Ce Înseamnă Să Minezi Bitcoin?

Un ghid despre ce este minatul de bitcoin si cum functioneaza

July 17, 2014 by in category Informatii with 0 and 6
Home > Blog > Informatii > Ce Înseamnă Să Minezi Bitcoin?

Înainte de a începe…

Inainte de a citi mai departe, vă rugăm să înțelegeți că majoritatea utilizatorilor bitcoin nu minează! Bitcoin mining reprezintă o afacere și una foarte competitivă. Minarea are sens doar dacă aveți de gând să o faceți ca să vă distrați și astfel, nu vă pasă dacă scoateți profit, sau o puteți face foarte eficient și pentru un profit doar cu investiții de foarte multe mii de euro.

Dacă doriți să obțineți bitcoini pe baza unei valori fixe de putere de minare, dar nu doriți să rulați hardware-ul, puteți achiziționa un contract de minare.

Baze tehnice

În timpul minării, calculatorul dvs. execută o funcție hash criptografică (două runde de SHA256), pe ceea ce se numește un antet bloc (block header). Pentru fiecare hash nou, software-ul de minare va folosi un număr diferit ca element aleatoriu al block header-ului, iar acest număr se numește nonce. În funcție de nonce și de ce altceva este în bloc, funcția hash va produce un hash care arată așa:

93ef6f358fbb998c60802496863052290d4c63735b7fe5bdaac821de96a53a9a

Puteți să vă uitați la acest hash ca la un număr foarte lung. (Este un număr hexazecimal, adică literele A-F sunt cifrele 10-15.) Acum, pentru a face dificilă minarea, există ceva ce se numește obiectiv de dificultate (difficulty target). Pentru a crea un bloc valid, minerul dvs. trebuie să găsească un hash care se află sub ținta de dificultate. Deci, dacă, de exemplu, obiectivul de dificultate este

1000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000

, orice număr care începe cu un zero, ar fi sub obiectiv, de exemplu:

0787a6fd6e0782f7f8058fbef45f5c17fe89086ad4e78a1520d06505acb4522f

Dacă vom reduce obiectivul la

0100000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000

, avem nevoie acum de două zerouri la început pentru a fi sub acesta:

00db27957bd0ba06a5af9e6c81226d74312a7028cf9a08fa125e49f15cae4979

Pentru că obiectivul este un număr atât de greoi cu o mulțime de cifre, oameni folosesc în general un număr mai simplu pentru a exprima obiectivul actual. Acest număr se numeșe dificultatea de minare (mining difficulty). Dificultatea de minare exprimă cât de greu este actualul bloc pentru a genera, în comparație cu primul bloc. Deci, o dificultate de 70000 înseamnă să generați blocului actual pe care îl aveți, pentru a face de 70000 de ori mai multă muncă decât a trebuit să facă Satoshi când a generat primul său bloc. Ca să fim sinceri totuși, pe atunci, minarea era mult mai lentă și mai puțin optimizată.

Dificultatea se schimbă o dată la 2016 de blocuri. Rețeaua încearcă să schimbe asta, astfel încât, 2016 blocuri la puterea de procesare a actualei rețele globale durează în jur de 14 zile. De aceea, atunci când puterea rețelei crește, dificultatea crește, de asemenea. Din această cauză minatul de bitcoin nu se mai rentează in ziua de astăzi, decât dacă ați avea foarte multe mii de euro și acces la o sursă ieftină de curent s-ar mai merita..

Hardware de minat bitcoin

CPU: La început, minarea cu un CPU era singura cale de a mina bitcoini. Minarea în acest fel, prin intermediul clientului inițial Satoshi este modul în care a început rețeaua Bitcoin. Această metodă nu mai este viabilă, acum că nivelul de dificultate de rețea este atât de mare. S-ar putea mina ani și ani fără a se câștiga o singură monedă.

GPU: Curând s-au descoperit cardurile grafice high end, care erau mult mai eficiente în minarea bitcoin și peisajul s-a schimbat. Minarea bitcoin cu CPU a cedat în favoarea GPU (unitate de procesare grafică). Caracterul paralel al unor unități de procesare grafică a permis o creștere a puterii de minaret, de la 50 de ori, la 100 de ori, în timp ce se utilize mai puțină energie pe unitate de lucru. În timp ce orice GPU modern poate fi folosit pentru minat, linia AMD a arhitecturii GPU s-a dovedit a fi mult superioară arhitecturii nVidia de minare a bitcoinilor, iar ATI Radeon HD 5870 s-a dovedit a fi legerea cea mai rentabilă la momentul respectiv.

FPGA: Așa cum s-a întâmplat cu CPU și GPU, lumea minării bitcoin a avansat tehnologia lanțului alimentar la Field Programmable Gate Array. Odată cu lansarea de success a Butterfly Labs FPGA ‘Single’, peisajul hardware al minării bitcoin a cedat hardware-ului special conceput pentru minarea bitcoinilor. Deși FPGA nu s-a bucurat de viteza de minare de la 50 de ori la 100 de ori, așa cum s-a văzut în trecerea de la CPU la GPU, a oferit un avantaj prin eficiență energetică și ușurință de utilizare. Un card graphic tipic 600 MH/s consuma mai mult de 400W, în timp ce un dispozitiv de minare FPGA oferea un hashrate de 826 MH/s la 80W. Îmbunătățirea de 5 ori mai mare, a permis construirea primei mari ferme de minare bitcoin, la un profit operațional. Industria de minare Bitcoin a luat naștere.

ASIC: Lumea minării bitcoin este consolidată în era aplicației de circuite integrate specifice (Application Specific Integrated Circuit). ASIC este un cip special conceput să facă un singur lucru și numai unul. Spre deosebire de FPGA, unui ASIC nu i poate cere să îndeplinească alte sarcini. Un ASIC conceput să mineze bitcoini poate doar să mineze bitcoini și atât. Rigiditatea ASIC este compensată de faptul că oferă o creștere de 100 de ori în puterea hash, reducând în același timp consumul de energie în comparație cu toate tehnologiile anterioare. De exemplu, un miner bun precum Monarch de la Butterfly Labs, produce 600 GH/s (1 Gigahash este de 1000 Megahash. 1 GH/s = 1000 MH/s) în timp ce consumă 350w. În comparație cu era GPU, aceasta este o creștere în hashrate și a economiei de energie de aproape 300 de ori mai mare. (Se calculează câștigurile de pe orice dispozitiv hardware de minare bitcoin folosindu-se acest calculator de minare bitcoin).

miner-bitcoin-butterfly-labs

Miner de bitcoin de la Butterfly Labs

Spre deosebire de generațiile anterioare de hardware ce au precedat ASIC, acesta din urmă este un ”capăt de linie” când vine vorba de tehnologia disruptivă. CPU a fost înlocuit de GPU, care a fost la rândul lui înlocuit de FPGA care a fost înlocuit de ASIC. Nu există nimic ce ar putea înlocui ASIC, acum sau chiar în viitorul apropiat. Va avea loc o perfecționare treptată a produselor ASIC și creșteri ale eficienței, dar nimic nu va oferi o creștere a puterii hash de 50 până la 100 de ori mai mare, sau o reducere de 7 ori mai mare în consumul de energie, care pornește de la tehnologiile anterioare. Acest lucru face din consumul de energie pe un dispozitiv ASIC, factorul cel mai important al oricărui produs ASIC, deoarece durata de viață preconizată a unui dispozitiv de minare ASIC este mai lungă decât întreaga istorie a minării bitcoin. Este posibil ca un dispozitiv ASIC cumpărat astăzi, să mai mineze încă după doi ani, dacă dispozitivul este destul de eficient, iar costul energiei electrice nu depășește producția. Profitabilitatea minării este de asemenea dictată de rata de schimb, dar în toate circumstanțele, cu cât este mai eficient dispozitivul de minare, cu atât este mai profitabil.

Software

Există două metode principale de minare: pe cont propriu sau ca parte a unui fond comun (pool). Aproape toți minerii aleg să mineze într-un fond comun, deoarece e nevoie de mare noroc în afara procesului. Înainte de a vă alătura unui fond comun, asigurați-vă că aveți un portofel bitcoin, astfel încât, să aveți un loc unde să depozitați bitcoinii. Apoi trebuie să vă alăturați unui fond comum de minare (mining pool) precum, Eclipse, Eligius sau BTC Guild. Cu pool mining, profitul din orice bloc pe care îl generează un membru, este împărțit între membrii fondului comun. Acest lucru oferă membrilor un plată mai echilibrată și frecventă (aceasta se numește reducerea variației), dar câștigul sau câștigurile dvs. vor fi mai mici, dacă nu folosiți un fond cu taxă zero, precum Eclipse. Minarea de unul singur vă va oferi câștiguri mari și sporadice, iar pool mining vă va oferi câștiguri mici și dese, dar ambele rezultă aceeași sumă dacă folosiți un fond cu taxă zero.

Odată ce v-ați configurat clientul sau v-ați înregistrat într-un pool, următorul pas constă în configurarea software-ului de minare. Cel mai popular miner GPU/FPGA/ASIC la momentul actual este BFGminer sau Cgminer. Pentru o experiență completă GUI, încercați EasyMiner.

Dacă doriți să încercați puțin minarea fără să instalați software-ul, încercați Bitcoin Plus, un miner bitcoin CPU pe bază de browser. Un miner CPU nu este eficient ca și costuri pentru o minare serioasă, dar ilustrează foarte bine principiul de minare într-un fond comun.

4.4/5 - (21 votes)

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.