Bitcoin Pentru To(n)ți

July 17, 2014 by in category Informatii tagged as , with 2 and 2
Home > Blog > Informatii > Bitcoin Pentru To(n)ți

Acest ghid de explicatie al Bitcoin este potrivit până și pentru copiii mici, dacă după ce-l citiți încă nu întelegeți ce este Bitcoin, vă rog nu ezitați să ne contactați.

Este o zi frumoasă și noi stăm pe o bancă în parc. Eu am un măr pe care ți-l ofer. Acum, tu ai un măr, iar eu nu am nici unul. Simplu, nu?

Să fim atenți la ce s-a întâmplat:

 • Mărul meu a fost pus fizic în mâna ta.
 • Știi că așa s-a întâmplat. Am fost de față. Ai fost de față. L-ai atins.
 • Nu am avut nevoie de o terță parte care să ne ajute să facem transferul. Nu a fost nevoie să îl reținem pe Unchiul Tommy (care este un judecător celebru) pentru a sta cu noi pe bancă și să confirme că mărul a plecat de la mine către tine.
 • Mărul este al tău! Nu pot să îți dau alt măr pentru că nu mi-a mai rămas nici unul. Nu îl mai pot controla. Mărul nu se mai află deloc în posesia mea. Tu ai acum control absolut asupra mărului. Poți să îl dai prietenului tău dacă dorești, iar prietenul tău îl poate oferi unui alt prieten. Și tot așa.

Deci așa arată un schimb în persoană. Probabil ar fi la fel dacă ți-aș oferi o banană, o carte, un bănuț sau un dolar…

Dar spun prea multe, prea devreme / rapid.

Să ne întoarcem la mere!

mar-blurat-bitcoin

Bitcoin pe întelesul tuturor

Acum spuneți, am un măr digital. Poftim, îți ofer mărul meu digital.

Ah! De acum devine interesant.

De unde știi că acel măr digital care mi-a aparținut, este acum al tău și numai al tău? Gândește-te puțin la asta. E mai complicat de atât, nu-i așa?

De unde știi că nu am trimis acel măr Unchiului Tommy, ca un atașament pe e-mail, mai întâi? Sau prietenului tău, Joe? Sau inclusiv prietenei mele, Lisa? Poate am făcut câteva copii ale acelui măr digital pe calculatorul meu. Poate l-am pus pe Internet și l-au descărcat milioane de utilizatori.

După cum vezi, acest schimb digital este ușor problematic. A trimite mere digital nu e ca și cum ai trimite mere în forma fizică.

Câțiva informaticieni inteligenți au chiar un nume pentru această problemă: se numește double sending. Dar nu-ți face griji. Tot ce trebuie să știi e că i-a încurcat ceva timp și nu au rezolvat-o niciodată.

Până acum.

Dar hai să ne gândim la o soluție pe cont propriu.

Registre

registru-de-cheltuieli

Poate aceste mere digitale trebuie trecute într-un registru. Este de fapt o carte în care să treceți toate tranzacțiile – un caiet de contabilitate.

Acest registru, din moment ce e digital, trebuie să stea în propria sa lume și să aibă pe cineva care să se ocupe de el.

Ca World of Warcraft, să zicem. Blizzard, băieții care au creat jocul on-line, au un ”registru digital” a tuturor săbiilor de foc care există în sistem. Deci, e super, cineva ca ei ar putea să țină evidența merelor noastre. Grozav – am rezolvat-o.

Problema

Există o mică problemă totuși:

 1. Ce se întâmplă dacă un tip de la Blizzard a creat mai mult? El ar putea adăuga doar câteva mere digitale la soldul său oricând dorește!
 2. Nu e chiar ca atunci când eram pe bancă în acea zi. Atunci eram doar tu și eu. Trecând prin Blizzard este ca și cum l-am scoate pe Unchiul Tommy (o terță parte) afară din sala de judecată (ți-am zis că e un judecător faimos?) pentru toate tranzacțiile noastre de pe banca din parc. Cum aș putea să îți predau mărul me digital, știi tu, ca de obicei?

Există vreo modalidate de a reproduce îndeaproape banca noastră din parc, tranzacția digitală dintre noi doi și atât? Pare cam greu…

 

Soluția urmează

reteaua-bitcoin

Ce se întâmplă dacă dăm acest registru tuturor? În loc de registrul ce se află pe un computer Blizzard, să fie unul care să stea în calculatoarele tuturor. Toate tranzacțiile care au avut loc vreodată, din toate timpurile, în mere digitale, vor fi înregistrare în el.

Nu se poate trișa. Nu îți pot trimite mere digitale pe care nu le am, pentru că atunci nu s-ar sincroniza cu toată lumea din sistem. Ar fi un sistem de greu de învins. Mai ales dacă a devenit foarte mare.

Plus că nu este controlat de o singură persoană, deci știu că nu este nimeni care să decidă să își ofere lui însuși mai multe mere digitale. Regulile sistemului au fost definite încă de la început. Iar codul și regulile sunt sursă deschisă – știi, cam cum ar fi software-ul utilizat în telefonul Android al mamei tale. Sau cam cum ar fi Wikipedia. Este acolo pentru ca oamenii deștepți să contribuie acolo, să o mențină, să o securizeze, să o îmbunătățească și să o verifice.

Ai putea participa și tu la această rețea și să actualizezi registrul și să te asiguri că toate calculele sunt corecte. Pentru efort, ai putea obține cam 25 de mere digitale, ca o recompensă. De fapt, este singura modalitate de a crea mai multe mere digitale în sistem.

Am simplificat cam mult

…dar sistemul pe care l-am explicat există. Se numește protocolul Bitcoin. Iar acele mere digitale sunt ”bitcoinii” din sistem. Ca să vezi!
Deci ai văzut ce s-a întâmplat? Ce permite registrul public?

 1. Este sursă deschisă, ați reținut? Numărul total de mere a fost definit în registrul public de la început. Cunosc suma exactă existentă. În cadrul sistemului, știu că sunt limitate (puține).
 2. Când fac un schimb, știu acum că mărul digital, în mod certifiabil, nu se mai află în posesia mea și îți aparține întru totul. Nu obișnuiam să spun asta despre chestiile digitale. Va fi actualizat și verificat de către registrul public.
 3. Pentru că este un registru public, nu am avut nevoie de Unchiul Tommy (terța parte) să se asigure că nu am trișat, sau că nu am făcut copii suplimentare, sau că nu am trimis mere de două ori, sau de trei ori…

În cadrul sistemului, schimbul unui măr digital este acum ca schimbul unuia real. La fel de bine ca și cum aș vedea un măr real plecând din mâna mea și lăsat să cadă în buzunarul tău. Și, la fel ca și pe banca din parc, schimbul a implicat doar doi oameni. Tu și eu – nu am avut nevoie de Unchiul Tommy pentru a valida.

Cu alte cuvinte, se comportă ca un obiect fizic.

Dar știi ce e tare? Este tot digital. Ne putem ocupa de 1.000 de mere, sau de 1 milion de mere sau chiar de 0.0000001 mere. Pot să-l trimit printr-o apăsare de buton, și pot să îl las în buzunarul tău digital dacă aș fi în Nicaragua și tu în New York.

Pot face chiar și alte chestii digitale dincolo de aceste mere digitale! E digital, pănă la urmă. Poate pot atașa un text pe el – o notă digitală. Sau poate pot atașa lucruri mult mai importante; ca un contract de exemplu, sau un certificat de stoc, sau o carte de identitate…

Deci e grozav! Cum ar trebui să tratăm sau să valorificăm aceste ”mere digitale”? Sunt destul de utile, nu-i așa?


Ei bine, mulți oameni discută despre asta. Există dezbateri între aceasta și școala economică. Între politicieni. Între programatori. Nu-i asculta pe toți totuși. Unii oameni sunt inteligenți. Unii sunt dezinformați. Unii spun că sistemul merită din plin, alții spun că e egal cu zero. Un tip chiar a propus un număr cu greutate: 1.300 de dolari pe măr. Unii spun că e aur digital, alții că e doar o monedă. Alții spun că sunt exact ca lalelele. Unii spun că va schimba lumea, unii spun că este doar un moft.

Eu am propria mea opinie. Asta e o poveste pentru altă dată, totuși. Dar copile, acum știi mai multe despre Bitcoin decât majoritatea.

2 Comments

 • george m.
  on September 9, 2014 Reply

  Si cat valoreaza astazi un “mar digital”?

 • Author
  Alexandru
  on October 28, 2014 Reply

  Imi cer scuze de intarzierea in reply, voi da un copy paste direct cu valoarea acestuia:
  1 bitcoin = 283.21 EUR
  1 bitcoin = 356.42 USD

  Pentru a fii mereu la curent cu pretul va sugeram sa vizitati pagina https://bitcoinx.ro/pretul-bitcoin/ si sa o puneti la bookmark-uri pentru a fi accesata rapid.

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.