Cum Se Păstrează Bitcoinii

July 30, 2014 by in category Informatii with 1 and 2
Home > Blog > Informatii > Cum Se Păstrează Bitcoinii

Portofelele bitcoin păstrează cheile private de care aveți nevoie pentru a accesa o adresă Bitcoin și pentru a vă cheltui fondurile. Acestea se găsesc în diferite forme, concepute pentru diferite tipuri de dispozitiv. Puteți utiliza chiar și depozitatea pe hârtie pentru a-i păstra pe toți în afara calculatorului. Desigur, este foarte important să vă securizați portofelul și să îi faceți un backup.

Bitcoinii reprezintă echivalentul modern al numerarului, și în fiecare zi, un alt comerciant începe să accepte bitcoini ca formă de plată. Știm cum sunt produși și cum funcționează o tranzacție, dar cum sunt aceștia stocați? Păstrăm bani cash în portofele în format fizic, iar bitcoin funcționează într-o manieră similară, doar că este în mod normal, digitală.

portofel-bitcoin-si-drive-usb

Portofel Bitcoin de Hartie si Drive USB de Bitcoin

Ei bine, mai precis, nu păstrați practic bitocinii oriunde. Ceea ce stocați sunt cheile digitale folosite pentru a vă accesa adresa publică bitcoin și pentru a semna tranzacțiile. Această informație este păstrată într-un portofel bitcoin.

Portofelele bitcoin vin într-o varietate de forme. Există patru tipuri principale de portofele: desktop, mobile, web și hardware. Iată cum funcționează acestea.

Portofele desktop

Dacă ați instalat deja clientul Bitcoin original (Bitcoin-Qt), atunci aveți în funcțiune un portofel, dar e posibil să nu realizați asta. Pe lângă transmiterea tranzacțiilor în rețea, acest software vă permite de asemenea, să creați o adresă bitcoin pentru a trimite și primi moneda virtuală, și să stocați cheia privată pentru ea.

Există și alte portofele desktop, toate cu funcții diferite. Mulibit funcționează pe Windows, Mac OSX, și Linux. Hive este un portofel OSX cu câteva caracteristici unice, inclusiv un app store care se conectează direct la serviciile Bitcoin.

Unele portofele desktop sunt concepute pentru securitate: Armory se încadrează în această categorie.

Altele pun accent pe anonimat: Dark Wallet – folosește un plugin lightweight browser pentru a furniza serviciile, inclusiv ”amestecul” de monede, în care monedele utilizatorilot sunt schimbate pentru altele, pentru a împiedica oamenii să le urmărească.

Portofele mobile

Portofelele desktop sunt toate foarte bune, dar nu sunt foarte utile dacă vă aflați afară, pe stradă, și doriți să plătiți ceva într-un magazin obișnuit. În aceste cazuri, portofelul mobil vine în ajutor. Instalându-l ca o aplicație pe smartphone, portofelul poate stoca cheile private pentru adresele bitcoin și vă permite să plătiți direct cu telefonul. În unele cazuri, un portofel bitcoin va profita de funcția NFC (Near Field Communication) a smartphone-ului, permițându-vă să selectați telefonul lângă reader și să plătiți cu bitcoini fără să introduceți vreo informație.

O caracteristică comună a portofelelor mobile este că nu sunt clienți compleți Bitcoin. Un client Bitcoin complet trebuie să descarce întregul blockchain bitcoin, care este mereu în creștere și cu mulți gigabytes ca dimensiune. Acest lucru v-ar putea implica într-o serie de probleme cu furnizorul de servicii mobile, care va fi încântat să vă trimită o factură consistentă pentru a descărca mai mult de un link celular. În orice caz, multe telefoane nu ar putea ține tot registrul blockchain în memoria lor.

În schimb, acești clienți mobili sunt de multe ori concepuți pentru simplified payment verification (SPV). Descarcă o foarte mică parte din blockchain, și se bazează pe alte noduri sigure din rețeaua bitcoin pentru a se asigura că au informația corectă.

Exemple de portofele mobile ar fi portofelul Bitcoin Android, Mycelium, Xapo, și Blockchain (care vă păstrează bitcoinii criptați pe telefon și salvați pe un server web). Unele au caracterisitici speciale unice. Kipochi, de exemplu, permite utilizatorilor să-și folosească numerele de telefon ca adrese bitcoin.

Apple este extrem de paranoic în ceea ce privește portofele bitcoin. Coinbase a avut scoasă aplicația portofelului mobil în noiembrie 2013, iar apoi, în februarie 2014, aplicația IOS a Blockchain a fost eliminată, urmată de reapariția acesteia undeva prin august 2014.

Cu toate acestea, aplicația Bity furnizează un serviciu simplu care conectează portofelul dvs. găzduit în altă parte, și vă permite să acceptați și să plătiți prin scanarea codului QR sau prin introducerea manuală a cheilor portofelului. Nu am primit până acum nicio obiecție cu privire la calitatea acestei aplicații, așa că ne oprim la o scurtă recomandare până vom avea alte informații.

În plus, puteți gestiona în continuare conturile Bitcoin, folosind un browser de pe iPhone, iar CoinPunk dezvoltă în continuare astfel de soluții browser, pe care Apple nu le poate interzice.

Portofele online

Portofelele web stochează cheile private online, pe un calculator conectat la internet și controlat de altcineva. Mai multe astfel de servicii online sunt disponibile, și unele se conectează la portofelele desktop sau web, reproducând adresele între diferite servicii pe care le dețineți.

Un avantaj al portofelelor web este acela că le puteți accesa de oriunde, indiferent de dispozitivul folosit. Cu toate acestea, au și un dezavantaj major: dacă nu este corect puse în aplicare, pot pune structura care administrează website-tul să se ocupe de cheile dvs. private – practic, luând bitcoinii de sub controlul dvs. Acesta este un lucru de-a dreptul înfiorător, mai ales când începeți să acumulați mulți bitcoini.

Coinbase, o operațiune integrată portofel/bitcoin, administrează portofelele sale online la nivel mondial, dar permite oamenilor să cumpere bitcoini doar în SUA.

Blockchain găzduiește de asemenea, un portofel web popular, iar Strongcoin oferă ceva ce se numește portofel hibrid, care vă permite să criptați cheile private ale adreselor înainte de a le trimite către servere – criptarea se efectuează în browser.

Fondat de Wences Casares, fostul director general și fondator al portofelului digital Lemon, Xapo își propune să ofere confortul unui portofel bitcoin simplu, cu un plus de securitate a unui seif de depozitare la rece.

Portofele hardware

Portofelele hardware sunt în prezent în număr foarte limitat. Acestea sunt dispozitive special concepute pentru a păstra cheile private electronic și pentru a facilita plățile. Trezor și Mycelium au în prezent portofele în dezvoltare, dar din februarie 2014, niciunul nu și-a livrat produsele finale. Totuși în februarie 2014, a fost anunțată apariția brățării sport Nymi, de la Boinym, care funcționează ca un portofel bitcoin și folosește ritmul inimii dvs. ca o cheie de securitate.

Sunt portofelele bitcoin sigure?

Depinde cum le gestionați. Cheile private stocate în portofel reprezintă singura cale de acces la datele tranzacției aflate în adresa bitcoin. Dacă le pierdeți, vă pierdeți și bitcoinii. Prin urmare, sunt sigure în măsura în care nimeni nu le poate accesa și cât timp nu se pierd.

Portofelele bitocoin sunt anonime?

Pe de o parte, bitcoin este în totalitate anonim. Pe de altă parte, este complet transparent și poate fi urmărit. Datorită acestui fapt, bitcoin este adesea menționat ca fiind pseudonim.

Acest fapt a determinat unele companii care au apărut cu scopul de a urmări tranzacțiile suspecte, să controleze blockchain-ul. Pentru a contracara acest lucru, au fost dezvoltate în comunitatea bitcoin, proiecte ce constau în a duce anonimitatea mai departe, precum Merge Avoidance, Stealth Addresses și Coin Mixing.

Versiunea alfa Dark Wallet – un portofel bitcoin crowdfunded – a fost lansată în mai 2014.

Creat de Amir Taaki și Cody Wilson, Dark Wallet a fost conceput pentru a furniza noi instrumente în ceea ce privește confidențialitatea financiară, inclusiv un amestec de monede încorporat și adrese de portofel ”invizibile”. Dezvoltatorii își indeamnă utilizatorii să folosească testnet cu bani falși de joc, pentru a corecta bug-urile, înainte de pune în pericol bitcoinii.

Portofelele și serviciile Dark Wallet ne trimit la ideea că utilizarea bitcoin poate fi pe cât de anonimă doriți să fie.

Cum îmi pot securiza portofelul?

Există câteva metode de a vă face portofelul bitcoin mai sigur:

1. Criptați-l

Un mod de a vă proteja portofelul de ochii indiscreți este acela de a-l cripta cu o parolă puternică. Acest lucru va face dificil accesul la portofelul dvs., dar nu imposibil. Dacă calculatorul este afectat de un malware, infractorii ar putea înregistra tastarea dvs. și să vă găsească parola.

2. Faceți-i un backup după fiecare tranzacție

În cazul în care aveți cheile private păstrate într-un portofel, dacă plasați portofelul unde nu trebuie sau dacă se deteriorează, atunci veți pierde cheile. Prin backup, faceți o copie a cheilor private, dar este important să faceți și un backup al întregului portofel. Unele adrese sunt folosite pentru a depozita restul din tranzacții, și ar putea să nu vă fie afișate în mod implicit. Faceți backup la tot în 7 locuri diferite, și țineți-le departe de ochii indiscreți.

3. Lăsați-l offline, folosiți un portofel de hârtie

bitcoin-in-seif

Bitcoin în Seif

Dacă nu vă simțiți confortabil cu ideea de păstra cheile bitcoin digital, de teamă că ar putea fi furate de hackeri, mai există o opțiune: ”depozitare la rece” (cold storage). Portofelele cold storage păstrează cheile private bitocoin offline, astfel încât nu pot fi furate de altcineva de pe internet.

Este o idee bună să folosiți depozitarea la rece pentru cea mai mare parte a averii dvs. bitcoin, și să transferați câte puțin către adrese bitcoin separate într-un portofel ”fierbinte” cu conexiune la internet, făcându-i mai ușor de cheltuit. În acest fel, chiar dacă se pierde telefonul mobil, sau portofelul de pe PC-ul notebook este șters în timpul unei avarii a hard disk-ului, doar o mică sumă de bitcoini este în pericol.

Multe software-uri ale portofelelor bitcoin oferă o opțiune de depozitare la rece. Sau, ați putea alege un mod transparent și să folosiți pur și simplu hârtie pentru stocarea offline în formă de ”portofel de hârtie”. Pentru un ghid folositor despre portofele pe hârtie accesați și http://bitcoinx.ro/tipurile-si-functiile-portofelelor-bitcoin/.

Există câteva site-uri care oferă servicii pentru portofele de hârtie. Acestea vor genera o adresă bitcoin pentru dvs. și vor crea o imagine ce conține două coduri QR: unul reprezintă adresa publică folosită pentru a primi bitcoini, celălalt este cheia privată, pe care o puteți folosi pentru a cheltui bitcoinii păstrați pe acea adresă.

1 Comment

  • Cioata Emil
    on November 6, 2014 Reply

    eu mi-am facut un paper wallet pe care l-am bagat in tipla si-l tin foarte bine ascuns in portofel tot timpul. am si un backup pe un usb stick pe care-l tin in banca. asa ma asigur ca nu pierd vreodata accesul la btc si de asemenea ca totul este in siguranta.

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.