Ce este Bitcoin?

July 17, 2014 by in category Featured, Informatii tagged as with 1 and 2
Home > Blog > Featured > Ce este Bitcoin?

Bitcoin este un tip de monedă digitală, creată și păstrată electronic. Nimeni nu o controlează. Bitcoinii nu sunt tipăriți, cum sunt dolarii și euro – ei sunt produși de o mulțime de oameni din întreaga lume, folosind un sofware care rezolvă formule matematice. Este primul exemplu al unei categorii de bani în dezvoltare, cunoscută sub numele de criptomonedă (cryptocurrency).

Video prezentare Bitcoin (în engleză)

Ce o diferențiază de monedele normale?

Bitcoin poate fi folosit pentru a cumpara lucruri electronic. În acest sens, este precum dolarii, euro sau yenii, care sunt de asemenea, tranzacționați digital.

Cu toate acestea, caracteristica cea mai importantă a Bitcoin, și lucrul care o face diferită de banii convenționali, este faptul că e descentralizată. Nici o instituție nu controlează rețeaua Bitcoin. Acest lucru liniștește oamenii, deoarece asta înseamnă că banca nu le poate controla banii.

Cine a creat Bitcoin?

Un dezvoltator de software numit Satoshi Nakamoto a propus bitcoin, care era un sistem de plată electronic bazat pe demonstrații matematice. Ideea a fost de a produce o monedă independentă de orice autoritate centrală, transferabilă electronic, mai mult sau mai puțin în mod rapid, cu taxe de tranzacție foarte mici.

Cine o tipărește?

Nimeni. Această monedă nu este tipărită în format fizic, în umbra unei bănci centale, fără a da explicații populației și creând propriile reguli. Acele bănci pot pur și simplu produce mai mulți bani pentru a acoperi datoria națională, devalorizând astfel, moneda lor.

În schimb, bitcoin este creată digital de către o comunitate de oameni căruia oricine i se poate alătura. Bitconii sunt ”exploatați”, folosind puterea de calcul într-o rețea distribuită. Această rețea procesează de asemenea, tranzacții făcute cu moneda virtuală, făcând efectiv din bitcoin, propria rețea de plată.

Deci nu poți multiplica bitcoini nemilitați?

Așa e. Protocolul Bitcoin – regulile care fac ca bitcoin să funcționze – spun că doar 21 de milioane de bitcoini pot fi creați vreodată de mineri. Cu toate acestea, aceste monede pot fi divizate în părți mai mici (cea mai mică valoare divizibilă este a suta milionime din bitcoin și se numește ”Satoshi”, după fondatorul Bitcoin).

În ce constă?

 

ce-este-bitcoin

Ce este bitcoin?

Moneda convențională este făcută din aur sau argint. Teoretic, ai ști că, dacă ai preda un dolar la bancă, ai putea obține ceva aur în schimb (deși acest lucru nu a funcționat în practică). Dar bitcoin nu este făcută din aur; este pe bază de matematică.

Oameni din întreaga lume folosesc programe software care înțeleg formule matematice pentru a produce bitcoini. Formula matematică este disponibilă gratuit, astfel încât oricine o poate verifica. Software-ul este, de asemenea, open source, ceea ce înseamnă că oricine se poate uita peste el pentru a se asigura că îndeplinește funcțiile corespunzătoare.

Care îi sunt caracteristicile monedei Bitcoin?

Bitcoin prezintă mai multe caraceristici importante care o deosebesc de monedele fictive.

1. Este descentralizată

Rețeaua Bitcoin nu este controlată de o autoritate centrală. Fiecare dispozitiv care minează bitcoin și procesează tranzacții, constituie o parte a rețelei, iar dispozitivele funcționează împreună. Asta înseamnă că, în teorie, o autoritate centrală nu poate să se joace cu politica monetară și să provoace un colaps – sau să decidă pur și simplu, să le ia oamenilor bitcoinii, așa cum Banca Centrală Europeană a decis să facă în cazul Ciprului, la începutul anului 2013. Iar în cazul în care o parte a rețelei se deconectează dintr-un anumit motiv, banii continuă să curgă.

2. Este ușor de configurat

Băncile tradiționale te fac pur și simplu să faci acrobații pentru a deschide un cont. Configurarea conturilor de comerciant pentru plată este o altă sarcină kafkiană asaltată de birocrație. Cu toate acestea, aveți posibilitatea să configurați o adresă Bitcoin în câteva secunde, fără alte întrebări și fără taxe de plătit.

3. Este anonimă

Ei bine, într-un fel. Utilizatorii pot deține mai multe adrese Bitcoin, iar ele nu sunt legate de nume, adrese sau alte informații de identificare personală. Cu toate acestea …

4. Este complet transparentă

…bitcoin stochează detaliile fiecărei tranzacții care a avut loc în rețea, într-o versiune foarte mare a unui registru general, numit block chain. Block chain-ul spune tot. Dacă aveți o adresă bitcoin folosită în mod public, oricine vă poate spune câți bitcoini sunt stocați la acea adresă. Doar că nu știu că vă apaține. Există măsuri pe care oamenii le pot lua pentru a-și face activitățile mai opace în rețeaua bitcoin, totuși, cum ar fi să nu folosească aceleași adrese bitcoin în mod constant, și să nu transfere mulți bitcoini la o singură adresă.

5. Taxele de tranzacție sunt minuscule (0.16 RON la data de 1 Septembrie 2014)

Banca ta te poate taxa cu 10 lire pentru un transfer internațional. Bitcoin nu face asta.

6. Este rapidă

Poți trimite bani oriunde, care vor ajunge câteva minute mai târziu, imediat ce rețeaua bitcoin procesează plata.

7. Nu este recuperabilă

Când bitcoinii tăi sunt trimiși, nu îi mai poți recupera, decât în cazul în care destinatarul ți-i returnează. S-au dus pentru totdeauna.

Deci bitcoin are multe de demonstrat, în teorie. Dar cum funcționează, în practică? Citește mai multe pentru afla cum sunt bitconii extrași, ce se întâmplă când are loc o tranzacție bitcoin, și cum ține rețeaua evidența la tot.

1 Comment

  • Alex
    on September 9, 2014 Reply

    va multumesc frumos pentru articol, chiar m-a ajutat sa inteleg ce este bitcoin. vreau sa ma risc si sa cumpar si eu de 100 de lei, cum as putea proceda?

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.