Tipurile și Funcțiile Portofelelor Bitcoin

July 22, 2014 by in category Informatii, Portofel with 3 and 0
Home > Blog > Informatii > Tipurile și Funcțiile Portofelelor Bitcoin
tipuri-de-portofele-bitcoin

Tipurile si Functiile Portofelelor Bitcoin

Numele de ”portofel bitcoin” este un termen cam impropriu. Portofelele Bitcoin nu dețin bitcoin reali, aceștia fiind stocați de fapt în blockchain. În schimb, portofelele Bitcoin dețin cheile private care oferă utilizatorilor dreptul de a folosi aceste monede. Fiecare portofel Bitcoin vine cu cel puțin două chei (portofelele multisig pot avea mai multe), una publică și una privată.

Cheia publică permite oricărui utilizator Bitcoin să trimită o sumă de bitcoini direct către alt utilizator bitcoin, fără intermediar. Cheia privată trebuie să fie cât mai sigură posibil, din moment ce orice o obține, are acces la fiecare bitcoin asociat cu ea.

Există mai multe tipuri de portofele: portofele software, portofele web și portofele de hârtie/reci (paper/cold). Sperăm că acest ghid vă va ajuta să înțelegeți cum funcționează fiecare din ele.

Infografic - Portofele Bitcoin

Infografic – Portofele Bitcoin

Portofel de Bitcoin Software

Un portofel Bitcoin software este un portofel instalat pe calculatorul dvs., asupra căruia aveți practic control. Ideal ar fi ca doar dvs. să aveți acces la cheia privată care stochează bitcoinii dvs.

Obținerea unui portofel Bitcoin software este la fel de simplă ca și alegerea unui portofel care vă place și pe care să îl descărcați. Bitcoin Armory este cel mai popular, stabil și sigur portofel software. De asemenea, este open-source, astfel încât comunitatea poate să se asigure că cererile nu sunt lipsite de semnificație.

Există de asemenea, BitcoinQT/Bitcoin Core, care este portofelul Bitcoin software original și Multibit, care are avantajul de a nu necesita descărcarea întregului blockchain.

Respectiva descărcare a blockchain-ului este principala barieră în utilizarea portofelului software. Este necesară descărcarea pentru orice portofel Bitcoin software depozitat la nivel local. Dimensiunea fișierului este în prezent de 18GB și este în continuă creștere.

Portofelele software oferă mai multă securitate decât portofele web, dar mai multă accesibilitate decât portofelele offline. Cu toate acestea, ele sunt la fel de sigure ca și computerul pe care sunt stocate. Programele malware încep să atace în mod special computerele ce dețin bitcoini. Dacă un calculator este compromis, orice cheie privată ar putea fi.

Odată ce ați descărcat portofelul software, acesta se va sincroniza cu rețeaua prin descărcarea blockchain-ului. Acest lucru va dura câteva ore dar odată terminată treaba, trimiterea și primirea bitcoinilor este la fel de simplă ca apăsarea butoanelor corespunzătoare și respectarea instrucțiunilor de pe ecran. Desigur, va trebui să vă știți cheia publică (pentru primire) și cheia publică a destinatarului (pentru trimitere).

Portofel Bitcoin pe Hârtie

Portofelele de hârtie sunt produsele Bitcoin cele mai apropiate de forma fizică. Cheile publice și private pot fi tipărite sau chiar notate, și atât timp cât datele de pe calculator care dețineau informațiile sunt șterse, nimeni nu are acces la ele.

Serviciile populare ale portofelelor web, cum ar fi Coinbase și blockchain.info, oferă un serviciu pentru a simplifica lucrurile, dar dacă sunteți genul de persoană paranoică, puteți accesa bitaddress.org și să vă creați singur unul. În orice caz, odată ce Bitcoin este ”mutat” într-un portofel de hârtie, nici un infractor nu îl poate obține, fără a avea acces la acea bucată de hârtie.

Prin utilizarea cheii publice, puteți trimite mai mulți bitcoini către portofelul de hârtie, fără a-l aduce înapoi online. Cu toate acestea, dacă doriți să cheltuiți din acei bani, va trebui să aduceți cheia privată înapoi online și să ”treceți” contul într-un portofel online sau software.

Avantajul portofelelor de hârtie este că păstrează bitcoinii dvs. pe o bucată de hârtie, scoțând-o din lumea digitală și protejând-o în cea reală. Acest lucru le face, în esență, inaccesibile pentru cheltuieli, până când nu sunt aduse înapoi online, dar este modul cel mai sigur de a stoca bitcoini pe termen lung. Avem și un articol detaliat despre cum să vă faceți un portofel de hârtie pentru bitcoin.

Cel mai ușor de folosit portofel Bitcoin este portofelul web sau cele online. Acestea sunt administrate de serviciile unor terțe companii cara facilitează accesul către bitcoinii dvs. pentru a achiziționa produse sau pentru a face rapid schimburi comerciale cu bitcoini. Comerțul în compensație are încredere într-o terță parte pentru securitatea bitcoinilor dvs.

Portofel de Bitcoin online (pe un site)

Portofelele web variază în funcții și capacitate. Coinbase se mândrește cu gradul de utilizare și serviciile comerciale, precum și integrarea cu serviciile fiduciare, inclusiv contul bancar și integrarea cardului de credit/debit. Blockchain.info este un portofel hibrid popular open-source, care oferă o bună combinație de securitate și confort. BitGo și Greenaddress sunt două portofele multisig, iar Coinkite este similar Coinbase, dar cu o suită de hardware concepută să ajute Bitcoin să devină prevalent și în lumea reală.

În acest moment, o scurtă explicație cu privire la portofelele multisig (multiple-signature) ar fi de folos. Portofelele multisig necesită două sau mai multe chei private înainte de a fi emise monedele. Acest lucru sporește securitatea și poate fi eventual folosit pentru tot felul de utilizări interesante, cum ar fi conturi comune și contracte de afaceri. Așteptați-vă ca portofelele multisig să ocupe un loc important în ecosistemul Bitcoin, în următorii ani.

Așa cum s-a mai menționat, portofelele web adaugă un nivel de confort pe care portofelele software nu îl poate oferi, cum ar fi, posibilitatea de a accesa fonduri de pe orice dispozitiv. Dar a păstra bitcoinii într-un portofel online e ca și cum i-ați păstra într-o bancă neasigurată din Vestul Sălbatic. Atâta timp cât portofelul/schimbul rămâne securizat, și bitcoinii vor fi în siguranță. Dar, în cazul în care ceva nu merge bine, există opțiuni puține sau chiar deloc, de a vă recupera bitcoinii.

Portofele Bitcoin Reci (Cold Wallets)

Probabil ați auzit câte ceva despre ”portofelele reci” (cold wallets), în altă parte decât în mediul on-line și v-ați întrebat ce sunt acelea. Portofelele reci sunt pur și simplu orice tip de portofel bitcoin care nu este conectat la internet. Poate fi un portofel de hârtie, sau unul software stocat pe o unitate USB sau alt dispozitiv de stocare extern. Aceste portofele sunt de asemenea ținute offline, dar pot fi aduse înapoi on-line, fără a “mătura” întregul cont, ca in cazul portofelelor de hârtie. Blockchain-ul va trebui să fie actualizat sau descărcat (dacă ați stocat fișierul de 18GB pe un dispozitiv extern sau nu), dar aducerea sa înapoi online este un proces destul de simplu.

Portofelul Bitcoin în Memoria Personală

Mai există ceva ce se numește ”brain wallet”. Un calculator alcătuiește o frază din cuvine aleatorii pe care utilizatorul trebuie să o memoreze. Fraza de acces poate fi folosită pentru a regenera o adresă privată Bitcoin. Fraza poate fi notată undeva sau memorată, dar la fel ca și o cheie privată, oricine o deține, are acces la bitcoinii din portofel. Pentru a vă creea un portofel în memorie recomandăm https://brainwallet.github.io/.

Portofele Bitcoin Hardware

Portofelele hardware care pot fi accesate numai prin contact fizic, au dat lovitura anul ăsta, deși par a fi returnate destul de des. Acestea funcționează ca un portofel USB sau ca o metodă de a păstra în siguranță evidența portofelelor de hârtie. Vă recomandăm să citiți și review-ul la portofelul Trezor, cel mai sigur portofel de bitcoin de pe piață.

Bitcoin este un sistem ”trustless”, adică nu trebuie să dați fiecărui comerciant informațiile de care au nevoie, pentru a vă fura banii, de fiecare dată când îl folosiți. Această funcție fundamentală face Bitcoin inerent mai sigur decât monedele fiduciare. Cu toate acestea, ca orice tehnologie nouă și derutantă, există un număr tot mai mare de tentative de fraudă și de maeștri în escrocherii ce stau la pândă pe internet, căutând să fure câțiva bitcoini. Din fericire, Bitcoin are mai mult de câteva opțiuni pentru a oferi fiecărui utilizator combinația potrivită de securitate și accesibilitate.

3 Comments

 • catalina borea
  on September 30, 2014 Reply

  Eu folosesc bitcoin-qt, clientul cel mare. Ocupa mult spatiu, dar imi convine ca vine direct de la inventatori.

 • Alexandru Dan Balan
  on January 28, 2015 Reply

  Coinbase Vault, Ledger Wallet

  • Author
   Alexandru
   on January 28, 2015 Reply

   Frumos Ledger Wallet, multumim pentru tip. Ai folosit asa ceva? Cum e ca usurinta in folosire?

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.