Cum funcționează Bitcoin? Un Video Explicativ

September 9, 2014 by in category Featured, Informatii with 4 and 2
Home > Blog > Featured > Cum funcționează Bitcoin? Un Video Explicativ

Transcript

Introducere

Acest video explica cum functioneaza bitcoin fara a se folosi jargon specific sau explicatii matematice. Nu se vrea a fi o explicatie a ceea ce este bitcoin, pentru asta va rugam sa va informati pe bitcoinx.ro. Sa continuam.

Bitcoin faciliteaza schimbul de bani electronic la fel de simplu cum ai trimite un email sau un sms. Pentru a trimite bani folosesti ceea ce se numeste o aplicatie de portofel bitcoin, introduci sau scanezi adresa recipientului si apesi send. Recipientul primeste instant banii in contul lui.

Deci cum functioneaza? La nivelul de baza, bitcoin este doar o carte mare cu numere de cont si balante. Cand Bob ii trimite lui Carol 5 bitcoini, balanta lui scade cu 5 iar a lui Carol creste cu 5. Bitcoin nu este sprijinit de guvern sau garantat in aur, este sprijinit doar de credinta oamenilor ca aceste numere valoreaza ceva, si un sistem care impedica tranzactiile nelegitime.

Securitatea sistemului

Sistemul se asigura ca nu poti cheltui decat banii tai, cand apesi pe send portofelul trimite un mesaj retelei cu o descriere a operatiunii si ce ar trebui trecut in carte inclusiv contul tau, contul recipientului si suma de trimis. Deci ce impedica un hot sa creeze si sa trimita un mesaj fals retelei pentru a fura bani?

Bitcoin foloseste o semnatura pentru fiecare mesaj prin care se verifica identitatea individului. Aceasta semnatura este bazata pe matematica in locul unei semnaturi scrise cum avem la banca.

Matematica este in criptografie, de regula folosita sa codeze mesaje, dar in bitcoin este folosita pentru a dovedi apartenenta contului. Fiecare cont are o cheie cunoscuta doar de detinatorul acesteia, folosita pentru a crea semnaturi prin criptarea mesajelor de transactionare. Reteaua testeaza semnatura prin incercarea de a o decripta. Daca are success, se dovedeste ca semnatura a fost creata de catre detinatorul real al contului.

Deoarece nu ne bazam pe analize de scris, aceste semnaturi matematice nu pot fi copiate sau refolosite la alte tranzactii, ele fiind unice pentru fiecare tranzactie.

Mentinerea cartii (registrului)

Deci aceste semnaturi impiedica adaugarea in carte a tranzactiilor neautorizate, dar cine le verifica si cine tine cartea tranzactiilor? In mod surprinzator, oricine!

Unul din atuurile Bitcoin este sistemul descrentralizat care nu este controlat de catre un guvern sau o companie. De fiecare data cand cineva trimite bani, un mesaj de tranzactionare este trimis la toti oamenii care vor sa contribuie la carte, denumini si minei. Fiecare miner tine o copie a cartii si o modifica de fiecare data cand primesc o tranzactie cu o semnatura valida.

Cartile sunt imprastiate in toata lumea, intarzierile de trafic si frauda ocazionala poate duce la diferente intre carti. Deci cum decide reteaua ce versiune a cartii este corecta?

Asemanator sistemelor democrate, exista un sistem de votare. Minerii voteaza prin rezolvarea unui puzzle matematic baza pe versiunea lor de carte. Prima persoana care rezolva un puzzle anunta public solutia iar toti ceilalti isi rescriu caietele la acea versiune.

Votul este o cursa matematica, dar designul acesteia favorizeaza versiunea majoritara. Cu cat mai multi oameni lucreaza la o versiune particulara, cu atat mai rapid va fi rezolvata.

Pentru că noi tranzacții sunt în mod constant generate, acest proces de votare se repetă la infinit, astfel minerii sunt mereu de acord cu privire la tranzactiile noi.

Votare intr-un sistem descentralizat

De ce probleme matematice si nu voturi pe email pentru a decide ce carte e corecta? Fara o autoritate centrala care sa numere voturile ar fi imposibil limitarea persoanelor la un singur vot, o persoana ar putea sa-si faca mai multe conturi prin care sa voteze si sa insele sistemul. Functia matematica impedica aceste situatii, fiecare vot are un cost in puterea de calcul si electricitate. Manipularea sistemului prin supra votare este imposibila daca nu ai cel putin jumatate din puterea de calcul a retelei – un lucru improbabil de atins.

Deci matematica asigura o votare corecta intr-un sistem descentralizat. Cele doua functii principale sunt:

 • Impiedicarea cuiva de a pre-rezolva un puzzle pentru a castiga cursa, fiecare puzzle este construit pe raspunsurile anterioare, iar castigatorul nu este doar cea mai recenta versiune, ci versiunea cartii cu cele mai multe solutii.
 • Puzzelurile sunt de asemenea speciale, nu exista trucuri pentru a fi rezolvate mai rapid in afara de achizitionarea unei puteri de calcul mai mare si costuri de electricitate marite. In acest fel sistemul se asigura ca solutiile sunt reale si nu apartin unui escroc.

Crearea banilor

O nota finala despre cum sunt creati bitoinii. De fiecare data cand un puzzle e rezolvat, o recompensa este adaugata in contul celui care il rezolva, banii creandu-se din neant. Aceasta miscare este un plus pentru oameni ca sa mentina cartea si banii proveniti din retea sunt adaugati la micile taxe de tranzactionare.

Minerii sunt denumiti asa datorita faptului ca isi castiga banii prin puterea de calcul oferita retelei dar scopul lor real este de a mentine cartea, nu sa castige bani. Sistemul de votare ofera o modalitate convenabila de a distribui aleatoriu bani in lume, iar anul 2140 nu vor mai fi tipariti bitcoini.

Concluzie

Pentru a concluziona, bitcoin este o moneda electronica bazata pe o carte mentinuta de catre retea. Oamenii transfera bani prin trimiterea mesajelor catre mineri, care descriu cat si unde sunt trimisi banii. Minerii verifica autenticitatea mesajelor prin verificarea semnaturii digitale. La final, minerii pica de acord unul cu altul prin folosirea unui sistem de votare bazat pe matematica.

Sper ca acest video sa va fi ajutat in a intelege cum functioneaza bitcoin. Pentru mai multe informatii va asteptam pe bitcoinx.ro

4 Comments

 • robertu
  on September 9, 2014 Reply

  Va multumesc pentru acest video, o sa-i dau share de acum incolo cand ma mai intreaba careva despre cum functioneaza bitcoin.

  Am cumparat si eu cativa btc, dar ii tin acolo bine sa faca pui desi nu am inteles niciodata cum functioneaza total si mi se pare imposibil de inteles total. Ce conteaza e ca ai un portofel si dai send, cat se poate de simplu.

  • Author
   Alexandru
   on September 9, 2014 Reply

   Asa este, nu trebuie sa intelegi cum functioneaza bitcoin, dar nu uita sa-ti securizezi portofelul de bitcoin daca vrei sa fii in siguranta.

 • robertu
  on September 9, 2014 Reply

  Da, normal, folosesc Bitcoin QT si l-am encriptat cu parola inca de la prima folosire, cum ati explicat si voi in celalalt articol http://bitcoinx.ro/informatii/cum-se-pastreaza-bitcoinii/

 • Andreea
  on February 11, 2015 Reply

  Cat de misto este ca nu se pot intoarce.. asta o sa duca cu timpul la o revolutie financiara in fiecare are dreptul total la proprii bani!

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.