Bitcoin Devine Autohton

October 22, 2014 by in category Informatii tagged as , , , with 0 and 1
Home > Blog > Informatii > Bitcoin Devine Autohton

bitcoin-devine-autohton
 
Știm cu toții că Bitcoin este moneda electronică descentralizată care rulează pe o rețea ce poate face tot felul de lucruri interesante. Principala întrebare e, ce poți face cu bitcoin și nu poți face cu orice altceva? Ce înseamnă când bitcoin este original? Rețineți că termenul acesta aplicat în contextul bitcoin, se datorează lui Fred Wilson (un capitalist din New York) și preluat mai departe de Chris Dixon (alt capitalist din San Francisco).

Wilson scrie (în The Bitcoin Hype Cycle): ”Ce e mai interesant, e ce anume ne conduce pe panta de iluminare? Mă gândesc că vom începe să vedem aplicații originale ale Bitcoin. Acestea ar fi lucruri care pur și simplu nu ar exista fără această tehnologie. Actele de donații în bitcoin sunt o idee grozavă, iar eu fac asta frecvent, însă acest lucru nu reprezintă o aplicație originală a Bitcoin.

Dixon enumeră (în Some ideas for native bitcoin apps) cinci tipuri de aplicații originale:

  1. Micro-finanțare internațională
  2. Alocarea de bandă largă, stocare, calcul
  3. Piețe
  4. Microplăți
  5. Software stimulat.

Vom examina fiecare dintre acestea și mai mult de atât.

Ambele articole dezbat direcții importante pentru un posibil succes al bitcoin. Ele încep să răspundă la întrebările pe care le-am pus la începutul acestui articol. Deși eficiența utilizării bitcoinilor în locul de cardurilor, este foarte bună, nu sunt genul de lucruri care vor duce la adopție în masă. Trebuie să începem să discutăm despre aplicații și servicii care pot exista doar prin bitcoin, mai ales prin capacitățile rețelei Bitcoin.

Să examinăm câteva categorii de aplicații: microplăți, împrumuturi peer-to-peer și transferuri de bani în afara băncilor, alocare de active și schimb și securitate descentralizată.

Microplăți

Desigur, cea mai dezbătută aplicație ”originală” este folosirea bitcoinilor pentru microplăți. Propusă ca o soluție pentru schimbarea averilor de ordin financiar ale jurnalismului, de către Walter Isaacon, înainte de existența bitcoin (sau înainte ca cineva să știe de ea), Isaacson a scris în TIME în 2009 despre folosirea unui mecanism de plată pentru plata unor mici sume pentru articole. Scriind în 2014, Isaacson a revizuit conceptul, prezentând acum bitcoin, ca mecanimsul care ar putea face practice aceste tipuri de mici plăți. Am scris despre microplăți într-un articol anterior precum și în “Bitcoin Micropayments a New Enabling Technology”.

Ce sunt mai exact microplățile și cum pot fi utilizate? Dacă microplățile bitcoin ar fi puse în aplicare, aș putea să accesez un blog și să plătesc autorii pentru ceea ce scriu. Aș putea să accesez un site precum Vimeo și să plătesc o mică sumă pentru un videoclip interesant. În prezent, pentru plăți mai mici de un dolar, actualele sisteme de plată, precum cardurile sau PayPal-ul, nu se pot ocupa de sume mici. Acestea taxează prea mult pentru o tranzacție și implică cheltuieli mari de exploatare. Am prefera să putem plăti 5 sau 10 cenți pentru articole mici, chiar să răsplătim pe cineva pentru un tweet inteligent. Costurile extrem de mici ale tranzacțiilor cu bitocini fac ca aceste plăți mici să fie practice.

Pentru a arunca o privire asupra detaliilor tehnice de bază ale microplăților bitcoin, accesează “Rapidly-adjusted (micro)payments to a pre-determined party” la secțiunea Contracte de pe Bitcoin wiki.

Un alt tip de microplăți sunt cele ce au loc în interiorul lumilor virtuale și a jocurilor. (Menționat în articolul Killer App, al lui Adam Ludwin) Second life, în perioada sa prosperă din 2006, a avut mulți oameni care construiau spații și creau comportamente de vânzare. Trebuiau să folosească ”Linden Dollar” care ajunsese să aibă o rată de schimb cu mondea fiat și așa au apărut așa-zișii milionari Second Life. O femeie din China a devenit un magnat virtual al terenurilor și un milionar în dolari în viața reală.

Actualul val secund al realității virtuale condusă de recenta achiziție a Oculus de către Facebook, va duce probabil la lumi virtuale puternice, unde plățile pot avea loc într-un mod mai lejer cu ajutorul Bitcoin. Microplățile pot trece cu ușurință de la una la alta, pentru toate tipurile de servicii și bunuri virtuale. Promisiunea ințială a unei Second Life cu milioane de oameni care interacționează într-un nou tip de societate, cu economie inclusă, ar putea avea substanță de data asta.

De asemenea, biblioteca bitcoinj (o bibliotecă Java bitcoin) oferă sprijin pentru canalele de microplăți. Oferă:

Sprijin pentru canalele de microplăți care vă permit să stabiliți un contract cu mai multe semnături între client și server, și apoi să negociați de pe canal, permițând microplăți rapide care ocolesc taxele minerilor.

CEO-ul Coinbase, Brian Armstrong și Chris Dixon clarifică anumite dificultăți ale microplăților pe blogul  “A standard protocol for machines to negotiate bitcoin payments for resources”.

Aplicații în afara băncilor

Conform FDIC, aproape 10 milioane de gospodării din SUA nu au legătură cu băncile. Banca Mondială informează că 75% din lumea săraca de pe tot globul – aproape 2,5 miliarde de oameni – nu au conturi bancare.

Banca Mondială afirmă: ”Furnizarea serviciilor financiare către 2,5 miliarde de oameni care nu au conturi bancare, ar putea stimula creșterea economică și oportunitățile pentru săracii din întreaga lume,” a declarat Președintele Băncii Mondiale, Robert B. Zoellick.

Valorificarea puterii serviciilor financiare chiar ar putea să ajute oamenii să își plătească școlarizarea, să economisească pentru o casă, sau să deschidă o mică afacere care să aducă locuri de muncă pentru alții. Acest nou raport cu privire la cei ce nu au conturi bancare, o spune cât se poate de clar: cu  cât oamenii săraci fac banking în prezent, cu atât mai mult investesc în viitorul lor.

În plus, există o revoluție în accesarea internetului printr-un mobil ieftin. Consumul în țările în curs de dezvoltare este uimitor. Mary Meeker, analist KPCB, prezintă dezvoltarea telefoniei mobile:

utilizarea-telefoniei-mobile-per-continent

Utilizarea Telefoniei Mobile

Combinața de acces la internetul mobil conectat la device-uri și tehnologia financiară descentralizată activată de Bitcoin, oferă o metodă reală de a furniza servicii financiare moderne pentru populația săracă a lumii, care nu are legătură cu băncile. Să ne uităm la câteva dintre aceste servicii financiare, împrumuturile peer-to-peer și expedierea banilor.

Împrumutul peer-to-peer

Împrumutul peer-to-peer, unde persoanele fac împrumuturi altor persoane, s-a practicat o perioadă și nu e unic pentru bitcoin. Nu este o aplicație originală. Cu toate acestea, un aspect al împrumutului peer to peer este o aplicație originală. Așa cum s-a arătat în articolul lui Dixon menționat anterior, mulți din cei 5 miliarde de oameni care au acum acces la smartphone-uri, nu au conturi bancare.

Combinația de smartphone și bitcoin îți pune banca în buzunar (așa cum îi place lui Gavin Andresen să descrie bitcoin). Împrumuturile peer to peer se pot face lejer în afara băncilor.

Doi importanți furnizori de servicii sunt BTCjam și BitLendingClub. Aceștia funcționează în parametri diferiți: într-un caz, persoana care ia cu împrumut stabilește rata dobânzii, iar în celălalt caz, creditorul poate alege rata dobânzii. Oricum, ambele cazuri permit persoanelor să faca împrumuturi cu un minim de documente. Nu este permis împrumutul cu cheltuieli mici de operare.  Debitorii plătesc o mică taxă pentru a folosi serviciul, dar nu se compară cu bătaia de cap a împrumuturilor tradiționale prin bancă – să nu mai vorbim de faptul că persoanele fără conturi bancare nu pot obține împrumuturi.

Expedierea banilor

Tranzacțiile financiare cum ar fi banii pe care membrii familiei care lucrează într-o altă țară îi trimit acasa, sunt de asemenea posibile. Posibila combinație între bitcoin și un smartphone, lucru care elimină acele imense comisioane transfrontaliere, permite unei mari părți din bani să ajungă la destinația dorită. Și toate astea au loc fără ca destinatarul să aibă nevoie de un cont bancar. Nu că a avea un cont bancar este un lucru atât de rău, dar infrastructura necesară și taxele percepute reprezintă un impediment în țările mai puțin dezvoltate.

Potrivit unui furnizor de servicii de expediere a bicoinilor, remitențe:

”În 2014, o sumă neașteptată de 436 de miliarde de dolari va fi expediată de către cei din străinătate, familiilor lor din țările în curs de dezvoltare. Costul expedierii acestor bani este estimat la 47 de miliarde de dolari sau mai mult de 10% din întreaga sumă. Folosind Bitcoin, numărul s-ar reduce la doar 5 miliarde de dolari, sau 1,1%.”

Abia asta numesc eu oportunitate!

Alocare de active și schimb

Așa cum Chris Dixon a enumerat în articolul său menționat mai devreme, activele precum banda de rețea, depozitarea și ciclurile de calcul, toate pot fi achiziționate cu bitcoini, în moduri care permit un schimb ușor. În plus, bitcoin poate contribui la așa-zisa economie de partajare, prin reducerea divergențelor și furnizarea unui audit transparent. Simplu spus, există o mulțime de resurse diferite care se află spre vanzare. Clientul acestor resurse vrea pur și simplu să le folosească într-un mod cât mai simplu. Conectarea și configurarea conturilor de rețea, toate produc tensiune în utilizarea acestor active. Desigur, comerciantul care vinde resursele trebuie răsplătit. Sistemele de plată cu bitcoini permit plata fără astfel de impedimente, iar dovada de plată, care contează pentru comerciant, poate fi de asemenea furnizată.

Potrivit lui Adam Ludwin (co-fondator Chain.com) în Bitcoin’s Killer Apps – A Look Into the Future, una din următoarele aplicații mortale este activ comun: lucruri precum mașinile, spațiile locuibile și calculatoarele ar putea fi împărțite mult mai ușor decât se poate acum. Unii prieteni poate ar dori să împartă o mașină. Acest lucru poate fi realizat prin atribuirea unui drept de proprietate parțial și prin evidența utilizării chiar pe blockchain, într-un mod lipsit de ambiguități.

Mai interesant, persoane absolut străine pot împărți bunul. Mașina, plățile, utilizarea și timpul alocat pot fi urmărite și executate chiar pe blockchain. Dacă nu ai plătit în mod corespunzător pentru timpul mașinii, s-ar putea să nu i se dea drumul (datorită sistemului de blocare a mașinii). Te înscrii pentru un asemenea serviciu, cunoscând toate ramificațiile din timp și ești direct responsabil de efectuarea plăților și stabilirea rezervărilor. Încalcă regulile și sistemul poate bloca utilizarea prin mecanisme transparente și cât se poate de corecte.

Regulile de comportament legate de cum ar trebui oamenii să împartă mașina, pot fi codificate în sistem printr-un ”contract inteligent”, iar aceste reguli devin parte a rețelei bitcoin. Acest lucru poate părea un pic ca în ”1984”, dar combinația acestor capacități va evolua cu siguranță în sisteme interesante și utile. Concepte precum dovada existenței sau dovada de lucru, pot fi folosite pentru  a dovedi tuturor părților interesate că există un bun care a fost plătit. (Există chiar și un serviciu pentru dovada existenței pe: http://proofofexistence.com/. Gândește-te la el ca la un serviciu generalizat de notariat.) Combinația de descentralizare, contracte inteligente, microplăți, și transparență, formează o infrastructură puternică asupra noilor servicii ce se vor construi. Iar acestea sunt serviciile ce nu pot exista cu ușurință fără rețeaua bitcoin. Acestea sunt aplicațiile originale.

Rețeaua de bandă

Intri într-o cafenea și vrei să te conectezi la wi-fi-ul lor. Dar nu e gratis. Decât să fii nevoit să îți faci un cont și să stabilești o metodă de plată, pur și simplu configurezi un canal de microplăți cam ca orice alt tip de redare a datelor. Vei plăti în funcție de lățimea de bandă utilizată și orice alte taxe de acces, dacă e cazul, pe care cafeneaua le impune. Aspectele unice de a face asta cu bitcoini și contractele inteligente pe care le permite, constau în faptul că identitatea rămâne privată, iar afacerile pot fi efectuate cu oameni în care nu ai încredere.

Stocare

Dropbox este un succes deoarece, pune la dispoziție stocarea în cloud, într-un mod foarte convenabil. Un aspect deranjant al acestui sistem bazat pe cloud este că trebuie să dobândești acces la un spațiu fix de stocare. Acest lucru nu e deloc convenabil dacă de exemplu, ai nevoie de mult spațiu, mai mult decât limita impusă. Nu ar fi minunat dacă ai putea plăti pentru un spațiu suplimentar, pe o perioadă limitată, printr-o simplă microplată, în funcție de timpul și spațiul necesar? Acest lucru s-ar rezolva ușor prin orice metodă de plată alegi pentru furnizorul de stocare în cloud, din moment ce ai deja un cont. Ar putea oferi totuși servicii de stocare ad-hoc, pentru cei care nu au conturi prin cheltuieli mici de operațiuni și avantaje ale bitcoin.

Rețeaua mesh

Rețelele mesh nu au fost chiar un mare succes comercial. Nu poți pur și simplu să umbli pe undeva și să te conectezi la alte rețele pentru a obține anumite servicii.

(Nu e chiar așa: ”FireChat”, o rețea mesh ce are la bază chat-ul, a jucat un rol important în protestele pro-democrație din Hong Kong, permițând participanților să discute între ei într-un mod în care nu puteau fi blocați prin închiderea server-ului, pentru că nu exista un server central!)

Rețelele mesh sunt rezistente și pot oferi multe servicii bune, cum ar fi conexiune la internet, notificări de urgență și alte tipuri de avertismente. Cu toate acestea, natura distribuită se referă la faptul că este greu să plătești deținătorul unui nod pe o rețea, care ar putea fi reprezentat de tine și celularul tău, pentru utilizarea serviciului tău.

Microplățile bitcoin vin din nou în ajutor, și fiecare persoană poate pur și simplu să facă o plată către altă persoană cu condiția ca stimulentele să fie o parte a rețelei mesh și să mențină rețeaua în funcțiune. Mi-ar plăcea să văd un anumit tip de plată făcut de operatorii rețelei bitcoin (o altă rețea mesh) pentru a furniza stimulente pentru funcționarea nodurilor complete bitcoin.

Securitate descentralizată

Bitcoin, ca un sistem descentralizat ce deține valori, necesită de asemenea, capacitatea de a monitoriza și de asigura clienții că activele lor se află într-adevăr în siguranță și pot fi accesate. Serviciile centralizare tradiționale de audit nu funcționează prea bine, sau dacă sunt puse în aplicare, strică modelul bitcoin și îi împiedică noua funcționalitate. Andreas Antonopoulos (@aantonop), un remarcabil susținător Bitcoin, a ținut un discurs în fața Senatului Canadian și a încheiat spunând:

”În noua rețea financiară descentralizată, avem ocazia de a inventa noi mecanisme de securitate descentralizate bazate pe inovații precum garanția semnăturii multiple, contractele inteligente, portofelele hardware, auditul descentralizat și algoritmul mecanic al probei rezervelor. Acestea sunt noile instrumente descentralizate de reglementare și securitate, cele mai potrivite pentru o monedă digitală descentralizată.”

Deși blockchain-ul bitcoin este descentralizat, este și complet transparent. Oricine se poate uita prin tranzacțiile efectuate, prin toate, și chiar să observe activitatea în timp real. Este posibilă crearea unor rețele bitcoin ”read-only” care să permită vizualizarea valorii dintr-o anumită adresă fără grija că valoarea poate fi furată, pentru că este read-only. Strict vorbind, în jargonul bitcoin, acestea sunt adrese ”watch only”. Poți vedea banii dintr-o adresă fără riscul de a expune o cheie privată pe calculatorul tău. Este o metodă grozavă și sigură de a ține evidența activelor.

Tranzacțiile cu semnături multiple sunt interesante și utile. Exact cum se aude: semnăturile multiple sunt necesare pentru a finaliza tranzactiile. Cu toate acestea, în lumea bitcoin, poți avea un set mai mare de posibilități de semnătură. Poți specifica, de exemplu, că 3 din 5 oameni  trebuie să semneze tranzacția. Sau orice număr de N din M semnături poate fi stabilit în normele de completare a unei tranzacții. Evident, cererea mai multor persoane pentru semnarea unei tranzacții, crește securitatea tranzacției. Este un alt exemplu de securitate descentralizată, astfel că indivizii nu trebuie să se afle în vreo locație centrală sau să își dezvăluie identitatea.

Garanția semnăturilor multiple este o aplicație specială a tranzacțiilor cu semnături multiple care aduce conceptul centralizat de garanție, în lumea descentralizată. Exras dintr-un articol legat de compania CoSignCoin care oferă serviciul de garanție a semnăturilor multiple:

Garanția semnăturilor multiple funcționează prin trimiterea bitcoinilor către o adresă bitcoin cu multiple semnături, creată în siguranță (începe cu 3 în loc de 1) care necesită două din trei chei private pentru a efectua o tranzacție. În tranzacțiile simple, CoSignCoin nu se va implica deloc, din moment ce ambele părți vor putea să își folosească propriile chei private pentru a trimite bani în afara garanției. În caz de litigiu, CoSignCoin, va interveni ca parte secundă. Desigur, există riscul ca celalată parte și serviciul de garanție să se înțeleagă în secret; totuși, riscul este posibil pentru ambele părți și rar văzut în practică.

Contractele inteligente sunt posibile, deoarece, tranzacțiile bitcoin prin care se trimit și se primesc bitcoini au de asemenea, interesanta calitate de a executa script-uri programabile. Aceasta este o capacitate uimitoare odată ce te-ai prins cu stau lucrurile. O descriere detaliată a ceea ce stă la baza acestor contracte se găsește aici: https://en.bitcoin.it/wiki/Contracts.

Furnizarea unor astfel de servicii ca soluționare a litigiilor, face aceste tipuri de sisteme mai adecvate pentru marile tranzacții financiare și reprezintă un semn că bitcoin continuă să de dezvolte. În timp ce bitcoin adună vechime, serviciile descrise în acest articol vor deveni mai puternice și vor deschide calea spre o acceptare mai largă. Aplicațiile bitcoin care sunt posibile doar prin utilizarea unei infrastructuri transparente și descentralizate a rețelei bitcoin, reprezintă cheia succesului bitcoin.

4.4/5 - (5 votes)

Add comment

Powered by Bitcoin X Romania © 2014. Contact | Despre noi.