Este Bitcoin Legal?

July 21, 2014 by in category Informatii with 0 and 1
Home > Blog > Informatii > Este Bitcoin Legal?

Bitcoin este de interes pentru structurile de aplicare a legii, autoritățile fiscale și autoritățile de reglementare juridică, toate încercând să înțeleagă modul în care criptomoneda se înscrie în cadrele existente. Legalitatea activităților dvs. cu bitcoin depinde de cine sunteți, unde locuiți și de ceea ce faceți cu ei.

Bitcoin s-a dovedit a fi o chestiune discutabilă pentru autoritățile de reglementare și de aplicare a legii, ambele vizând moneda digitală cu încercarea de a controla utilizarea acesteia. Suntem încă la început de joc, și multe autorități judiciare încă se mai străduie să înțeleagă criptomoneda, nemaivorbind de ce fac legile în jurul ei. În mijlocul acestei incertitudini, în evidență o întrebare iese: este Bitcoin legal?

Răspunsul este da, în funcție de ceea ce faci cu el.

Citiți mai departe ghidul nostru despre peisajul legal complex din jurul bitcoin. Majoritatea discuțiilor se referă la SUA, unde multe drame legale iau sfârșit în prezent.

Care sunt preocupările legate de Bitcoin?

legalitatea-bitcoin

Este bitcoin legal?

Agențiile guvernamentale sunt din ce în ce mai îngrijorate de implicațiile bitcoin, deoarece oferă posibilitatea de a fi folosit în mod anonim, și este prin urmare un posibil intrument de spălare a banilor. În special, structurile legale par a fi preocupate de natura descentralizată a monedei.

Încă din luna aprilie 2012, FBI-ul a publicat un document subliniind temerile sale legate de bitcoin, trasând în special, o diferență între aceasta și monedele digitale eGold sau WebMoney. Agenția federală este preocupată de faptul că în timp ce schimburile din SUA sunt reglementate, serviciile off-shore ar putea să nu fie, și ar putea fi un paradis pentru infractori, să folosească bitcoini pentru activități ilicite, fără a fi urmăriți.

Bitcoin a fost singurul tip de monedă acceptat pe Silk Road (Drumul Mătăsii), o piață anonimă ce a fost accesibilă doar prin intermediul rețelei anonime de navigare TOR, și care a fost închisă de FBI în octombrie 2013. Silk Road a fost utilizată în mod obișnuit pentru a vinde bunuri care sunt ilegale în multe țări, inclusiv narcotice. Acest lucru l-a determinat pe senatorul american Charles Schumer, să ceară închiderea site-ului, asociindu-l în mod explicit cu bitcoin, pe care a numit-o ”monedă surogat”. Administrația SUA de Combatere a Drogurilor a confiscat bitconi de la un rezident din SUA, care a cumpărat o substanță controlată, în iunie 2013.

Cine o reglementează (în SUA)?

Autoritățile de reglementare vor varia în funcție de țară, dar așteptați-vă să vedeți autoritățile financiare naționale interesate de bitcoin și de alte monede virtuale, eventual, împreună cu autoritățile de reglementare regionale.

FinCEN

În SUA, FinCEN, o agenție de combatere a infracțiunilor financiare din cadrul Departamentului de Trezorerie al SUA, a luat inițiativa. A publicat linii directoare cu privire la utilizarea de monede virtuale. Îndrumarul FinCEN din 18 martie 2013 a definit circumstanțele în care utilizatorii monedei virtuale pot fi clasificați ca servicii de business financiare (cunoscute sub numele de MTB-uri – money transmitting businesses). MTB-urile trebuie să pună în aplicare măsurile de combatere a spălării banilor (AML – Anti-Money Laundering) și de cunoaștere a clientului (KYC – Know Your Client), identificând persoanele cu care fac afaceri.

CFTC

Comisia ce se ocupă de instrumentele financiare derivate, nu a anunțat încă o reglementare, dar a spus clar că ar putea, dacă ar vrea.

SEC

Nu a emis reglementări solide legate de monedele virtuale, dar Biroul de Educație și Advocacy a publicat o atenționare pentru a avertiza oamenii despre scheme frauduloase de investiții care implică bitcoini. În special, a avertizat cu privire la schemele Ponzi, după acuzarea unui locuitor din Texas, Trendon T Shavers (alias ‘pirateat40’), fondator și operator ”Bitcoin Savings and Trust”, de o creștere de 700.000 de bitconi, promițând investitorilor o dobândă până la 7% pe săptămână.

Ramura legislativă

Cazul SEC a forțat structura legislativă a guvernului să ia în considerare statutul jurdic al bitcoin. Shavers a susținut că el nu putea fi judecat pentru fraudă, penru că bitcoinii nu erau bani. Cu toate acestea, judecătorul Amos Mazzant a emis un memorandum argumentând că bitcoinii pot fi folosiți ca bani.

În august 2013, Senatul SUA a scris mai multor structuri de aplicare a legii, interesându-se de amenințările și riscurile legate de moneda virtuală. Scrisorile au inclus una către Departamentul pentru Securitate Internă, ​​exprimând o reală îngrijorare cu privire la lipsa unor probe pentru autoritățile de reglementare și structurile de aplicare, cu scopul de a urmări tranzacțiile monedei. S-au cerut politici și îndrumări legate de tratarea monedelor virtuale și informații despre o strategie în curs de desfășurare în acest domeniu.

În noiembrie a avut răspunsuri de la diverse agenții. Departamentul de Securitate Internă a fost cel mai îngrijorat de pericolul survenit din utilizarea ilegală de bitcoini, în timp de Departamentul de Justiție și Rezerva Federală, au recunoscut utilizările legitime ale monedelor virtuale. SEC a susținut că ”orice interese emise de entități care dețin monede virtuale sau furnizează retururi pe baza activelor, cum ar fi monede virtuale”, au fost considerate titluri de rentă și, astfel, se încadrează în domeniul său de competență.

Statele din SUA

Fiecare state american are propriile reglementări financiare și legi, și fiecare abordează bitcoinii în mod diferit. California și New York au fost deosebit de agresive în căutarea lor de organizații ce au legături cu bitcoin, de exemplu, în timp ce alte state precum New Mexico, Carolina de Sud, și Montana, nu reglementează MTB-urile. O listă cu abordările legilor de trasmitere a banilor se găsește aici.

În mai 2013, autoritatea de reglementare financiară din California a emis o scrisoare către Bitcoin Foundation, o organizație non-profit creată pentru a promova bitcoin, avertizând că ar putea fi un MTB, și amenințând oamenii de acolo cu potențiale amenzi și închisoare.

Apoi, în august 2013, Departamentul de Servicii Financiare din New York, a emis citații pentru 22 de companii asociate bitcoin, deși aceste scrisori au fost mai conciliante, solicitând un dialog pentru a elabora linii directoare de reglementare adecvate pentru industria monedei digitale. De atunci, New York, a acționat mai pozitiv, inspectorul de stat al Serviciilor Financiare, Benjamin M. lawsky, anunțând că va accepta cererile de schimburi monetare digitale. Lawsky a menționat că aceste afaceri vor fi reglementate sub noul regulament New York, despre care a promis că va intra în vigoare până la sfârștiul primului trimestru din 2014.

Companii din sectorul privat (bănci)

Mai multe bănci au sistat conturi deținute de persoane care operau schimburi bitcoin. În cel puțin un caz, acest lucru s-a datorat faptului că banca a fost nemulțumită de faptul că societatea în cauză nu avea cont MTB.

Senatul SUA a abordat chestiunea bancară și reglementarea federală într-o serie de audieri ce au avut loc în noiembrie. Audierile au fost de natură exploratorie și probabil nu vor duce la legislație, ci la feed-back din partea agențiilor recunoscute ca fiind utilizatori legitimi ai monedei.

Ce înseamnă asta pentru dumneavoastră?

Legalitatea bitcoin depinde de cine ești și ce faci cu el. Există trei categorii de stakeholderi bitcoin. Una ar putea intra în mai multe dintre aceste categorii, și fiecare categorie are propriile considerente juridice.

Utilizatori

Acestea sunt persoanele fizice care obțin bitcoini, și fie îi adună ori îi cheltuie. Sub îndrumarea FinCEN, utilizatorii care pur și simplu schimbă bitcoini pentru bunuri și servicii, îi folosesc în mod legal.

FinCEN: ”O persoană care creează unități din această monedă virtuală convertibilă și o folosește pentru a achiziționa bunuri sau servicii, este un utilizator de monedă virtuală convertibilă și nu face obiectul unei reglementări precum MTB”.

Mineri

Conform îndrumarului FinCEN, persoanele care creează bitcoini și fac schimburi cu ei pentru monede fictive, nu sunt de încredere.

FinCEN: ”Pe de altă parte, o persoană care creează unități din monedă virtuală convertibilă și vinde aceste unități către o altă persoană pentru bani reali, sau echivalentul său este implicat în transmitere într-o altă locație și este un transmițător de bani”.

Minerii par să se încadreze în această categorie, care teoretic i-ar putea face eligibili pentru clasificare MTB. Acesta este un măr al discordiei pentru minerii bitcoin, care au solicitat clarificări. Această problemă nu a fost testată în instanța de judecată, conform informațiilor noastre.

Schimburi (exchange-uri)

Schimburile sunt definite ca MTB-uri.

FinCEN: ”În plus, o persoană este un schimbător și un transmițător de bani dacă persoana care acceptă astfel de monedă virtuală convertibilă centralizată de la o persoană și o transmite către o altă persoană, ca parte a acceptării și transferului de monedă, fonduri sau alte valori ce substituie moneda.

Impozitarea bitcoin

În 2009, US Internal Revenue Service (IRS) a publicat informații cu privire la aplicațiile fiscale de utilizare a monedelor virtuale în cadrul economiilor virtuale, argumentând că un contribuabil poate primi venit de la o economie virtuală și s-ar putea cere raportarea ca venit impozabil. Cu toate acestea, se bazează în mare parte pe această orientare referitoare la troc, jocuri de noroc, afaceri și venituri din hobby-uri.

Totuși, IRS nu a publicat încă norme cu privire la monezile virtuale ”open flow” (cu flux desschis) care pot fi folosite în afara economiilor virtuale. Într-un raport de 27 de pagini [PDF], publicat în mai 2013, Biroul General de Contabilitate din SUA (GAO), a cerut mai multe norme din partea IRS, pe această temă.

IRS a răspuns că normele sale pot fi acum folosite pentru a acoperi monezile virtuale așa cum sunt folosite în afara economiilor virtuale. A adăugat că s-au interesat de asemenea, de posibilele riscuri de conformitate fiscală generate de sisteme electronice de plată anonime, și lucrează cu alte agenții federale pe acest subiect.

În iunie 2013, directorul unui departament IRS care investighează amenințările cibernetice, a declarat de asemenea, pentru Financial Times, că utilizarea ”sistemelor de plată și monetare electronice” care ascund venituri nedeclarate față de IRS, reprezintă o amenințare la care s-a reacționat cu fermitate. Și la audierile din Senat, în noiembrie, directorul FinCEN, Jennifer Shasky Calvery, a confirmat faptul că IRS ar elibera mai multe ghiduri legate de monezile virtuale. Pe scurt, nu vă așteptați să scăpați de taxe prin câștiguri cu bitcoin în loc de monezi fictive.

Cu se ocupă industria?

Industria a răspuns preocupărilor legate de reglementarea în continuă dezvoltare, în mai multe moduri:

  • Mai multe companii au creat o comisie pentru a forma un organism de auto-reglementare numit DATA, conceput pentru a încuraja conversații deschise cu autoritățile de reglementare.
  • Fundația Bitcoin a format comitete pentru a oferi îndrumare juridică, ghida politici, și pentru a ține legătura cu autoritățile de reglementare.
  • Schimburile (exchange-urile) au încercat să asigure licențe MTB la nivel de stat și federale, iar unele au evitat să facă afaceri cu clienții din SUA până se rezolvă această chestiune.

Alte state

Puține guverne și-au anunțat intenția de a împiedica total utilizarea bitcoin. Cu toate acestea, pe la sfârșitul lui 2013 și începutul lui 2014, a existat o serie de avertizări și directive din partea băncilor centrale și a autorităților de reglementare la diferite grade de severitate. Acestea au variat de la simple avertistmente precum ”fiți atenți, bitcoin nu este nici reglementat nici o monedă oficială”, la blocări în instituții financiare și chiar razii în intreprinderi bitcoin.

Mulți pretind a fi îngrijoriați de efectul de adoptare bitcoin la scară largă pe care l-ar putea avea asupra stabilității sistemului financiar, mai ales în cazul în care prețurile sunt volatile.

În prezent, Islanda și Vietnam sunt singurele țări care au un anumit nivel de interdicție Bitcoin – a se vedea lista de mai jos pentru mai multe detalii; în timp ce altele, cum ar fi Rusia și Thailanda pareau să fi scos în afara legii monede digitale, apoi au revenit asupra deciziei.

harta legalitatii bitcoin

Harta legalitatii monezii bitcoin, publicata de catre CNN cu date de la BitLegal (aprilie 2014)

America de Nord (fără SUA)

Canada

Canada

Canada

Canada a anunțat că va impozita profiturile din bitcoin în două moduri. Tranzacțiile efectuate pentru bunuri sau servicii vor fi tratate în conformitate cu normele sale de tranzacții barter, în timp ce documentul său ”Tranzacții cu Titluri de Rentă”, spune că profiturile realizate din tranzacțiile de mărfuri ar putea fi venit sau capital. Aceste norme au fost confirmate în noiembrie 2013.

La sfârșitul lui martie 2014, Canada Revenue Agency (CRA) a publicat un nou document prezentând poziția sa cu privire la impozitarea monedelor digitale, care a subliniat diferențele între activitățile personale și de afaceri.

În esență, Canada va privi problema subiectiv, în funcție de caz. Când autoritățile consideră că activitățile au fost întreprinse pentru profit, contribuabilul va fi impozitat cu referire la inventarul contribuabilului, la sfârșitul anului.Tranzacțiile barter sunt permise, dar CRA afirmă că valoarea de bunuri sau servicii obținute prin trocul cu monede digitale trebuie inclusă în venitul contribuabilului, dacă e legată de afaceri. Pierderile prin furt sau deturnare de fonduri ar putea fi deductibile.

America de Sud

Brazilia

Brazilia

Brazilia

În aprilie 2014, Receita Federal, autoritatea fiscală din Brazilia, a stabilit modul în care va trata deținerea și utilizarea de bitcoini și alte monede digitale. Având o poziție similară cu cea anunțată de către US IRS în martie, Brazilia tratează monedele digitale ca active financiare, Receita Federal impunând un impozit de 15% pe câștigurile de capital la momentul vânzării, însă, există unele diferențe cheie care au fost în general privite pozitiv de către utilizatorii bitcoin din țară.

Cei care vând mai puține monede, cu o valoare mai mică de 35.000 de reali, ceea ce înseamnă aproape 16.000 de dolari, nu trebuie să plătească taxă. Asta înseamnă că utilizatorii bitcoin din Brazilia nu vor vrebui să calculeze impozitele pe câștigurile de capital, atunci când fac achiziții mici de consum. Receita Federal cere de asemenea, declarații de cont anuale de la cei care dețin mai mult de 1.000 de reali în monezi digitale.

Columbia

Columbia

Columbia

Superintendencia Financiera de Colombia (SFC) este pe cale de a scoate tranzacțiile bitcoin în afara legii în statul sud-american, informa un cotidian din 20 martie 2014. SFC în colaborare cu Banca Centrală din Columbia și Ministerul de Finanțe, organul executiv responsabil cu chestiunile bugetare, pregătesc emiterea unui document care stipulează poziția guvernului cu privire la bitcoin și activitățile legate de acesta.

O sursă a Ministerului columbian de Finanțe a declarat pentru El Tiempo că interdicția s-ar putea foarte bine axa pe activitățile de manipulare a bitcoinilor, decât pe achiziționarea directă de către consumatori. CoinDesk monitorizează situația și va actualiza acest ghid odată cu actualizarea informațiilor.

Mexic

Mexic

Mexic

Pe 12 martie 2014, Banca din Mexic a emis prima sa declarație cu privire la problema criptomonedelor. Banca a avertizat publicul prin intermediul unei declarații de pe site-ul său, cu privire la ”riscurile inerente de dobândire a acestor active și folosirea lor ca înlocuitori pentru metodele convenționale de plată”. Avertismentul a fost, în general, similar cu cele emise de multe dintre băncile centrale din lume, în ultimele luni.

Cu toate acestea, cele mai notabile au fost posibilele restricții pentru instituțiile financiare interne, conform cărora, unele rapoarte implicate ar sugruma afacerile bitcoin. Traducerile declarațiilor sugerează că instituțiile financiare reglementate în Mexic, ”nu sunt autorizate să utilizeze sau să efectueze orice operațiuni cu monede digitale”. Încă nu este clar dacă asta înseamnă că băncile nu ar putea să se ocupe în mod direct de criptomonede, sau nu pot avea legături cu companii care se ocupă de ele.

Europa

Uniunea Europeană

Uniunea Europeana

Uniunea Europeana

Autoritatea Bancară Europeană (ABE) a emis un avertisment pe 13 decembrie 2013, prin care avertiza riscul de investiții, dar axându-se în primul rând pe chestiunile legate de fraudă, evaziune fiscală și alte infracțiuni legate de utilizarea monedei virtuale.

Declarația avertiza de asemenea, că în cazul în care vor mai apărea informații utilizate incorect, ”ar putea determina autoritățile de aplicare a legii să închidă platformele de schimb pe loc și să împiedice consumatorii de la accesarea sau extragerea oricăror fonduri pe care platformele ar putea să le dețină.

Belgia

Belgia

Belgia

Banca Națională a Belgiei nu intenționează să intervină în afacerea bitcoin sau să o reglementeze, declară Asociația Bitcoin din Belgia. Totuși, pe 16 ianuarie 2014, banca centrală a emis un avertisment comun alături de Autoritatea Serviciilor și Piețelor Financiare din Belgia (FSMA), conform căruia, monedele digitale nu sunt emise de nicio autoritate centrală, existând astfel risc de volatilitate, fraudă și respingere a afacerii.

Bulgaria

Bulgaria

Bulgaria

Agentia Nationala a Veniturilor din Bulgaria (NRA), organizația guvernamentală responsabilă cu administrarea impozitelor de stat și a contribuțiilor la asigurările sociale, în zona est-europeană, a emis noi norme de impozitare pentru moneda digitală. Într-un articol din 2 aprilie, NRA a arătat că venitul din vânzările monezilor digitale precum bitcoin, vor fi tratate ca venit din vânzările activelor financiare și impozitate cu o cotă de 10%. În mod eficient, câștigurile din tranzacțiile bitcoin vor fi impozitate la același nivel ca și veniturile obișnuite și pe profit, în Bulgaria.

Cipru

Cypru

Cypru

Fiind mult timp un centru de servicii financiare off-shore, Cipri a intrat în febra bitcoin cu entuziasm și dorește să fie un centru pentru afacerea bitcoin în UE și teritoriile din jur. Este de asemenea, teritoriul gazdă al primei instituții din lume cu economii bitcoin, Neo (și al partenerului său de procesare a plăților Bee). Totuși, Banca Centrală a Ciprului a emis o declarație pe 7 februarie 2014, avertizând despre volatilitatea bitcoin și reamintind ceățenilor că nu este recunoscut ca un mijloc legal de plată.

Danemarca

Danemarca

Danemarca

Până în prezent, autoritățile daneze au oprit pe termen scurt reglementarea monezilor digitale, deși a fost emis un avertisment sever în care bitcoin erau comparați cu ”mărgelele de sticlă” – probabil o referire la o metodă veche de schimb cu obiecte de mică valoare.

Mai importantă este poziția statului cu privire la impozitarea bitcoin pentru tranzacțiile generale. Pentru că nu este considerat ”real”, bani fizici, bitcoin este considerat un activ privat și orice câștiguri sunt scutite de taxe; în mod similar, pierderile nu sunt deductibile. Cu toate acestea, pentru companiile al căror unic obiect de activitate este legat de tranzacționare sau speculare în monede digitale, câștigurile vor fi impozitate. Rămâne de văzut cu cât anume.

Estonia

Estonia

Estonia

Banca centrală a Estoniei nu a emis o declarație oficială cu privire la bitcoin, dar unul din managerii săi a scris către Bloomberg pe 31 ianuarie 2014, numind bitcoin o ”schemă problematică”, avertizând cu privire la riscurile asumate ale investitorilor și reamintind oamenilor că afacerile bitcoin ar dispărea peste noapte cu banii cliențiilor, după cum se zvonește.

Finlanda

Finlanda

Finlanda

Finlanda a emis un ghid de reglementare bitcoin, în septembrie 2013, care a impus impozitul pe câștigurile de capital pe bitcoini, și impozitează bitcoinii produși prin minare, ca venit câștigat.

În ianuarie 2014, bitcoin a fost clasificat ca un produs, după ce banca centrală a statului scandinav a declarat că nu se încadrează în definiția monedei.

Franța

Franta

Franta

Senatul francez a organizat audieri legate de bitcoin și monezi digitale, la mijlocul lui ianuarie 2014, care au fost considerate în mare parte de investigare și pozitive în ton. Accentul a fost pus în principal pe oportunitățile prezentate de noua tehnologie și cum ar putea legile și organizațiile existente să fie folosite pentru a prinde infractorii. A declara bitcoin ca ilegal nu era o opțiune, conform observatorilor, iar Franța trebuia să fie la același nivel cu vecinii săi, în abordarea sa.

Mai recent, pe 5 aprilie, Ministerul francez al Economiei și Finanțelor a spus că, în timp ce bitcoin nu este recunoscut oficial de către stat, veniturile generate din tranzacțiile monetare digitale sunt supuse impozitării.

Toți contribuabilii sunt obligați să declare toate veniturile lor, inclusiv cele care provin din străinătate. Acestea fiind spuse, există o anumită toleranță [de la autoritățile de stat] în ceea ce privește veniturile mici și neregulate, de exemplu, din vânzări ocazionale,a declarat un purtător de cuvânt al ministerului francez, pentru Le Monde.

Germania

Germania

Germania

Germania este probabil cea mai avansată țară atunci când vine vorba de reglementarea bitcoin și monede virtuale. Deși unele probleme rămân nerezolvate, guvernul german a scutit operațiunile bitcoin desfășurate de mai mult de un an, de 25% impozit pe câștigurile de capital. De asemenea, a clasificat bitcoin ca o formă de bani privați. La începutul lunii ianuarie 2014, Bundesbank a reemis un avertisment conform căruia bitcoin ”nu este o alternativă la moneda națională”, iar valorile sunt ”extrem de speculative”.

Grecia

Grecia

Grecia

În mod destul de remarcabil, Grecia a găsit timp pentru a vă avertiza cu privire la pericolele asociate bitcoinilor, în ciuda timpului ocupat cu cheltuielile de criză financiară ale guvernului.

Islanda

Islanda

Islanda

Una din cele două țări care au inițiat o interdicție asupra bitcoin și a altor monede digitale datorită controalelor de capital generate de criza bancară din 2008. Proprietatea personală nu pare a fi o problemă, ci mai degrabă cumpărarea (importarea) de bitcoini din afara țării este ilegală, deoarece, constituie o mișcare de capital în afara țării. Mai mult, vânzarea de produse sau servicii pentru criptomonede este de asemenea interzisă.

Moneda digitală auroracoin, creată recent la nivel local, a ocupat prima pagină a ziarelor cu al său ”Airdop” pentru toți cetățenii islandezi și nu este ilegală datorită provenienței sale din țară.

Cu toate acestea, Comitetul Economic și al Comerțului al Parlamentului din Islanda s-a întrunit recent pentru a discuta impozitarea auroracoin și să vadă dacă se încadrează în controalele de capital care restricționează bitcoinul. În același timp, au avertizat cu privire la riscurile de utilizare a altcoin, despre care au afirmat că nu este o monedă sau reglementată de autoritățile bancare centrale. Frosti Sigurjónsson, președinte al comisiei, a spus chiar pe blogul său că: ”Exista dovezi, totuși, că acesta este un caz ilegal și de înșelătorie”.

Lituania

Lituania

Lituania

Lituania, prinsă între Uniunea Europeană și cel mai mare partener comercial, Rusia, a emis un avertisment la sfârșitul lunii ianuarie și a făcut aluzie la o interdicție asupra monedelor non-guvernamentale, dar mai târziu a îndulcit declarația spunând că noul regulament a fost ”în discuție”.

România

Romania-Bitcoin

Romania

La momentul actual, în România nu a fost declarat nimic de către conducătorii noștrii, dacă aveți mai multe informații, nu ezitați sa ne trimiteți un email.

Țările de Jos

Olanda

Olanda

Olanda

Olanda, în stil tipic liberal a consimțit tacit utilizarea de monezi digitale prin emiterea unor principii cu privire la statutul lor de impozitare. Logic, bitcoin și alte criptomonede sunt tratate ca orice altă monedă în scopuri fiscale.

Slovenia

Slovenia

Slovenia

Slovenia are unul din cele mai permisive guverne în ceea ce privește utilizarea monedei digitiale, deși autoritățile de reglementare au înaintat o declarație pe 24 decembrie 2013, pentru a reaminti oamenilor că bitcoin nu este considerat nici monedă, nici instrument financiar. Administrația Fiscală și Ministerul de Finanțe au afirmat de asemenea, că bitcoin este supus impozitului pe venit la fel ca orice alte venituri non-monetare, și va fi calculat pe baza cursului de schimb bitcoin-euro la momentul tranzacției. Vanzarea cu bitcoin nu ar fi supusă plății impozitului pe câștigurile de capital.

Suedia

Suedia

Suedia

Finansinspektionen, autoritatea de reglementare financiară din Suedia, consideră în prezent bitcoin ca mijloc de plată, ca urmare a unei norme lansate anul trecut. Schimburile trebuie să se înregistreze la autoritatea de reglementare și să îndeplinească cerințele îndeplinite și de alte instituții financiare.

Rusia

Federatia Rusa

Federatia Rusa

Moneda oficială a Rusiei este rubla. Utilizarea altor instrumente financiare sau înlocuitori este intezisă,” a anunțat Procuratura Generală a Rusiei la începutul lunii februarie 2014. “Sistemele de plată anonime și criptomonedele, inclusiv bitcoin […] sunt surogate monetare. Ca atare, nu este permisă utilizarea lor de către cetățeni sau persoane juridice.” Deci bitcoin și alte monede digitale par a fi interzise în Rusia, spre marele șoc al lumii bitcoin.

Cu toate acestea, pe 6 martie, Rusia pare să își înmoaie poziția într-o scrisoare de la banca centrală către o persoană care a cerut clarificări. Acolo scrie că întâlnirea principalelor autorități financiare din Rusian în februarie nu a dus la o interdicție a bitcoin, ci a fost mai degrabă dedicată ”combaterii infracțiunilor din sfera economiei consacrate pentru utilizarea sistemelor de plată anonime și a criptomonedelor, pe teritoriul Rusiei”. Mai mult, scopul întâlnirii a fost de asemenea, acela de a ”dezvolta o abordare unitară în determinarea statutului juridic al criptomonedelor”. Dacă scrisoarea este autentică, situația concretă a criptomonedelor în Rusia este încă o zonă gri, dar este foarte posibil să fie tolerate până când va exista o legislație adecvată.

Ucraina

Ucraina

Ucraina

În ciuda situației politice instabile de la începutul anului 2014, banca centrală a Ucrainei a reușit totuși să înainteze o declarație legată de monezile digitale, afirmând că activitățile conexe ”trebuie să se înregistreze agenției și să respecte legile existente referitoare la managementul banilor electronici”.

Marea Britanie

Marea Britanie

Marea Britanie

Întâlnirile cu decidenții politici din Marea Britanie în septembrie 2013, au sugerat că afacerile bazate pe bitcoini nu vor trebui să se înregistreze la autoritățile de reglementare, cel puțin pentru moment, în timp ce ei iau în considerare poziția lor de reglementare. Pentru un timp, Marea Britanie a propus ca bitcoinii să nu fie tratați ca bani, dar să fie clasificați în schimb ca vouchere cu unică întrebuințare, care ar putea efectua o obligație a taxei pe valoarea adăugată (impozitul pe vânzări) la orice bitcoini vânduți.

Totuși, această idee a fost anulată într-un regulament înaintat pe 3 martie. Deși departamentul de impozitare al Marii Britanii a dat înapoi când a venit vorba de recunoașterea în mod explicit a bitcoin ca monedă, abordarea sa o tratează efectiv ca orice altă formă de plată în scopuri fiscale: ”În toate cazurile, TVA-ul va exista în mod normal, de la furnizorii de orice bunuri sau servicii vândute în schimbul bitcoinilor sau a altor criptomonede similare”.

Asia

Republica Populară Chineză – China

China

China

Autoritățile chineze au avut fără îndoială cel mai mare impact asupra adoptării bitcoin și a valorilor, în ultimele luni. La începutul lunii decembrie 2013, Banca Populară a Chinei (PBOC) a emis o declarație prin care avertiza cu provire la riscurile bitcoin și interzicerea instituțiilor financiare de a se angaja în afaceri cu bitcoini sau să transfere fonduri în/din schimburi cu bitcoini. Câteva zile mai târziu, o altă declarație bloca procesoarele de plată a părții terțe din a se ocupa de schimburi, iar prețul bitcoin la nivel mondial s-a prăbușit cu 50% de la recordul de 1200 de dolari. Mișcările au avut un efect dramatic asupra cotei de piață a marilor schimburi bitcoin din țară.

La mijlocul lunii ianuarie, un oficial PBOC a susținut că nu există nicio mișcare pentru a suprima sau discrimina bitcoin în China, iar schimburilor li s-a permis să rămână deschise pentru business. Pare a fi o campanie oficială de limitare drastică a comerțului cu bitcoini, totuși, iar televiziunea de stat a Chinei a difuzat un documentar în aceeași săptămână plină de avertismente teribile privind riscurile pentru investitori în ceea ce privește volatilitatea prețurilor.

Hong Kong – China

Hong Kong

Hong Kong

Secretarul Serviciilor Financiare și a Trezoreriei a emis un avertisment legat de riscurile asociate folosirii bitcoin, pe 9 ianuarie 2014. Regiunea Administrativă Specială (SAR) și centru financiar, a rămas astfel pasivă în abordarea sa față de bitcoin, spunând că nu prezintă un risc pentru sistemul financiar în cazul în care acesta nu este adoptat la scară largă.

Indonezia

Indonezia

Indonezia

Banca centrală a Indoneziei, Banca Indonezia, avertiza pe 16 ianuarie 2014, că bitcoin nu este privit ca o monedă și acceptarea sa ca plată ar putea chiar încălca legile monedei naționale. Totuși, nu a fost luată încă nicio măsură împotriva întreprinderilor de schimb valutar.

India

India

India

Banca centrală a Indiei a declarat că este cu ochii pe bitcoin. Într-o serie de mișcări dramatice, Reserve Bank of India (RBI) a emis un avertisment cu privire la bitcoin, la sfârșitul lunii decembrie 2013, care a fost urmat aproape imediat de schimburi care alegeau să suspende operațiunile. A fost percheziționată o unitate de schimb valutar și alteia i sa făcut o vizită ”amicală” de către funcționarii din administrațiile fiscale, pentru a investiga modul în care monedele digitale ar putea fi gestionate și impozitate. Unele schimburi au reintrat de atunci în activitate.

Japonia

Japonia

Japonia

În prezent, nu există legi care acoperă criptomonedele. Cu toate acestea, de la prăbușirea bursei bitcoin Mt. Gox și atenția acumulată de mass-media internațională, Japonia pare să fi fost presată în a lua unele măsuri.

Inițial, aceasta a făcut apel la un efort coordonat din partea comunității internaționale pentru a conveni asupra reglementării. Mai recent, partidul de guvernământ din Japonia, Partidul Liberal Democrat (LDP) a format o comisie de investigare a criptomonedelor și a emis o declarație prin care afirmă că ”nu este o monedă, dar e impozabilă”. În prezent, se pare că bitcoin va fi tratat ca un bun și este supus impozitării dacă tranzacțiile îndeplinesc cerințele fiscale. Câștigurile privind ratele de schimb sunt de asemenea, impozabile.

Guvernul a blocat de asemenea, băncile de la ”tranzacții de brokeraj bitcoin sau deschideri de conturi cu unități virtuale”. Nu se știe ce constitutie cu exactitate un ”cont bitcoin”, dar se referă probabil la unul cu servicii bitcoin precum Blockchain.info sau Coinbase.

Guvernul japonez este totuși curios în ce constă bitcoin și nu va face nicio declarație suplimentară până când nu se discută problemele cu interesele bitcoin locale, a declarat un reprezentant al guvernului.

Malaezia

Malaezia

Malaezia

Banca centrală din Malaezia, Banca Negara Malaysia (BNM), a emis una din cele mai scurte declarații de acest gen, pe 4 ianuarie, avertizând oamenii să fie atenți atunci când investesc în Bitcoin, dar spunând simplu de altfel, ”Banca Centrală nu reglementează operațiunile cu bitcoini”.

Singapore

Singapore

Singapore

Singapore este un alt nod internațional important de servicii financiare și pare a fi unul din mediile cele mai permisive din lume pentru Bitcoin. Autoritatea Monetară din Singapore a declarat că ”nu va interfera” cu mediul de afaceri Bitcoin, în ciuda unui avertisment de la începutul lunii septembrie 2013, legat de riscuri. La jumătatea lui ianuarie 2014, autoritatea de impozitare din Singapore (IRAS) a trimis o declarație unității locale de brokeraj Coin Republic, cu detalii privind modul în care ar putea fi impozitată afacerea bitcoin.

Bitcoin nu va fi tratat ca o monedă, ci ca un bun sau activ, conform IRAS. Ca un bun, ar fi supus TVA-ului (sau impozitului pe vânzări) atunci când ar fi comercializat de către întreprinderile din Singapore, iar bunurile achiziționate cu bitcoini ar fi de asemenea, supuse impozitului pe vânzări. Ca un activ de investiții, bitcoin nu ar fi impozitat, deoarece Singapore nu are un impozit pe câștigurile de capital.

Recent, pe 13 martie 2014, MAS a anuntat ca va reglementa schimburile valutare virtuale și bancomatele, cu scopul de a aborda potențialul de spălare a banilor și riscurile de finanțare a terorismului. Astfel de intermediari vor trebui să verifice identitatea clienților lor și să raporteze orice tranzacții suspecte.

Taiwan

Taiwan

Taiwan

Comisia de supraveghere financiară a Republicii Populare Chineze și Banca Centrală a Chinei, au emis o declarație comună la începutul anului 2014, avertizând cu privire la utilizarea de bitcoini în Taiwan. Autoritățile de reglementare au declarat, de asemenea, că vor bloca orice încercare de a instala bancomate bitcoin Robocoin.

Tailanda

Tailanda

Tailanda

Pe data de 18 martie 2014, după un dute-vino asupra problemei din ultimele nouă luni, Banca din Thailanda e emis prima sa declarație concretă cu privire la bitcoin, avertizând consumatorii că nu este o monedă iar utilizarea sa vine la pachet cu riscuri. Declarația seamănă cu altele emise de băncile centrale din întreaga lume, dar ar putea fi considerată o îmbunătățire a statutului juridic al utilizatorilor bitcoin, deoarece Thailanda a pus în aplicare o interdicție asupra bitcoin în vara anului 2013.

Problema în Thailanda nu ține de legalitatea de a deține bitcoini, cât de legalitatea schimburilor cu criptomonede, care ar putea fi considerate o activitate de schimb valutar și, prin urmare, ilegală. Să sperăm că statutul juridic al schimburilor în lumina noii declarații se va concretiza în zilele următoare.

Vietnam

Vietnam

Vietnam

A doua țară din listă (și din lume), care a interzis bitcoin: banca centrală a Vietnamului a interzis instituțiilor financiare să folosească monede digitale ca mijloace de plată sau să ofere servicii de schimb valutar pentru ele, din februarie 2014. Statul a avertizat anterior cu privire la utilizarea de bitcoini, afirmând că guvernul și banca de stat nu au recunoscut bitcoin ca metodă legitimă de plată.

Sub aceste considerente, unele mici întreprinderi bitcoin încă își mai exercită profesia, iar o conferință bitcoin va avea loc în luna mai.

Orientul Mijlociu

Israel

Israel

Israel

Autoritatea fiscală israeliană a spus că va lua în considerare o taxă pe bitcoin, dar nu au fost făcute alte declarații. Bank of Israel (BOI) și Ministerul israelian al Finanțelor, au emis o declarație comună în februarie 2014, avertizând cu privire la riscurile de investiții precum și pericolele prezentate de monedele digitale ca instrumente de fraudă, spălare de bani și finanțare a terorismului. Cu toate acestea, Baroul Avocaților din Israel a decis, în august în 2013, că bitcoin ”este o formă adecvată de plată pentru avocati” și a autorizat membrilor săi să-l accepte.

Iordania

Iordan

Iordan

Banca Centrală a Iordaniei a emis de asemenea, un avertisment similar legat de statutul nereglementat al monedelor digitale, în februarie 2014, și a interzis băncilor, companiilor financiare, procesoarelor de plată și caselor de schimb valutar să aibă de-a face cu ele, în special cu bitcoin.

Liban

Lebanon

Lebanon

Banca centrală a Libanului a emis un avertisment pe 2 ianuarie 2014, spunând că bitcoin nu a oferit consumatorilor protecție, a avut un preț volatil și a fost adesea folosit în tranzacții ilegale. A sfătuit oamenii să nu folosească monedele digitale.

Oceania

Noua Zeelandă

Noua Zeelanda

Noua Zeelanda

Guvernatorul și Asistentul Guvernator de la Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) au emis personal avertismente la mijlocul lunii decembrie 2013, avertizând cu privire la riscurile asociate cu volatilitatea, dar spunând că tehnologia este ”interesantă”.

Australia

Australia

Australia

În timp ce guvernatorul Reserve Bank of Australia a avertizat anterior cu privire la ”excesele speculative”, Inspectoratul Fiscal Australian (ATO) a asigurat activități cu linii directoare legate de modul în care are de gând să se ocupe de bitcoin, afirmând că veniturile și profiturile derivate din tranzacțiile cu bitcoin sunt impozabile.

Într-o scrisoare adresată unei persoane, ATO a spus că trasferul de bitcoini către o companie privată în schimbul acțiunilor, s-ar calcula ca venit, iar transferul bitcoinilor către o altă parte ar face obiectul impozitului pe bunuri și servicii. Profiturile bitcoin ar fi de asemenea supuse impozitelor câștigurilor de capital.

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.