Bitcoin – Noțiuni de Bază

October 31, 2014 by in category Informatii tagged as with 4 and 4
Home > Blog > Informatii > Bitcoin – Noțiuni de Bază

bitcoin-notiuni-de-baza

Următoarele informații reprezintă minimele cunoștințe pe care trebuie să le ai pentru a folosi bitcoin. Se presupune că nu vrei detalii despre cum sunt creați bitcoinii (minați), trimiși (răspândiți) sau verificați (confirmați). Nu te interesează dacă bitcoin sunt într-adevăr ”bani”, dacă au ”valoare intrisecă”, nici implicațiile lor de natură politică.

Nu te interesează dacă îți ascund identitatea sau o dezvăluie. Și nu vrei să dezbați narcoticele, pornografia, armele, tutunul, alcoolul, socialismul, libertarianismul sau anarho-capitalismul. Vrei doar să obții câteva monede cu care să te joci.

Cele 5 teme pe care trebuie să le cunoști sunt:

 • (1) cheia-pereche – adresa publică și cheia privată,
 • (2) software – primește, monitorizează și cheltuie,
 • (3) achiziționarea – câștigi sau cumperi
 • (4) gestionarea – securitate și confidențialitate
 • (5) plata – cheltui sau vinzi.

Bitcoinii personali nu sunt depozitați în calculatorul tău. Nu sunt depozitați într-un ”portofel” software, nici pe hard-disck, nici pe un stick USB. Bitcoinii sunt dispersați în cloud, împrăștiați printre sute de mii de calculatoare din întreaga lume (în jur de 7000 care validează tranzacții). Ai acces la depozitul tău de bitcoini in cloud prin cheia-pereche.

1. Cheia-pereche – Adresa Publică și Adresa Privată

exemplu-de-portofel-bitcoin

Exemplu de chei publice intr-un portofel de bitcoin

Depozitul personal de bitcoini în cloud este un seif virtual. Seiful este gestionat cu cheia-pereche (două șiruri de caractere). Un șir este adresa publică a seifului. Celălalt este cheia privată a seifului. Fiecare adresă publică este generată din cheia sa privată corespunzătoare. Într-o clipă, vom vedea cum se generează o cheie privată.

Cheia-pereche este un recipient. Pentru a cumpăra monede de la mine, ar trebui să: (1) configurezi propria cheie-pereche. În acel moment, doar tu cunoști cheia-pereche. Dar în acel moment cheia-pereche conține suma de 0.00 bitcoini. (2) Îmi plătești cash pentru, să zicem, 0,50 BTC și îmi spui DOAR adresa publică a cheii-pereche (adică adresa publică a portofelului). Apoi eu voi trimite bitcoinii către adresa publică. În acel moment cheia-pereche va avea 0,50 BTC.

Memorează două aspecte vitale ale cheilor-perechi. Fă-o acum.

1.1 Aspectul Vital Nr.1 – Oricine, ORICINE! știe adresa publică a depozitului tău, poate stoca monede acolo și vizualiza soldul și istoricul, dar nu poate cheltui monede din depozit.

1.2 Aspectul Vital Nr. 2 – Oricine, ORICINE! știe cheia privată a depozitului tău poate de asemenea să cheltuie monede din depozit, dar nimeni, NIMENI! nu poate cheltui monede din depozit fără cheia sa privată. Cheia privată seamănă cu un vechi cont bancar numeric dintr-o bancă elvețiană.

Cântărește situațiile acestor aspecte. Vom reveni asupra lor.

2. Software – primește, monitorizează și cheltuie

2.1 Primește – Nu ai nevoie de o aplicație a ”portofelului” pentru a primi monede de la alții. De fapt, deși bitcoinii tăi sunt împrăștiați peste tot în cloud, nici măcar nu ai nevoie de acces la internet. Să  presupunem că știi o cheie-pereche necunoscută de ceilalți. Spune-mi adresa sa publică și eu pot trimite monezi către acel depozit fără participarea ta. Postează adresa publică lumii solicitând donații și oricine din lumea asta poate trimite bitcoini în depozit fără intervenția ta. Monedele tale sunt în siguranță. Doar tu poți să le cheltui, chiar dacă nu ai deloc acces la internet. Repet, nu ai nevoie de o aplicație a portofelului pentru a primi bitcoini. Pe de altă parte, în cazul în care nu poți accesa Internetul, atunci nu poți spune cât ai primit în depozit.

2.2 Monitorizează – Nu ai nevoie de o aplicație a ”portofelului” pentru a vedea soldul depozitului și istoricul, dar ai nevoie de acces la internet. Orice browser poate vedea soldul și tranzacțiile. Câteva site-uri oferă acest serviciu gratuit. Cel mai popular este: “https://blockchain.info/address/ (plasează cheia privată aici)” ca în https://blockchain.info/address/1G613TmDvGtnbUht83UFdNWEmcQzcG8XZ8.

Gândește-te la confidențialitatea din exemplul de mai sus. Din moment ce ai postat cheia publică lumii, atunci oricine din lumea asta poate să acceseze același site și să se uite la soldul și tranzacțiile tale. Amintește-ți de aspectul vital nr. 1: ”Oricine (oriunde) știe adresa ta publică, poate depune monede în depozitul tău și să vadă istoricul.

Repet, nu ai nevoie de o aplicație de ”portofel” pentru a vedea soldul și istoricul. Ai nevoie de aplicație doar dacă trimiți/cheltui bitcoinii tăi pentru depozitul altcuiva.

2.3 Trimite/Cheltuie – Ai nevoie de o aplicație pentru a trimite/cheltui bitcoini din depozitul tău în al altcuiva. Recomand Android. Ia-ți o tabletă sau smartphone Android. Windows este prea nesigur pentru a se ocupa de bani. Linux e prea dificil de folosit pentru o persoană care vrea doar să joace cu câțiva bitcoini. Lui Macintosh îi lipsesc aplicațiile mai vechi pentru trimitere bitcoini. Recomand Bitcoin-QT (clientul oficial de bitcoin). Alte aplicații ce se află în prezent pe piață (“Bitcoin”, “Armory”, “Electrum”, “Multibit” și multe altele) îndeplinesc funcții dincolo de nevoile obișnuite ale utilizatorilor. Sunt prin urmare, mai complexe și mai greu de stăpânit.

Gândește-te la securitate. Pentru a trimite/cheltui bitcoini din depozit, trebuie să inserezi sau să scanezi cheia privată în aplicația de consum a bitcoinilor (în Bitcoin-QT, să zicem). Poți să ai aplicația pentru a reține cheia ta privată de acum înainte, sau poți insera/scana cheia privată în aplicație de fiecare dată când cheltui.

Dacă cineva pune mâna pe tableta sau smartphone-ul tău, ar putea să îți fure monezile. Dacă amândoi uitați cheia privată, monedele tale vor fi pierdute pentru totdeauna. Amintește-ți aspectul vital nr. 2. – Oricine (chiar și un copil), care îți știe cheia privată, îți poate cheltui bitcoinii, dar nimeni (nici măcar tu) nu poate cheltui monedele tale fără cheia privată.

Dacă folosești o aplicație pentru portofel, cum ar fi oricare menționată mai devreme atunci nu trebuie să îți faci probleme in legătură cu cheia privată, pentru că ea nu este accesibilă direct. Tot ce trebuie să ții minte, este să îți parolezi portofelul pentru securitatea fondurilor.

3. Achiziționare – Câștigi sau Cumperi

3.1 Câștigi – Pentru a câștiga bitcoini în schimbul bunurilor sau serviciilor (sfaturi în muzică sau donații, să zicem) pur și simplu arată adresa publică clientului. De exemplu, afișează o carte de vizită cu adresa publică ca un cod QR (generator QR bitcoin). Clienții pot scana codul de pe cartea de vizită în aplicația lor de trimitere a bitcoinilor și îți pot trimite monede.

3.2 Cumperi – Poți cumpăra bitcoini de la schimburile comerciale sau de la vânzători individuali. Schimburile comerciale cer o dovadă a identității, care poate dura săptămâni până să fie aprobată, și acceptă numai depozite de transfer bancar, care sunt încete și costisitoare. Sfătuiesc bitcoinerii ocazionali să nu apeleze la așa ceva. În schimb, intrați pe pagina de cumpărat bitcoin pentru a achizitiona bitcoin cu monezile clasice. Avem de asemenea și un tutorial care explică video cum se cumpără bitcoin de pe Bitcoin X.

4. Gestionarea – securitate și confidențialitate

4.1 Securitate – se reduce la protejarea cheii private. Asta înseamnă că: (1) trebuie să o știi și (2) nimeni nu o poate ști. Oricum, dacă o uiți sau altcineva o află, vei pierde banii definitiv.

Asemănarea cu un cont numeric bancar secret e teribilă. Unii mai neantrenați nu vor să se complice cu chei private și adrese publice. În schimb, ei încredințează bitcoin unui serviciu care promite să le păsteze banii în siguranță. NU FACE ASTA! Dacă cumperi BTC cu dolari la un schimb, retrage BTC către o cheie-pereche cât mai repede posibil. Dacă vinzi BTC pentru dolari, retrage dolarii către un cont bancar privat cât mai repede posibil. Dacă lași BTC sau dolari într-un schimb, e ca și cum ai cumpăra bijuterii dintr-un magazin și le-ai lăsa pe tejghea împreună cu banii și ai ieși afară.

În viitor, poate vor apărea servicii fixe, asigurate, reglementate și de încredere care să servească acestei piețe. Dar nu există încă. Lasă-ți bitconii sau cheia privată pe mâna oricui, și îți vei pierde banii fără recurs legal. Ai fost avertizat!

Există două modalități de a genera o cheie privată (împreună cu adresa publică corespunzătoare). Mai întâi, orice aplicație de trimitere bitcoin (precum Mycelium) va produce la comandă o cheie privată care conține un șir de caractere aleatorii. Apoi, o aplicație ”brain-wallet” (precum “Bitcoin Address Utility”) va genera o cheie privată aleatorie dintr-o frază sau propoziție pe care ai memorat-o. Iată care sunt argumentele pro și contra ale acestor două metode.

4.1.1 O cheie privată cu caractere aleatorii nu poate fi ghicită. Asta este partea bună. Numărul de posibilități este atât de mare încât cel mai rapid computer făcut vreodată, care ghicește milioane de variante la fiecare secundă, ar funcționa miliarde de ani până să dea de cheia ta privată printr-un noroc pur. Prin urmare, depozitul bitcoin este în siguranță atât timp cât nu îți dezvălui cheia privată cuiva. Dezavantajul e că nimeni nu poate memora un șir lung de caractere aleatorii, deci trebuie să îți notezi cheia privată undeva pentru a o avea la îndemână când va fi necesar. Și indiferent unde o notezi, fie pe hârtie, în calculator, pe un stick USB, în cloud sau o tatuezi pe piele, inevitabil o vei pierde sau cineva o va vedea. De fapt, o întreagă industrie de viruși se află în calculatore, tablete, smartphone-uri și chiar imprimante, pentru a vedea și raporta fiecare apăsare de tastă.

4.1.2  O frază de autentificare a unui ”brain-wallet” este ușor de memorat. Nu trebuie scrisă sau păstrată undeva. Va genera aceeași cheie privată de la zero de fiecare dată când dorești să trimiți/primești bitcoini. Nu poate fi furată pentru că e doar în mintea ta. Dezavantajul e că există cam puține fraze ușor de memorat. O armată de programe ruleaza in mod constant, încercând fiecare propoziție din fiecare carte posibilă. Există șanse să dea peste fraza ta în câteva ore și să îți fure banii. Nu știu cine ești și nu le pasă. Amintește-ți că oricine îți ghicește cheia privată îți poate cheltui monezile. O soluție ar fi să îți modifici în mod intenționat fraza cu greșeli de scriere, capitalizări ciudate sau semne de punctuație greșite. Dar tot ceea ce face mai greu de ghicit pentru un calcualtor neobosit, face mai greu de memorat pentru o ființă failibilă. Amintește-ți că vei pierde și banii dacă uiți fraza de autentificare.

Recomand o abordare mixtă. Inventează o frază lungă pe care doar tu să o știi. De exemplu, ”La petrecerea de Crăciun a lui Ion din 2010, când unchiul Gheorghe și-a pus abajurul pe cap, s-a împiedicat și a răsturnat bradul.” Apoi, ca să nu uiți fraza, ascunde-o într-o altă poveste a escapadelor unchiului Gheorghe, sau într-o altă poveste despre petrecerea de Crăciun. Apoi salvează întreaga poveste într-un folder (de preferat securizat cu parolă) împreună cu alte fișiere text de rezervă. Nu o publica! Pentru mai multă siguranță, adaugă ceva ce poți căuta ușor (cum ar fi primele 5 cifre din pi ”141159”) la frază, chiar înainte de a genera cheia privată.

Acum generează o cheie-pereche din fraza de autentificare. Acum poți să încarci monede în adresa publică sau să le trimiți/cheltui folosind cheia privată, așa cum dorești. Dar apoi să ștergi toate înregistrările cheii private. Nu o nota. Nu o printa. Nu o salva pe stick USB. Nu o coda sau nu o pune în cloud. Nu o băga în niciun calculator, indiferent dacă e conectat sau nu la internet. Distruge-o. Șterge-o. Uit-o. Oricând vrei să cheltui bitcoini, folosește aceeași frază cu aceeași aplicație pentru a genera din nou aceeași cheie-pereche.

Desigur, o astfel de securitate este valabilă doar pentru economiile sau depozitele tale de economii (ar fi bine să ai multe depozite de economii). Cheia-pereche de zi cu zi a cheltuielilor, poate fi păstrată pe telefon sau tabletă (aceeași cheie-pereche pe fiecare device de pe care trimiți/cheltui). Dacă pierzi device-ul sau cheia privată devine cunoscută, vei pierde banii.

4.2 Confidențialitate – se reduce la minimalizarea informațiilor legate de tine, care sunt vizibile prin adresa ta publică. Cele două elemente de date pe care ar trebui să le ascunzi de public sunt soldul depozitului și istoricul său.

Pentru a ascunde soldul, pur și simplu generează o cheie-pereche permanentă pe care o folosești doar că să primești monede. Golește periodic depozitul într-unul din economiile tale nepublicate sau în depozitele de capital de lucru, la sfârșitul fiecărei zile lucrătoare. Astfel, adresa publică a depozitului va arăta mereu un sold zero.

Pentru a ascunde istoricul tranzacției, trebuie să folosești o cheie publică diferită (o adresă nouă) de fiecare dată când vrei să primești bani prin generarea unei noi chei-pereche. Această abordare ar fi nejustificat de obositoare pentru majoritatea afacerilor și practic, pentru toți consumatorii.

5. Plata – cheltui sau vinzi

5.1 Cheltui – Pentru a plăti cu bitcoini în schimbul bunurilor sau serviciilor, cere-i vânzătorului să îți arate adresa publică. Majoritatea fac asta cu o carte de vizită sau un cod QR înregistrat la casa de marcat. Scanează codul cu propria aplicație de cheltuire a bitcoinilor (să zicem, BreadWallet) și trimite monedele.

5.2 Vinzi – Poți vinde bitcoin la schimburile comerciale sau la vânzătorii individuali. Schimburile comerciale cer o dovadă a identității, care poate dura săptămâni până se aprobă, și trimit doar prin transferuri bancare, care sunt lente și costisitoare. Sfătuiesc bitcoinerii ocazionali să nu facă asta. În schimb, dă-ne un email din pagina de contact sau un telefon și te vom ajuta cu toată plăcerea.

Mai ai dubii? Citește mai departe

Avem de asemenea și un articol intitulat Bitcoin pentru To(n)ți, te invităm să-l citești și pe acela. Și dacă tot nu înțelegi, fă-ți un portofel de bitcoin pe blockchain.info și vezi pagina pe care vindem bitcoin pentru a achiziționa.

4.6/5 - (17 votes)

4 Comments

 • Gabriel M
  on November 6, 2014 Reply

  Asta este unul dintre cele mai bune ghiduri despre bitcoin pe care l-am gasit pana acum, va multumesc!

  • Alexandru
   on November 6, 2014 Reply

   Cu placere 🙂

 • ION TAMASESCU
  on November 8, 2014 Reply

  Este pentru prima data cand vad aceste explicatii,considerandu-le mai mult decat complete pentru orice incepator dornic sa invete cum se poate lucra cu aceasta moneda virtuala.
  Voi incerca sa-mi fixez toate elementele relatate aici,fiind foarte dornic sa incep sa cumpar/vand bitcoini.
  Cu stima.

  • Alexandru
   on November 10, 2014 Reply

   Multimum pentru cuvintele de bine, puteti sa ne contactati din pagina de contact daca doriti sa cumparati sau sa vindeti bitcoin.

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.