacă acesta e sau nu o schemă Ponzi. În fond, nu cu mult timp în urmă, Bernie Madoff a șocat o națiune cu dimensiunea și scopul schemei sale. De fapt, chiar și astăzi se mai resimt urmările triste ale mascaradei inițiate de Bernie. Revenind la întrebarea zilei: este Bitcoin o schemă Ponzi, da sau nu?

Ar fi trebuit să stai ascuns într-o peșteră în ultimii ani, ca să ratezi toată atenția mass-mediei asupra Bitcoin. Bitcoin încoace, Bitcoin încolo, toată lumea știe de Bitcoin. Probabil nu chiar la nivelul freneziei media, dar a căpătat bună atenție, totuși.

Toată această atenție mediatică îi determină pe unii să se întrebe ce e cu tam-tam-ul ăsta? Este Bitcoin ceva real? Este Bitcoin vreun fel de complot secret al guvernului chinez de a submina dolarul american?

anatomia-unei-scheme-ponzi

Anatomia unei scheme Ponzi

Nu. După cum veți vedea imediat, însăși caracterul Bitcoin și alternativele sale nu respectă definiția de bază a unei scheme Ponzi. Amintiți-vă că schema Ponzi este un anumit tip de fraudă. Această înșelăciune funcționează pe baza unor plăți făcute de la noii membrii (investitori). Un aspect esențial legat de schema Ponzi, este că de obicei, banii se direcționează către investiții ascunse. De fapt, omonimul Charles Ponzi, a început prin a folosi arbitrajul pe cupoane de răspuns internaționale pentru timbrele poștale. Cu toate acestea, lăsând investițiile exotice deoparte, de reținut este faptul că de multe ori ceea ce se pretrece în spatele ușilor închise este un pic suspect. Nimeni nu știe vreodată cu adevărat ce se întâmplă în spatele cortinei.

La începutul schemei Ponzi, persoana sau organizația care promova așa-numita super investiție, putea într-adevăr să plătească ramburs. De multe ori, organizația va plăti pentru declarațiile ce dovedeau plăți pozitive și va încuraja investitorii să păstreze cursul sau chiar să adauge mai mult. Persoana care se ocupă cu această fraudă, câștigă destul de bine atunci când ”investitorii” recrutează alți membri în schemă. În tot acest timp, organizația strânge banii. Asta până când schema se prăbușește, sau cei vinovați și cu conștiința încărcată, precum Bernie Madoff, se predau singuri.

Testele Schemei Ponzi asupra Bitcoin

Prin urmare, știind toate acestea, să aruncăm o privire asupra Bitcoin și să vedem dacă îndeplinește măcar un pic, oricare din criteriile unei scheme Ponzi. Nu uitați elementul-cheie, unul din mulții susținători, promovează ca principal beneficiu, transparența. Cu alte cuvinte, oricine din lumea asta poate urmări ce se petrece cu Bitcoin. Da, e adevărat, poate nu cunoașteți toate mecanismele schimburilor Bitcoin, dar puteți ști ce se întâmplă cu Bitocin, în orice moment al zilei. E atât de simplu, doar trebuie să deschideți orice site cu ajutorul căruia să puteți observa ce se întamplă pe blockchain (un exemplu ar fi blockchain.info).

Rezultatul testului nr.1? Negativ

Bitcoin este transparent (vezi articolul Ce Este Bitcoin?), prin urmare, nu îndeplinește unul dintre principiile de bază ale unei scheme Ponzi.

Mai departe, o altă diferență importantă este aceea că o schemă Ponzi implică de obicei, o persoană sau o organizație. Gândiți-vă doar la Bernie Madoff. O persoană (de fapt, organizația sa), a avut toți așii. Bernie a recrutat singur la început. Se pare că odată ce a ajuns la un anumit număr, ”investitorii” săi au făcut toate recomandările pentru el. Oricum, cel mai important lucru de înțeles, este că o schemă Ponzi are toții așii în mâna unui singur jucător.

Rezultatul testului nr.2? Negativ. Bitcoin nu este deținut sau administrat de vreo persoană sau organizație.

Da, Bitcoin a fost într-adevăr creat de o singură persoană. Dar de atunci, și-a luat mâinile de pe el. Un mod prin care te poți gândi la asta, e că Bitcoin este mai mult ca un software open source, decât o monedă controlată de vreun guvern sau agenție.

Concluzia: După cum puteți vedea, Bitcoin a picat două teste de bază pentru o schemă Ponzi. Oricum ai vrea să numești Bitcoin, schema Ponzi pur și simplu nu se potrivește.

4.4/5 - (9 votes)

2 Comments

 • elena gheorghe
  on September 9, 2014 Reply

  Ai fi chiar nebun sa zici ca este o schema ponzi pentru ca totul este transparent… Eu ma tot gandesc cum sa fac sa renunt de tot la banca, dar mai avem pana atunci.

 • Author
  Alexandru
  on September 12, 2014 Reply

  Si noi asteptam sa creasca adoptia cat mai mult. Usor-usor o sa putem renunta la banci, dar inca mai avem destul de mult pana atunci..

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.